Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Měl jsem to štěstí, shlédnout tento film v kině. Za mnou sice seděla banda spratků, která svými hlasitými kecy o chuti popcornu a jiných neodkladných věcech všechny rušila... mě ale jen asi deset minut. Přibližně tak dlouho mi trvalo, než jsem se dostal do onoho již známého transu, který u mě Ghibliovky čím dál tím častěji vyvolávají, při kterém přestávám vnímat okolí, a v němž zloba nemá v mém srdci místo. Laputa je po všech stránkách fascinující podívaná, létající scény jsou překrásné, postavy jsou skvěle propracované -jak animací, tak svým jednáním (pirátska mamča Dola vede ligu...), a Hisaishiho hudba z člověka opět vyždíme slzu dojetí navíc. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mijazaki se v té době asi hodně díval na americké akční filmy- jak jinak si také vysvětlit tu všudypřítomnou akci, střílení, výbuchy a bojové vzducholodě? Ne, to prostě zase naplno zapracovala jedna bohatá a nevyčerpatelná fantazie, která hravě a zábavně pojme za své cokoli od pohádky o jedné vyvolené dívce až po špionáž s armádou a tajnými agenty. Určitě se nejdená o vrchol Mijazakiho tvorby a jinak výborný scénář trochu postrádá to fantasy kouzlo Cesty do fantazie nebo Mononoke, ale bezpochyby jde stále o jedno z jeho nejvtipnějších a divácky nejpřijatelnějších děl. 85% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hayao Miyazaki je natolik jedinečný tvůrce, že snímek "Laputa: Nebeský zámek" nejen, že je stále krásným svým příběhem, ale i svou animací, která za těch 30 let příliš nezestárla. Snímek je pořád plný krásné imaginace a nápadů, které jsou jedinečné. Člověk si říká, jak Miyazaki mohl vymyslet tolik krásných děl. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem vážně ještě nikdy neviděl (hraný nebo animovaný) film, který by se tak moc přiblížil verneovkám Karla Zemana. Už jen ty úvodní titulky... Stoprocentní fantazie, návrhy všech strojů a měst, krásně zasněná hudba, až překvapivě zajímavé postavy a různé příběhové kotrmelce, které se starají třeba o to, že záporáci nakonec nejsou až tak záporní, jak se původně zdálo. Nemůžu říct, že by mi více než dvouhodinový film utekl jako nic, ale ono je to dobře - kdyby byl kratší, nebo tak působil, byla by to škoda. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Uzasny mix dobrodruzstva, fantazie, adrenalinu a romantiky s dych vyrazajucou vypravnou a hudobnou strankou. Z nejakeho zvlastneho dovodu mam Miyazakiho starsie diela (Castle in the Sky, My neighbor Totoro, Kiki's delivery service) radsej nez tie novsie (Cesta do fantazie, Princezna Mononoke, Howlov zamok). Jeden z najposobivejsich animakov ake som videl. 95% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • O Laputě se zmiňuje už Jonathan Swift ve svých „Gulliverových cestách“. Obyvatelé jsou popisováni jako lidé, jež pro svoji přehnanou zálibu ve vědách ztratili smysl pro realitu. Létající ostrov se vznáší díky silnému magnetickému poli v centru říše, toto pole však spolu se vzdáleností od centra slábne a proto Laputu nelze spatřit nikde jinde na světě. (dvd-L)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama