Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (285)

pevico 

všechny recenze uživatele

Možná to byl nápad a možná jen shoda okolností, že první jejich hra vyprávěla o narození a ta poslední o umírání..každopádně České nebe je velmi důstojným rozloučením Ládi Smoljaka se svými věrnými diváky (a já jsem rád, že jsem ho zastihl ještě na prknech)..a jsem si 100% jistý, že když Smoljak zaklepal u brány sv.Petra, ten se ani nemusel ptát české nebeské komise, zda ho má pustit dál..České nebe možná nepatří mezi nejsilnější hry, ale rozhodně ani k těm slabším (tam řadím Afriku), a já nemohu hodnotit jinak, než za pět, a po třiačtyřiceti sezónách vstoje zatleskat.. ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

Důstojné zakončení Cimrmanových eskapád. Sice jsem se u této hry až tak moc nesmál, ani těch hlášek co zůstanou v paměti tu tolik není...spíše jsem se jen na pár místech usmál. Ale i tak to bylo příjemně strávený čas. Dalo by se říct, že tohle ani nebyl tak Cimrman pro zábavu jako spíše Cimrman s posláním... ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Po těžkým průs..švihu jménem Švestka a Afrika, v nichž cimrmanova dramatická tvorba nabrala směr do oceánu balastu, se duo Smoljak-Svěrák překvapivě důstojně rozloučilo se svým publikem. České nebe není skvělá hra a ani zdaleka nepatří do zlatého fondu cimrmanových kusů. Kostra příběhu chybí úplně a výstupy jednotlivých figur spíš připomínají sérii skečů prokládanou připitomělými zpěvy a tanci. Z čerstvého záznamu je patrné, že si jevištní drámo ještě nestačilo "sednout" a list nefunkčních fórků nebyl pročištěn. Jenže po stránce komediální to i přes všechnu nevyladěnost kupodivu funguje. Cimrmanův definitivní odchod se tak na 70% vydařil. A tohle číslo bylo nad všechna moje očekávání. Inu jak říkáme my cimrmanologové: "Nemusí pršet, stačí když kape." ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak to nakonec naši Cimrmani přeci jen zvládli a dokázali se ctí rozloučit. Škoda že čas nikdo nezastaví a další hry už pravděpodobně nikdy nevzniknout, možná je to dobře. Každopádně není nic lehčího a lepšího než šoupnout do přehrávače Akt a sjet to všechno ještě jednou znovu. České nebe každopádně. 80% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak ani v tom (českém) nebi to není žádný med, naopak pořádná fuška. Čekatelů v očistci nepočítaně a do toho všeho ještě udeří (1.svět.) válka. Žádný div, že dosavadní (útlá) přetížená komise je potřeba rozšířit o nové „fundované“ členy. A přiznejme si upřímně, kdo jiný už by v ní (vyjma svatého Václava, praotce Čecha a učitele národa-J. A. Komenského) měl sedět, než-li za(u)pálený (pro věc) trpitel národa – Jan Hus, národní buditel - K. H. Borovský a ....babička (z) Babičky :-) A tak je pouze logickým vyústěním, že jediným řešením z nastalé zapeklité situace je.... zjevení resp. tatíček národa - Tomáš Haryk Masařík. P.s. osobně mám (o poznání) radši variantu s L. Smoljakem coby učitelem národa J. A. Komenským. Pouze se nějak nemůžu zbavit dojmu, že (co se všeobecného dějinného, literárního..) rozhledu týče, má 75% současné omladiny znalosti stařičkého praotce Čecha. Naopak (jako sportovně založeného člověka) mě nesmírně těší, že i v nebi se řídí heslem „ve zdravém tělě, zdravý duch“. Tímto mi dovolte (soukromý) pozdrav nahoru: „Tyrši (sportu) zdar.....nazdar“a Láďo, díky! Pevně věřím (až nastane čas), že se všichni (ano, i ty Cimrmane) sejdeme a já se od vás dočkám skutečné Nebeské hry o několika jednáních.... Bylo mi (vždy) ctí a nesmírným potěšením. 88% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (17)

  • Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak původně chtěli hrát sv. Václava. Rozmluvil jim to Jaroslav Weigel. „Sv. Václav zemřel jako mlaďoch, to musí hrát někdo mladší, navíc to není hlavní role, tou je Komenský,“ řekl autorům Jaroslav Weigel. (mnaucz)
  • Záznamy těchto her jsou natočené tak, že jedno obsazení přednáší a druhé hraje. Jediný případ, kdy to v daných záznamech neplatilo, je scénka Flaška a Krabice, kde vystoupil v obou verzích Václav Kotek. (mnaucz)

Reklama

Reklama