Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásku mám v hlavě zafixovanou zejména díky množství (chytlavých) písniček, které ve filmu zazněly. Z hlediska kvality se jedná spíše o průměrnější pohádku, na níž ze znatelně podepsal zub času, zejména v případě směšně vypadajících figurek zvířátek. S narůstajícím věkem diváka působí Zlatovláska neuvěřitelně prosťoučce, na čemž se jistojistě podepsala i televizní produkce. S odstupem času jsem si všiml, že Jiříkovo i Zlatovlásčino obočí je celkem vizuální peklo a musel jsem se pousmát nad Červenou Lhotou coby "nedostupným zámkem obehnaným vodou", k němuž však vede most a na břeh to taky není úplně daleko. Hlavní herecká dvojice byla spíše nevýrazná, na druhou stranu byla všudypřítomná úlisnost Jiřího Holého hezky vyvážena Ladislavem Peškem coby bodrým králem a Marií Rosůlkovou coby milou "babkou haďářkou". ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska patří určitě mezi ty povedené československé pohádky, neboť jí nechybí dobře zvolené prostředí, chytlavé písničky a hudba, skvělé herecké obsazení (kromě výběru herečky na samotnou Zlatovlásku) a samozřejmě též vynikající příběh. Asi každý si pamatuje melodie jako "Krásné ráno, krásné ráno.." / "Nes mě, loďko, ke břehu.." / "Čí je ryba, rybáři? Dohoda se nedaří? Hromy, blesky ve tváři, kdo si rybu uvaří?" / "Kdo má nejkrásnější paní? Já, já, já!" nebo tu nejklasičtější "Zlatovlásko, krásko, chce tě bohatý král..." ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Co se týče příběhu, tak nemám moc co vytknout, ale zásluhy v tomto případě putují spíš K. J. Erbenovi. Jeho filmové zpracování bohužel dost těžce pokulhává. Triky jsou tak strašně laciné, že je to i na televizní pohádku prostě příliš, obzvlášť v případě viditelných provázků u naprosto tragických loutek. Písničky některé ujdou, ale zas tak dobré, aby mohly hrát 80% stopáže, to tedy nejsou. No a Jiřík, Jiřík mnoho charismatu a důvtipu nepobral. (Ne)logika jeho jednání musí trknout každé dítě starší 12 let. Aspoň že záporák je pořádně zápornej, ovšem ten jeho konec je taky těžce nedomyšlenej (SPOILER: proč Jiříkovi voda nic nedělá a krále okamžitě zabije, to fakt nechápu). Docela zklamání, pamatoval jsem si Zlatovlásku z dětství docela jinak. (HDTV ČT1) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vilný vládce se slimáky u koutků úst, bílý doktor Dolittle, co mu jede pro něhu s poněkud androgynními rysy a Pepíček Bek cvičící pořadová v tak přiléhavých punčocháčích, až zapochybujete nad původem slova buzerplac. Pohádková klasika s chytlavými písničkami a morbidním koncem sebestředného pana krále. „Kdo má nejkrásnější máry? Já, já, já…“ ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska dlouho unikala i mně. V prvních 10 minutách jsou nahuštěny tři písně, to je neúnosné... i jinak potom hrají hlavně výplňkovou roli, bez nich by se děj vešel do dvaceti minut. Erbenovy předlohy se však drží hodně věrně, to se musí uznat (až na moře-jezero, krále měli setnout atp.). Moje výhrady proto nesměřují ani tak k filmovému zpracování, jako spíš k pohádce samotné: celý děj je podivný – proč stařenka králi jen tak přinese hada? Proč ten Jiříkovi najednou vyhrožuje smrtí, jestliže přelije, nebo nedolije? Jak to, že najednou chce za ženu nějakou Zlatovlásku, o které do té doby nikdy neslyšel? A jak může chtít Jiříkovi srazit hlavu, když přijde zpátky ze světa bez Zlatovlásky? Proč by se v tom případě vůbec vracel? Navíc Jiřík neuposlechne rozkazu neochutnávat, a stejně je za hodného... kde to jsme? A proč jsou zvířata vyobrazena jako úplní tupci (kromě koní), kteří říkají svorně totéž a pořád to opakují? No, chci říct, že Erben má i povedenější pohádky. Nelogičnostem se ovšem nevyhnula ani filmová adaptace (Jiřík po vyplutí na jezero začíná svou písničku slovy "Nes mě, loďko, ke břehu", přitom zámek je uprostřed jezera). Ale berte prosím tenhle komentář s rezervou. :) "Pomoz nám, sestřička si zapíchla trn do prstu." :-o ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

Reklama

Reklama