Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Pokračovanie Čarodejníka z krajiny Oz (1939), jedného z najznámejších fantazijných filmov v histórii.  Dorothy a jej malá pes Toto sa s pomocou červenej črievičky vrátia do domu tety Emily. Dorothynmu fantastickému rozprávaniu však nikto neverí a každý si myslí, že si príbeh o úžasnej krajine Oz vymyslela. Dievčatko je veľmi zarmútené a túži sa do krajiny Oz vrátiť späť. Po nociach trpí nespavosťou, a preto ju teta Emily vezme do nemocnice, kde s pomocou modernej vedy dostane elektrickú liečbu. Elektrické napätie z prístroja ju opäť zavezie do krajiny Oz, kde prežije ďalšie neuveriteľné dobrodružstvá. (Incantator)

(více)

Recenze (23)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kdo hledá nějaké skryté fantasy klenoty, může zkusit tenhle. Adaptace knižních pokračování L.F. Baumana (podle všeho věrnější než původní Čaroděj) rozhodně není klasická disneyovská cukrovinka. Produkční, co to schvaloval, musel být řádně pod parou. Místy i bizarnější než o dvacet let mladší seriálová parafráze Tin Man a se scénami a atmosférou, po kterých vám děti rozhodně nebudou klidně spát. Impotentní zpívánkový papundekl z třicátých let u mě poráží na celé čáře. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Opět, kdo chce zasvěcený komentář, odkazuji na JFL. Já za sebe toto: tak jsem zase tak pro jednou zíral, jak péro z gauče na film z období, které přineslo vizuálně atmosphérické filmy jako Nekonečný Příběh, nastupujícího Švankmajera (pokud by tohle viděl, na 200% by se mu to líbilo) či Souboj Titánů, na něž jsem vzpomínal při sledování tohoto neznámého a neskutečně promakaného filmu, který rozkopává uměle nakašírovaný xicht tomu "klenotu" z 39 s přehledem a dokazuje tak, že ne všechny relativně neznámé a tudíž se kolem nich netančí rituální tance adaptace lit. děl, stojí za vyliž zadní/sedací část těla. Spolutvůrce THX 1138 naservíroval 2. a 3. knihu (ze 14ti) s takovým kumštem, že jsem až nechápavě zíral na úvodní Walt Disney pictures presents, páč tohle rozhodně nejni jejich běžná (rozuměj prefabrikovaná vypatlaně rodinná ´´zábava´´) produkce. Film je to sice zdánlivě dětský, ovšem stejně jako např. o 2 roky mladší Švankamjerovu Alenku, bych ho 10-11letým asi nepouštěl. Tedy v době, kdy mi bylo tolik.  Poněkud překvapilla při té stopáži skutečnost, že uplyne min. 20min. než se dostaneme do země Oz. Ovšem, ty tedy (ústav s mašinkou na elektrošoky jede) byly. A pak se přeneseme do apokalyptické země Oz. Dále tu máme neskutečné a pochopitelně fyzicky vytvořené postavy jako Jack Pumpkinehad, 33 hlav královny Mombi (poněkud děsivé) či Kolaře, kteří jsou tak nějak děsiví sami o sobě. A nesmím zapomenouti na parádně (jako ostatně všechno zde) udělaného Tik Toka. Jeden z 1.robotů v literatuře vůbec. Tedy ještě před Čapkem. Pochválím Denisu Bryerovou, která dala hlas slepici Billině (ta mě bavila hodně, včetně jejich glos) a samoz. hl. holčíčí roli v podání herečky s velmi originálním jménem Fairuza Balk, která mi připomínala s těmi svými cůpky malou Kláru Jandovou.;-) Nesmí též chyběti nesmrtelný Merlin z Boormanova Excaliburu a zde vyjímečně kladná Piper Laurie o pár let později jako Catherine Martellová z TP. A i když to nevím jistě, vůbec bych se nedivil, pokud by tento film viděl American McGee a tvůrci Once upon a Time in Wonderland. No a o rok později přišli japonci a adaptovali rovnou prvních 6 knih, což není ještě ani pol. série, ale lepší než nic. Á propos, pane Netflix. Když jste udělal kompletní podobně rozsáhlou knižní ságu Řady Nešťastných Příhod, co takhle tuto v Americe nesmrtelnou klasiku? 14 knih, 3 série a je to doma. Hm? Ovšem s minimálním vkladem LGBTQ apod. výstřelků. Děkuji. ()

Reklama

eye candy 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu rád, že mě v dětství tato "pohádka" minula. Jedno filmové trauma ( http://www.csfd.cz/film/109687-peanut-butter-solution-the/ ) bohatě stačí. Od začátku je patrné, že asi nepůjde o klasický rodinný příběh plný veselých postaviček, falků, balónků a umpalumpů. Už v prvních minutách filmu totiž vyjde najevo, že Dorotku mají rodiče za pomateného šílence trpícího nespavostí. Proto ji pošlou léčit elektrickými šoky do jakéhosi strašidelného cvokhauzu, no stěží si dokáži představit optimističtější začátek rodinného filmu. Když pak zjistíte, že se D. ocitla znova v kouzelné zemi Oz a její sidekick je nejroztomilejší zvíře na planetě - slepice (pochopitelně), dojde vám že tentokrát budete svědky něčeho zvráceného. Následuje střet s wheelery, ani nevím jak jinak tuto sekvenci popsat než jako boveři na kolečkách honící holku a slepici - http://www.youtube.com/watch?v=2MLVfQOknYM ). Pak tu máme čarodejnici která chce ukradnout Dorotce hlavu a přidat si jí do sbírky, poušť které když se dotknete tak se z vás stane písek, létající kanape se sobí hlavou, zhuleného kamenožrouta, nádherný efekty, šílené finále, no prostě všechno co se malému děcku vryje hluboko do paměti. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Opravdu jde o nedoceněné pokračování filmové klasiky, na Disneyho pořádně temné (úvod v léčebně bych jako dítě asi nedal a spousta dalších bizarností) a produkčně kvalitní. Zábavnější než originál. Waltera Murche mám zafixovaného jako střihače Coppolovy Apokalypsy a teď koukám, že dělal i scénář k Lucasově THX 1138, tak už mi to je jasnější... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

A tak dalo se to, ale podruhé to vidět nemusím. Místo Plecháče Tik-Tok (ne ta síť, ale tlustý plecháč na kliček), místo strašáka dýňový kluk, místo lva hlava soba a plus slepice. Ne Dorotka, ale fakt slepice, která neumí snést vajíčko. Začátek je dost nuda včetně ústavu pro choromyslné, kde léčí elektrickými šoky nespavost u malých dětí, v zemi Oz se to krapítek zlepší Kolečkáři, ale ani ti nemají dost prostoru, Tik-Tok a sob mě štvali, princezna čarodějka taky, jediné, co za něco stálo, byly scény ve skalách, ty jsou povedené. Jinak řešení všech problémů přijde náhle, naráz a náhodně. Fairuza, herečka, co hraje Dorotku, asi dostala za úkol, ať pořád kulí kukadla, což je občas až nepříjemné. Jinak jsem si během sledování maně vzpomněl na některé ruské pohádky, podobně zmatené, ale s daleko větší dávkou fantazie a akce, než tohle. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (2)

  • Jedná sa o pokračovanie filmu Čaroděj ze země Oz (1939). Toto pokračovanie bolo natočené až v roku 1985, čiže po 46 rokoch. Za toto výnimočne dlhé časové obdobie medzi prvým dielom a jeho pokračovaním je snímka zapísaná do Guinessovej knihy rekordov. (baruss)

Reklama

Reklama