Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První láska může být nevinná nebo intenzivní, opojná... nebo nenasytná. Ve strhujícím napínavém thrilleru o vášnivé romanci, která se brzy stane smrtelnou posedlostí, hrají Mark Wahlberg (Planeta opic), Reese Witherspoon (Pravá blondýnka) a Alyssa Milano (Čarodějky). Nicole Walker (Witherspoon) vždy snila o tom, že ji okouzlí někdo výjimečný - někdo silný, sexy a citlivý, pro koho bude středem vesmíru. David (Wahlberg) je to všechno a ještě víc. Ale její dokonalý přítel není tím, kým se zdá. Pod jeho sladkou fasádou se skrývá divoká, temná stránka, která brzy promění sen v noční můru. (Magic Box)

(více)

Recenze (115)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu by se dalo bez mrknutí oka tvrdit, že jde o jeden z nejobyčejnějších a nejtuctovějších thrillerů, kterých vznikalo, vzniká a vznikat bude po desítkách, ne-li po stovkách. Dalo by se to tvrdit, kdyby ovšem Fear nedisponoval několika prvky, které ho z oné obyčejnosti a tuctovosti snadno vyčleňují. Jednak je to tedy opravdu skvěle natočené, a to přestože režisér filmu vsadil především na přímočarost, kdy se nezdržoval ani nějakým komplikovaným rozborem postav, ani zdlouhavým uvedením do děje a všem postavám dal jasnou a nezaměnitelnou charakteristiku, tak přesto všechno ale dokázal svůj film zpracovat nakonec opravdu svižným, zábavným a v mnoha momentech dechberoucím stylem, s několika fakt mrazivými momenty a celé to postupně dovést až do perfektně vygradovaného finále, kde se napětí dalo až krájet. Ovšem ještě zářivějším prvkem tohoto thrilleru je fantastický Mark Wahlberg, který zde sice teprve svou superhvězdnou kariéru rozjížděl, ale svého psychopatického mladíka ztvárnil naprosto famózně a v několika scénách z něho šel skutečně strach a je velká škoda, že si takovéto postavy nehodí občas i dnes, neboť si myslím, že by v nich byl pořád nehorázně přesvědčivý, stejně jako zde. Takže tohle je zkrátka jeho film a právě jeho výkon je jedním z hlavních důvodů, proč stojí tento, na první pohled obyčejný thriller, určitě za pozornost. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Milenec nebo vrah? Drátem to levého nebo pravého oka? Příběh se nesnesitelně vleče, postavy bezradně klopýtají o bludné balvany, které jim scénář chystá do cesty, a když drama konečně dospěje ke slabomyslnému závěru, logika dá definitivně vale a hry v absurdistánu započnou. Hlavní psychopat vypadá jako celer a co by mohlo v normálním světě (filmu) sladkou Nicole přimět k tomu, aby si o něj byť jen opřela kolo, si lze těžko představit. Ale vezmeme-li v úvahu, že její taťka je nesnesitelný otrava, nevlastní matka mu zdatně sekunduje, nejlepší kamarád se chová dost přitepleně a nejlepší kamarádka je t. č. smažící nymfomanka, nějaké předpoklady by tu byly. Navíc tvůrci vkládají tomuto panoptiku do úst brilantní frky typu „voko za voko – a taky zub za zub,“ nebo „ty a já a nikdo jinej“. Jak vidno, i taková veteránka jako Reese měla v kariéře slabší chvilky. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Thrillerů o psychopatech je celkem dost. Milenec nebo vrah patří k těm průměrným a to jen díky skvělému výkonu Marka Wahlberga. S tváří kluka, kterýmu byste svou dceru svěřili na 90%, který se během vteřiny změní v žárlivý a pomatený zvíře. Nebýt Marka, tak bych nedal ani ty dvě hvězdy, jelikož film chybí naprosto všechno, co si žánr žádá. Není tu napětí a jedinou sympatickou osobou je zase jen Wahlberg. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ve filmech tohoto typu obvykle fandim záporákům. Bohužel Marky Mark v roli psychopata si moje sympatie moc nezískal. Kladný postavy jsou pak vyloženě nesympatický. Reese Witherspoon je zralá na facku od první do poslední minuty a její fotr zase takovej šablonovitej dement. Snad jedině Alyssa Milano v menší roli se mi nestihla nijak zprotivit. Závěrečnej útok na dům mi pak připadal jak z nějakýho zombie-hororu ze 70. let. Útočníci tam strkaj ruce nějakejma škvírama ve dveřích jak zombíci. Na místě obyvatel domu bych jim ty ruce okamžitě amputoval sekerou (nebo nějakym jinym vhodnym nástrojem) a oni místo toho na to čuměj skrčený někde v koutě a ječej... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nám film spíše připomínal romantické drama, kdy mladá nezkušená Nicole objevuje tajemství a krásy první lásky. Nevinně vypadající chlapec jí okouzlil na první pohled a vůbec na ni v ničem nenaléhá. Typický průběh většiny romantických filmů, který ovšem tady začne nudit. Protože se skoro prvních 20 minut vůbec nic neděje, tak mě k životu opět probudila famózní jízda na horské dráze, kdy jsem začal tiše závidět. Potom se to konečně začalo trochu víc rozjíždět a David začal ukazovat pomalu svojí pravou tvář. On i jeho kamarádi jsou pěkná kvítka a hlavně děvčata si nemůžou být v jejich společnosti ničím jista. První náznaky agresivity jsou ještě odpuštěny, ale poté co se do jejich vztahu začne angažovat otec Steve, tak se film konečně rozjede. Největším zážitkem a zrovna i nejlepší část filmu přijde zhruba posledních 15-20 minut před koncem. Zde se projeví naplno zvrácenost a krutost hlavní postavy a nastane menší teror, který je ale bohužel taky jen průměrný. Ve srovnání s filmem Funny Games U. S. je to jen nevinné laškování. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Horská dráha, která se ve filmu objeví, se jmenuje The Coaster a jedná se o jednu z největších atrakcí vancouverského Playlandu. (zajda404)
  • Terry (Jason Kristofer) má ve filmu zbraň Glock 17 ráže 9x19mm. (dc125)
  • Reese Witherspoon a Mark Wahlberg spolu po natáčení jistou dobu chodili. (zajda404)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno