Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Neskutečně zábavný dokument, který nám během necelých 90 minut dokáže představit geniálního Banksyho, jednoho francouzskýho magora, pohled do světa street artu a ještě nastolit pár zajímavých otázek. Je to vtipný, rychle to uteče a skutečnost, že nevíte, zda si z vás Banksy nedělá jenom prdel a není to jenom výborně natočený fake celému filmu ještě pomáhá. Jeden z těch dokumentů, u kterých neusnete. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

prvních 50 minut věnujících se street artu jako takovému (a pak i samotnému Banksymu) je výborných, zatímco ze závěrečné půlhodiny, která se blíže zaměřuje na hodně umělý (a původní myšlenku street artu dost překrucující) přerod Thierra Guetty v Mr. Brainwashe, jsem naopak poněkud rozčarován.. takže nakonec jen tak tak za 4* ()

Reklama

eurika 

všechny recenze uživatele

Úvod o street arte bol ozaj pútavý. Invader, Fairey, Banksy... No potom sa to zvrtlo na cirkus o neohrabanom, lámanou angličtinou hovoriacom "filmárovi" a jeho zázračnej (no nie moc uveriteľnej) transformácii na pseudoumelca s prezývkou Mr. Brainwash (au). Popravde by som uvítala, keby to celé bolo viac Banksy & spol. a menej klaun Guetta. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Streetart má něco do sebe. Většina kreseb má zajímavý význam, který nepochopí člověk, co se nad tím nesnaží přemýšlet. Občas to taky žádný velký význam nemá, ale je to třeba hezké a hodí se to na konkrétní místo - například Invaders v Paříži. Pokud na to člověk má nápad, může z toho vzniknout pěkná věc. Mr. Brainwash mi přišel jako ukázka toho, že streetart může dělat každý. Vypadá to, že na tom nic není. Jeho díla mi ale přišla ve srovnání například s Banksym dost slabé. Navíc ten člověk na mě z filmu působil trochu jako naivní blbeček, co si plní ve 40ti letech svůj dětský sen, navzdory absenci nutného talentu. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou mám pocit, že plýtvám hvězdičkama. Co ale chcete dát dokumentu, který vám do detailu ukáže atraktivní pozadí pololegálního streetartu včetně práce samotného Banksyho, poměrně uceleně představí o co se jedná, a navíc zachytí dramatickou linku zajímavého a střeleného Mr. Brainwashera? Možná hraje svou roli fakt, že mě street art vždy děsně přitahoval ale musím opět vytasit pět hvězd, protože jsem se prostě bavil. Skvělá záležitost! Uhmmm... You know... it was at that point that I realized that maybe Thierry wasn't actually a film maker, and he was maybe just someone with mental problems who happened to have a camera. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)
  • V deviatej minúte, počas rozhovoru so Space Invaderom, môžeme za ním vidieť plagát k filmu Osvietenie Stanleyho Kubricka, ktorý je zostavený z maličkých doštičiek. (TMNT)
  • Film obsahuje krátkou ukázku z filmu Life Remote Control, jehož autorem je právě Thierry Guetta, hlavní hrdina tohoto dokumentu. Banksy se rozhodl sestříhat z materiálů, které mu T. Guetta poskytl, vlastní dokument, protože byl nespokojen s provedením připravovaného Life Remote Control. (Rosana)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama