Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

paddy35 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami a nakonec přidal jednu navíc. Nechápejte mě špatně, tohle je filmařsky bravurně zvládnutá práce, jen ty dialogy jsou suché a o ničem a celé se to strašně vleče. Být to o půl hoďky kratší vůbec by to nevadilo. Nicméně atmosféra, herci a dobové reálie vypadají fantasticky a proto se na to taky dobře kouká. Trochu paradox, že? Tohle se nebude líbit všem, protože to není úplně typický válečný film. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Strhlo mě to a poskytlo jiný pohled na válku, takřka krtkovský. Charakter, příběh, válečná vřava a odporné morko s blátem, div, že nemá člověk rýmyčku. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Neobyčejné a jedinečné představení pekla 1. světové války pohledem členů australské tunelářské roty, bojující v zákopech (vlastně spíš pod zákopy) na pomezí Francie a Belgie v roce 1916. Australští tvůrci svým dílem jednak obohatili neznalé diváky, jako jsem já, o nové, zajímavé informace, ale hlavně nám připravili zajímavý filmový záitek. Technicky dobře natočená podívaná, které nechybí zajímavý příběh, se solidně zpracovanými postavami a slušnou atmosférou. Ani poměrně významná flashbacková linie příběh příliš nenarušuje. Film, který určitě stojí za shlédnutí. 75%. ()

david141474 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak tohle byl parádní válečnej film. Já miluju filmy z 1. světový války a tenhle film není výjimkou. Je to parádně natočený, zahraný a zrežírovaný. Děj byl skvělej, ani jedna scéna nenudila. Postavy jsou dobře představený a zahraný. Herci jsou skvělý. Soundtrack pomalu ani nezazněl, ale to mi nevadí, protože ta atmosféra byla opět kulervoucí, hlavně na konci. Konec, jak už jsem říkal je kulervoucí a trochu depresivní. Ale za ten výbuch to stálo. Pokud by jste chtěli vidět nějaký válečný film z 1. sv. v. tak film bitva o kótu 60 je tím pravým filmem. 10/10 Neskutečná podívaná se skvělou atmosférou! ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná vojnová dráma, v ktorej nebudete svedkami masívnych útokov, či súbojov muža proti mužovi. Ocitnete sa totiž uprostred zákopovej vojny a to hlavné sa tu odohráva pod povrchom. Súboj tunelárskych čiat, kto podkope súperovi zadok a zostane pritom neodhalený pripomína v mnohom ponorkovú vojnu. Vďaka skvelej produkcii má film dobrú atmosféru a v rozhodujúcich okamihoch sa dá napätie krájať. Veľmi dobre sú do deja zakomponované aj spomienky hlavného hrdinu Olivera Woodwarda a hoci príbeh končí šťastnou udalosťou, horkosť vojnových skúseností zostáva. ()

Jawak 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání. První světová válka musela být naprosto děsivá, já ale z filmu žádnou hrůzostrašnou atmosféru necítil. Spíše jsem jen sledoval těžkou práci tunelářů a poslouchal různé strategie. Ale ani atmosféra uvnitř tunelů mě nenadchla, že bych z těch scén měl klaustrofobické pocity, nebo pocit úzkosti říci nemůžu. Několikrát působivěji byla válka zachycena například v (ne čistě válečném) filmu Příliš dlouhé zásnuby. Scény z domova hlavního hrdiny mě pak vyloženě nudily a v nich obsazené herce jsem si nijak neoblíbil. Vyzdvihnout musím ale to, že ve filmu bylo několik opravdu napínavých okamžiků, že jsem se (až na ty scény z domova) nenudil. ()

complex 

všechny recenze uživatele

Dávno som nevidel film, ktorý zobrazoval hrôzy 1.svetovej vojny... príbeh spracovaný na úrovni, len sa mi to zdalo kúsok pridlhé a také, že som vedel pomaly na začiatku kto umrie.. podľa skutočnosti natočený film, ktorý pripomínu ľudstvu aký sme vlastne sprostý, že pre blaho niektorých ľudí trpí 16 miliónov ľudí... Naozaj odporúčam pozrieť ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Velitel britské 2. armády Herbert Plumer den před tím: „Možná že zítra nezměníme historii, ale určitě změníme zeměpis.“ Film věrně ukázal, jáká je válka "svině". Zákopové válka proměnila vojáky v "krtky". Oliver Holmes Woodward byl skvělý "krtek", nikoliv zahradník, ale krtek zabiják. Útočné podkopy již v r 1683 Turkům málem pomohly dobýt Vídeň. Tentokrát se podminováním koty 60 u Messines podařilo vyhodit do povětří 10 tisíc německých vojáků, zákopaných na Zapadní frontě v 1.sv.válce. Radost z vítězství je o to větší, pokud nemusíte bojovat. 90% viz. http://www.valka.cz/clanek_10680.html ()

