Reklama

Reklama

Bezva chlap

  • Norsko En ganske snill mann (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ulrik (Stellan Skarsgård) je sympaťák. Asi byste do něj neřekli, že se právě vrátil z basy. Moc toho nenamluví, netrápí ho žádné zvláštní touhy a nic moc od okolí nevyžaduje. Chce jen v rámci možností vést spořádaný rodinný život. Není to ale jednoduché, když jeho bývalá manželka (Kjersti Holmen) je svolná maximálně k jedné “rychlovce”, jeho už dospělý syn (Jan Gunnar Røise) ho skoro nezná a navíc čeká dítě s ženou (Julia Bache-Wiig), která si myslí, že je dávno mrtvý. Jediní, kdo Ulrika bez debat vítají, jsou jeho staří přátelé, gangsteři lokálního charakteru. Seženou mu první bydlení, práci i holku. Ulrik tak začíná nový život opravdu od nuly. Bydlí ve sklepě a kalhotky jeho první holky by nevzrušily ani chlapa, co dostal doživotí. Ulrik navíc řeší ještě jedno dilema: vyrovnání starých účtů. Měl by sprovodit ze světa člověka, který ho dostal do kriminálu. Nebude ale svět nakonec lepším bez jeho gangsterských kámošů? (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

Matty 

všechny recenze uživatele

Stellan je bezva hovado. Charismatické. Nepřekvapuje, že mu každá žena hned nabídne jídlo a odpovídající tělesný otvor. Ale jakkoli může být místy příjemný, tohle není způsob, jakým by se navrátivší zločinec chtěl "odjebat" od minulosti. Děje poskrovnu, vtipy se opakují. Dlouhé záběry, pomalá a promyšlená práce kamery, scény bez point, často končící zatmívačkou. Ulrik se zasekl v bludném kruhu. Kdo viděl nějaký film s podobnou výchozí situací, ústřední dějová linie jej stěží něčím překvapí. Ale byly to drobnosti a atmosféra absurdity a zmaru, co mne na Bezva chlapovi bavilo. Cigaretový kouř vyměněný polibkem. Úkon, který Karen Margrethe učiní se svým spodním prádlem po první souloži. Scény vtipné už jen tím, že někdo ve správnou chvíli a správném oblečení vstoupí do místnosti. Humor černý jako kuřákovy plíce. Sranda z toho, že má někdo cukrovku nebo zlámané ruce. Pro každého to není, ale já se smál. Teď už vím přesně, ve kterých končinách pátrat, dostanu-li chuť na pořádně drsnou komedii. 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Stellan Skarsgård je ve snímku tak špinavě neodolatelný, stejně jako vlastně celé pojetí a prostředí, kde se film odehrává. Život jeho postavy je celkem nudný, nejspíš byste ho ani moc prožívat nechtěli, ale stejně vidíte, že on je vlastně spokojený, protože moc nechce. Jen nějakou tu práci, aby měl peníze a mohl žít. A to se mu daří. K tomu i něco navíc. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V podstatě nepolíbena zvukovou Skandinávií jsem se setkala s Bezva chlapem. Dopřála jsem si zážitek s předpremiérou, takže už jenom tohle bylo velice podnětné, protože takhle jsem ve Světozoru byla naposled na Waterloo po česku, což sice shodou okolností hodnotím stejně, ale důležitý je ten kontext ;) Zatímco jsem po letech odstupu seznala, že v českém filmu to jde i hůř (proto ten rozdíl mezi jednou * a **), se Stellanem Skarsgårdem jsem prožila ojedinělý výlet po Norsku. Ojedinělý v tom, že jsem více pozornosti věnovala reáliím, které jsem srovnávala s českými, než-li příběhu. Připomněla jsem si díky častému opakování téže hrubých gagů něco z lidových komedií jakékoli provenience, ale byla jsem překvapená, že to lze i v kontextu inteligentnějšího celku. Přesto nejsem tolik zahlcena novým, abych se dala na cestu častějšího setkávání s "mrazivým humorem a nejrůznějšími postavičkami", či jakou blbinu to řekla ta paní z Aerofilms. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Definitivně jsem se smířila s tím, že severský humor prostě nepochopím. Jestli tohle je komedie, tak já jsem královna ze Sáby. Ale musím uznat, že scény se sexem srandovní jsou. Jinak je to skvěle natočené drama o jednom vyděděnci, který chvílemi připomíná Valjeana, místy Hydea. Už Kästner věděl, že člověk je dobrý, to jen lidé jsou špatní. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Propuštěný vězeň za vraždu po odseděných 12 letech v podání Stellana je skutečný samorost, který se vrátil ke svému kumpánu a parťákovi, který mu sehnal práci v autoopravně a špeluňku jedné místnosti u své ošklivé, skoro bachařské sestry.Kolem třetiny děje filmu , kdy tato pronese po zcela zvláštní, nečekané rádoby milostné scéně -příště už to bude lepší - jsem pochopila, že se koukám na mimořádně černočerný film a excelentní Stellanův herecký výkon, při kterém nevíte, jestli jeho Ulrika přerazit, nebo litovat, nebo frajersky poplácat po zádech. Ale abych byla spravedlivá -jednotvárná řeč šéfa autodílny byla nezapomenutelná a silonové podkolenky jeho bytné jakbysmet.-) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Nórsku, no najmä v hlavnom meste Oslo. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama