Reklama

Reklama

Přírodní katastrofa donutila lidstvo opustit Zemi a usadit se na nové planetě. O tisíc let později došlo ke konfliktu mezi mírovou organizací vedenou generálem Cypherem Raigem a mimozemskými tvory, kteří chtějí planetu dobýt. Mimozemšťané používají k boji monstra, která sice nevidí, ale dokážou vycítit, když má člověk strach. Pouze jediný muž, generál Cypher Raig, dokáže bezezbytku ovládnout svůj strach natolik, že nestvůry může bez obav zlikvidovat. Raige má syna Kitaie, pro něhož je ale spíše nadřízeným než otcem. Od jisté události nedokážou spolu normálně komunikovat. Osud tomu chtěl, aby otec se synem ztroskotali na planetě Zemi, která se mezitím vyvinula do nového ekosystému zaměřeného proti lidem. Pokud chtějí mít alespoň nějakou naději na návrat domů, musí se naučit spolupráci a vzájemné důvěře. (TV Nova)

(více)

Recenze (959)

ProfesorLotr 

všechny recenze uživatele

Nic špatného, ale nic úžasného. Líbí se mi na tomto filmu velké napětí, to musím uznat, že Shymalan dokázal dobře natočit, ale zato mě zaráží velmi (ne)dobře zahrané (ne)herecké výkony ( především Jaden Smith ). Příběh, ani scénář neni špatný a hudba je moc hezká. Efekty, jsou dobré, ale na rok 2013 to není nic moc. Hodnocení je zbytečně nízké, ale chápu, že se to někomu nemuselo líbit. 70% ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Mám Shyamalana rád a hůl nad ním bůhvíproč pořád nelámu. Emoce postrádající vztah otce a syna je zajímavý způsob vyprávění "survival" příběhu, vizuálně je film velice poutavý, sci-fi rovina taky zajímavě zpracovaná spolu se všema hi-tech serepetičkama, ALE: celý film probíhá bez sebemenšího strachu o hlavní postavu - větší strach jsem měl o Willa, který celý film sedí na zadku a že jeho synkovi na stokilometrové tůře nejvíc zatopí pijavice - to je prostě fail. Ursa je sice nebezpečná, ale dramaturgické vygradování momentu s ghostingem je tak slabé, že jsem neměl pocit, že se dívám na vrchol filmu. Shrnuto - film o přežití, kde o postavu nemáte strach, není dobrý. Navíc, scénář psalo pět lidí... takže tak. Maximálně 3* ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Podle mě ten film není tak špatný, jak ostatní píší. Je prostě jen strašně zbytečný. Velkou "zásluhu" má na tom předvídatelnost, kdy od prvního nastínění děje, je jasné, jak film bude probíhat a jak skončí. A tak nějak to celé plyne a po skončení si jen řeknete: "hmm tak jo, no..." P.S. Ten interiér lodi byl z bambusů a kartonu? ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Shy si po POSLEDNOM VLÁDCOVI VETROV evidentne chcel vyskúšať ďalší žáner určený predovšetkým mladšiemu publiku (spoločný zostal farebný chlapec v hlavnej úlohe) a hlavne oddýchnuť od prepracovanej logiky, ktorá bola tak charakteristická pre jeho staršie filmy. Smithovic vesmírny rodinný cajdák je však odfláknutá obskúrnosť z inej doby, ktorá mohla byť napriek debilnému scenáru ako-tak dobrá v rukách niekoho iného. A tých 130 miliónov sa stratilo zrejme u Smithovcov, pretože vesmírna časť vyzerá na podobnej úrovni, ak nie horšie, ako v sci-fi seriáloch z 90. rokov. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Ale no – zas taká tragédia ako sa všetci erudovanci dušovali to určite nie je. Rozhodne sa nejedná o pecku, ale pozrieť bez ujmy sa film určite dá. Jaden Smith síce nepredvádza žiadny oscarový výkon, ale nie je ani tak príšerný ako mnohí naznačujú. Je OK, nič viac, nič menej. Za seba musím povedať, že expozičný úvod bol dosť slabý, ale od havárie sa film ako-tak rozbehol a až do konca som sa v zásade nenudil. Samotný dejový oblúk o prekonávaní strachu sa pritom mne osobne páčil, avšak s tým, že After Earth rozhodne človek nemôže brať ako vážnu a komplexnú sci-fi. Je to v zásade rozprávka s určitým motivačno-morálnym presahom (s čím korešponduje aj dosť infantilný a IMHO dosť nepodarený futuristický design). V jednotlivých pasážach je ale vidieť, že Shyamalan vie veľmi dobre budovať napätie, točiť dynamickú akciu, či funkčne podať sentiment. Jeho najväčším problémom teda je, že zanovito trvá len na točení vlastných scenárov a že z kritiky jeho filmov si nevydestiluje aj pár oprávnených a konštruktívnych pripomienok. Ale je to frajer a verím, že jedného dňa do sedla naskočí naspäť. Slabšie tri. ()

Lopezka1982 

všechny recenze uživatele

Film vhodný spíše pro děti. Ústřední postavou je Jaden Smith, který dostane za úkol přejít zničenou Zemi, kde na něj čekají různé nástrahy. Triky jsou špatné, děj se dá lehce předvídat, víceméně Will Smith napsal a produkoval film pro svého syna, aby ho potěšil. Vůbec mě to nebavilo. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Já prostě projev pana Shyamalana zbožňuju a vůbec nevím, proč bych ho neměla proti všem těm přechytřelým superteoretikům tady bránit do vyčerpání sil. Ještě se nestalo, že by mě film tohoto pana režiséra byť jen na chvilinku nudil, témata ani styl se neopakují, vždy se objeví něco nového, jiného, vybočujícího ze zaběhnuté řady žánrových tipik. After Earth nabízí nejen dobrý nápad a zajímavý průběh, ale taky několik otázek k zamyšlení. Je dobré mít strach? Dá se opravdu rozhodnout nebát se? Je správné se vždycky zachovat správně? A co je vlastně správně? Jinak - Willovi tu role pokrfejse překvapivě sedla a napětí mezi otcem a synem by se dalo rozkrájet a nastrouhat. Navíc jsem si i kvalitně zabulela (ten ptáček šel určitě rovnou do nebe), zasmála se (změna chování posádky po zjištění, že ten kluk je syn nadřízeného), naštvala se (hodnocení zdejších rádoby expertů) a vůbec ze mě tenhle film vymačkal spoustu různých emocí. Člověk by to ani netipoval, že? 90% ()

Ithildaria 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejblbějších filmů roku 2013, které jsem zatím měla tu smůlu vidět (a to počítám i Sharknado). Will Smith mi nikdy zvlášť nevadil, ale tímhle si to u mě pěkně pohnojil. Ani nebylo nutné dávat do závěrečných titulků "Story by Will Smith", protože je nad slunce jasné, že tohle nikdo jiný vymyslet nemohl: hrdinský epos o mladém chlapci, který překoná svůj strach a stane se mužem. Bullshit. Hlavní role: kdo jiný, než tatínkovo zlaté dítě. Možná, mooožná by to mohlo fungovat. Ale to by museli do hlavní role obsadit Herce (nebo alespoň herce). A ne rozmazleného, ukňouraného fakana, který neumí nic, ani pořádně odříkat svůj text, natož aby u toho ještě něco hrál. Takže, dívat se hodinu a půl na jedno neschopné děcko je už samo o sobě dost nervyderoucí a bohužel ani ne-tak-špatný Will to nezachrání, protože co dělá? Celý film sedí na jednom místě se zlomenou nohou! Jsme v daleké budoucnosti, lidstvo disponuje neuvěřitelně vyspělou technologií (hi-tech všechno, cestování skrz černé díry a kdoví co ještě) a nejen že si nejsme ani s využitím plně vybavené lékárničky zalátat nohu, ale ještě ke všemu je naší jedinou zbraní taková trapná šavlička. Abych nezapomněla, představte si oblek budoucnosti: má zabudované pohybové senzory zachycující vše na ohromnou vzdálenost, automaticky mění barvu, dá se v něm létat. Ale nemá naprosto žádné termoregulační vlastnosti a chudák kluk v něm málem umrzne k smrti. Lidstvo holt nikdy nemělo zavrhnout Moiru a pořádné teplé ponožky. ... Celý příběh je trapně předvídatelný, opravdu nenastane ani jeden malinký twist a navíc z toho celého slepence prýští hektolitry patosu a jedno klišé za druhým. ...... Několik poznatků závěrem: Někteří lidé si myslí, že když se setkají tváří v tvář s velkou, hrozivě vypadající opicí, nejlepší nápad bude hodit po ní kámen. Nebo: Co je dobré udělat, když chce zlá kočkovitá šelma sežrat nevinné ptáčátko? Říct jí ať to nedělá a očekávat, že se tak opravdu stane. A můj oblíbený: Pokud budete někdy ležet v třeskutém mrazu na zemi a pomalu umírat, nebojte se! Je pravděpodobné, že se z nebe snese veliký kondor, postaví vám hnízdo, bezpečně vás do něj uloží a bude vás usilovně zahřívat vlastním tělem, což povede k jeho předčasnému skonu. (mimochodem, někdo z tvůrců asi nemá rád ptáky, protože všichni opeřenci, se kterými se hlavní hrdina setká, zemřou nepřirozenou smrtí.) P.S.: Udělení více než tří hvězd je akceptovatelné jen u uživatelů se silně rozvinutou duševní chorobou. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Těžko čekat zázraky, máte-li tak hloupě napsanout a nesympaticky ztvárněnou hlavní postavu. Kdyby se Jaden 3/4 filmu netvářil, že si zrovna chčije do plínky a na chvíli dokázal udržet na uzdě to své vypěstěné obočí a nestavět s ním roztomilé stříšky, dalo by se alespoň schovívavě konstatovat, že jde jen o další laciné, hloupé a zbytečné scifi. Takto se spíš dá konstatovat, že After Earth je neuvěřitelně otravnej a neomalenej způsob, jak dostat juniora do širšího diváckého povědomí. Přesto by ale bylo dost nefér hodit celej tenhle průšvih na mladýho Smitha (i když film vznikl nejspíš hlavně kvůli jeho kariéře) a nezmínit přitom i mizernej scénář a režiji. Shyamalan se ukřižoval hned na začátku, kdy zbrkle a neobratně představuje hlavní charaktery prostřednictvím hutného emocionálního výlevu, s takovým depozitem rodinnýho klišé bych měl problém na konci filmu, natož v prvních desíti minutách. Rodinnej výlet do přírody za digitálníma zvířátkama se letos prostě nepovedl. Příště by možná nebylo od věci, přibalit trochu té logiky a vzít místo Jadena nějakou pěknou holku co umí normálně běhat a hrát. ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Vsadím se, že samotnému Willovi se jeho role nelíbila, byla to poněkud toporná postava. Nabručený, zásadovitý, gumo-otec. Kdyby do toho filmu zasadili více survival prvků tak by to možná šlo. Chlapec měl ohromnou energii a zvířátka byla roztomilá. Wille!!! Už se těším na Hancock 2. ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Nebylo to až zase tak špatné. Jasně scénář byl trochu tupší, který nepřináší nic nového a mohlo tam být více akce, ale zase na druhou stranu napětí a dobrá atmosféra naší zmutované země tomu dávalo trochu grády... 60% ()

chelseaman22 odpad!

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že otcko se synkom jsem herci úplně na prd. Hlavně ten DŽADEN je chomout voprsklej, že to člověk ani po zániku Země neviděl! Biják jsem nedokoukal, pokud někdy adoptuji černouška z Rwandy, tak si s ním tenhle biják pustím, co by kulturní dědictví jeho rasy. odpad! ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Nechápu kde se vzala ta mega negativní kritika. After Earth je ukázkový průměrný sci-fi dobrodružný film, který vznikl pro pobavení některých filmových nadšenců. Nic víc se v tom hledat nedá. Já něco takového čekal, tak z děje zklamaný nejsem. Co mi trochu vadilo bylo málo Willa. Ten jen seděl a sem tam udělal obličej jak ho hrozně bolí nožička. Po dlouhé době film, ve kterém neměl co hrát a hraje vyloženě druhé housle. Co se týče žárnu, hlavní je určitě dobrodružný, protože hlavní hrdina neustále někam běhá a někdy dá mírně na budku pár zvířatům. ()

Estrecha 

všechny recenze uživatele

Příběh moc nedává smysl, vlastně nic - konflikt, hlavní nepřítel (jednou zmíněn), monstrum, dialogy, nic. Někdo chtěl prostě natočit film o neobydlené Zemi v budoucnosti a nevěděl jak na to... Ač celý film provází klavírová hudba a je zde vidět snaha o navození dojemné a napínavé atmosféry, celé kino se smálo snad víc, než u Scary Movie:) Čeho jsem se bál, bylo, že jako zbraň bude použit "světelný meč" jako v updatovaném Souboji titánů. To se nakonec nevyplnilo, ale myslím, že vidět to znovu, tak to ani nedokoukám. Rozhodně se ale pobavíte, jen nevím, zda to bylo záměrem..:) ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Shyamalanovy poslední filmy (od Ženy ve vodě) mají vyrovnanou podprůměrnou hladinku kvality a After Earth se nevymyká. Byla to asi první Smithova role, která mi přišla debilní. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Náhodou to nebylo tak špatný jak tu zaznívá. Jistě, že Jaden Smith nikdy nebude jako tatínek, určitě ne teď, ale třeba časem dozraje. Ale tady hodnotíme filmy a ten jako takový nebyl špatný. Spousta zajímavých efektů, kreativní monolog velkého Smitha, sem tam nějaká zima a zamilovanost orla do člověka :) Co víc si přát 4* ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Will Smith a jeho nejhorší den

Will Smith a jeho nejhorší den

09.01.2014

Největší černošská herecká hvězda se pomalu vrací na plátna kin. Po čtyřleté dovolené se Will Smith objevil v předloňských Mužích v černém 3, rok 2013 potom strávil ve sci-fi Po zániku Země, kde… (více)

Reklama

Reklama