krijka 

všechny recenze uživatele

Film se sice odehrává v neobvyklých kulisách, ale jinak jde o tradiční válečný film. Skupinka mužů dostává nového velitele, k němuž mají zpočátku nedůvěru. Vždyť udělá špatné rozhodnutí, co stojí jednoho z nich život. Postupem času ale k němu získávají důvěru, vždyť velitel je vlastně fajn kluk, neváhá nasadit život pro raněného a k podřízeným má nebritsky blízko. Aby taky ne, když je, on i jeho podřízení, Australan. No a vše vrcholí onou „Akcí“ s velkým „A“, která sáhne až na dno sil všech zúčastněných. Tohle už bylo k vidění mockrát. To nové, co film přináší je ale prostředí. Film se odehrává za 1. světové války mezi četou tunelářů, kteří se kupodivu neživí vykrádáním bank a podniků, ale opravdu kopáním tunelů pod německé pozice. Němci kopou protitunely a pod zemí se odehrává stejně krutá válka jako na povrchu. A vše vyvrcholí největší tunelářskou akcí války, útokem na Hill 60 (nevím, proč se nepoužívá obvyklé české „kóta“). To vše je zvládnuto dobře režijně (u filmu, který se odehrává téměř celý pod zemí je kupodivu všechno dobře vidět) a herecké výkony jsou civilní a uvěřitelné. Rozhodně nadprůměrný válečný film. ()

cyberic 

všechny recenze uživatele

Priznavam, ze som nevidel vela australskych vojnovych filmov, ale tento mal vsetko co od vojnoveho filmu treba cakat. Nasi politici by sa cervenali keby vedeli ako spravne tunelovat :) Naozaj prijemne dve hodiny... ()

Filatov 

všechny recenze uživatele

Kdo bude čekat masové válečné scény tisíců vojáků znepřátelených stran, jak se vrhají ze zákopů proti sobě bude zklamaný, ale já jsem byl spokojený i tak. Bitva o Hill 60 je tak trochu jiný válečný film, protože nám nabízí pohled na jednu velmi zajímavou a málo známou jednotku účastnící se bojů na západní frontě, která ač toho udělala pro vítězství hodně, zase tak známá není. Herci byli neokoukaní, ale hráli opravdu dobře ale nejlepší na filmu asi bylo to, že si tvůrci dokázali velmi dobře poradit s tím, jak vykreslit všudypřítomné utrpení, zimu a život vojáka v zákopu první velké války, to bylo opravdu podařené. ()

Thug_Leo 

všechny recenze uživatele

O tom jak je film vydařený tu můžete vyčíst ve většině komenrtářů. Otázka je proč má film "pouze" 76%. Odpověď je, že postavy, jako Tiffin a ten valibuk co přijel s tátou mají poměrně hodně prostoru, ale diváka postavy nezaujmou díky nedostatku informací. Naopak otec Marjory včetně ní se jevily mnohem zajímavější. Záběry v tunelech převyšují záběry na povrchu, což nemusí být nutně na škodu, ALE není zachycena ta pravá atmosféra strachu, utrpení a nesmyslného zabíjení kvůli pár metrům území. Pěkné bylo vykreslení plukovníků, oba stejně stupidní a nezasažení krutou realizou zákopů. B.Cowell není charismatický a herecky přesvědčivý jako hlavní hrdinové v jiných válečných filmech. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

V záplavě holywoodských filmů se jedná o příjemné zpestření. Bylo to takové horší Galipoli, ale pro milovníky válečných bijáků určitě doporučuji. Ačkoliv se nejedná o nějaký senzační trhák, tak Bitva o Hill 60 má aspoň příběh a netradiční hlavní zápletku. Podzemní válku nevedou klasičtí vojáci, ale tuneláři, kterým velí důlní inženýr, na nějž doma čeká mlaďounká kráska ... ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

První světová válka je: bahno, smrt, krev, špína, zoufalost a strach. Jak tento film ukazuje "pár" vojáků nic neznamenalo, jsou to pouze figurky na šachovnici velitelů... Zde je krásně ukázáno, že zákopová válka nemá vítěze jen pouze mrtvé :/ ()

marhi 

všechny recenze uživatele

Konečně, po době tvoření korektních válečných filmů, kde je více mluvení než válčení, dobrý počin. Je vidět že i australané umí. Velmi autentické. ()

RonnieR 

všechny recenze uživatele

Spomienka na iný austrálsky vojnový film - Galipolly! A padne aj vo filme. Slušná " podívaná" s neznámymi hercami. Len ten záverečný výbuch (keď ho počuli aj v Londýne) mal byť teda - MEGA! 73%. ()

Reklama

Reklama