Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moderně natočený čtyřdílný seriál se vrací do roku 1944, kdy byla západní část Ukrajiny okupována nacisty. Válka. Asi se nikdy nikdo nedoví celou pravdu o tom, co spojenecká vojska musela udělat, aby se přiblížila vítězství. Čím méně se toho zveřejnilo, tím lépe vojáci udělali svou práci. Stalo se to v červnu roku 1944. Státy protihitlerovské koalice se připravily na poslední nejmohutnější úder proti Německu a začátek konce války. Vojska první ukrajinské fronty měla každým dnem zahájit útok, aby nakonec vyhnala fašisty z území Sovětského svazu. Zdálo se, že rudou armádu už nic nemůže zastavit... A tehdy začal celý tento příběh. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V polovině roku 1944 uprchl z německého zajetí ruský voják Filenko. S dalšími vězni budoval těsně za frontou vojenský objekt neznámého účelu, ale zřejmě značné důležitosti. Jedná se skutečně o odpalovací rampy raket V-2, jak se domnívají jedni, nebo jde o něco docela jiného? Jinou zbraň? Dezinformaci? Záhadě je třeba přijít na kloub a tak je zahájena výzvědná operace, jež vyžaduje společnou činnost mnoha osob a skupin. +++++ Třetí možnost se zdá navazovat na tradici sovětských špionážních počinů, např. 17 zastavení jara. Ty sice tohoto ukrajinského bratránka předbíhají o podstatný kus, ovšem ostudu Třetí možnost neudělala. Pod prostinkým televizním vzhledem, pod málo nápaditou prací s hudbou, jež neoplývá množstvím motivů, pod komorní formou obecně, pod jednoduchým východiskem zápletky by mohlo zaniknout, že děj (či fabule, chcete-li) je umně zakroucen, osazen množstvím postav, z nichž každá má nezastupitelné místo, každá scéna posouvá děj, až konečně divák chtě nechtě podlehne zájmu. Musí se dozvědět, co ti záludní fricové chystají, kdo to ví, kdo pracuje pro Němce, kdo pro Rusy, jak bude informace předána za frontu... +++++ Kdo je zvyklý na bondovskou akci si ovšem asi Třetí možnost příliš neužije. Nenadchne je snaha rozvědčíků nasadit agentku jako pokojskou v hotelu pro důstojníky, opatrná setkání, při nichž se agenti snaží být maximálně nenápadní, nezaujme je zapisování si čísel krabic s nákladem, vyjednávání s poddůstojníky. Budou zklamáni, že se nejdříve postřílí pár bezbranných zajatců a pak strašně dlouho nic, žádné střílení, bodání ani honička. V Třetí možnosti se však hraje na utajení a informace. Akce, emoce, moralizování, ani snaha vyjádřit hlubokou myšlenku sem nejsou moc připouštěny. Postavy plní své úkoly, občas si dají sklenku či věnují čas koníčku, mají strach ze smrti či selhání, bolí je mučení, ale nevyznává se tu láska, neumírá se v náručí, nefilozofuje se. Procedury vítězí, průběh plánů a díry v nich budí napětí. To činí z Třetí možnosti poctivou televizní zábavu. +++++ Uvážím-li svou předchozí ukrajinskou seriálovou zkušenost, byl jsem příjemné překvapen: za silné ***. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zvítězit nebo zemřít, tретьего не дано. Nebo přece? Je život člověka jen jednička nebo nula? Je vítězem ten, kdo zažil hrůzy fronty, věznění, mučení a končí jako válečný kripl bez příbuzných, stejně jako ten, na koho pověsili řády a účastní se osvětových turné. Nejspíš ano! Ať už si o tom dotyčný myslí co chce.... Nicméně film má spád a napětí; bohužel je (jako obvykle) zatížen prefabrikovanými charaktery protivníků: ruskou bodrostí, kterou nezlomí ani odjištěný granát v kapse, prudérností - "převlékací scéna" je hodně směšná, důvtipností, která je v rozporu s ostatními vlastnostmi; a německou pořádkumilovností, která ovšem v rozhodujících chvílích selže, důsledností, která z cizího špiona udělá strážmistra a hloupostí, která se projeví vždy v té rozhodující chvíli. Domnívám se, že tato klasifikace byla aktivní už před válkou a za války, a že (v čele se zesměšňováním Hitlera) způsobila spoustu zla. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Hmmm, tento miniserial mi pripadal stvoreny pre televizne obrazovky. Videl som aj lepsie serialy z druhej svetovej vojny. Vsetky tieto serialy od Rusov a podobnych krajin v poslednej dobe len natacaju spionazne filmy. Uz sa nikto neodvazi na nejaky poriadny vojnovy film kde nebude nudza o boje? Aj tu sem tam padol nejaky vystrel, ale to len v poslednej casti. Vsetko vo filme mi pripadalo, take nedokonale. Volaco tomu chybalo, aby ste hltali kazdu minutu az pokym nezacnu zaverecne titulky. Lenze to musi clovek siahnut po inom filme, ako je napriklad skvely Zachrante vojaka Ryana. ()

Reklama

Reklama