Reklama

Reklama

Ďáblův dvojník

  • Belgie The Devil's Double (více)
Trailer

Píše se rok 1987. Bagdád se stal rájem nechvalně proslulých boháčů. Místem, kde se dá koupit cokoliv, pokud na to máte. Je to město plné intrik a korupce – rejdiště iráckého Černého prince Udaje Husajna. Se svou zvrácenou zálibou v hýření a oplzlostech si bere vše, po čem zatouží. Vaše Ferrari, vaši ženu, vaši dceru, vaši krev – nikdo si Udajovi nedovolí říct ne. Jednoho dne je armádní poručík Latif Yahia (Dominic Cooper) povolán z frontové linie do Saddámova paláce, kde je postaven před přetěžkou volbu. Buď se stane Udajovým dvojníkem, nebo odsoudí celou svou rodinu k smrti. Jeho život je v sázce, osud zpečetěn. Latif začíná hrát roli Udaje Husajna, jednoho z nejmocnějších a zároveň nejnenáviděnějších mužů v celém Iráku. Učí se chodit, mluvit a vypadat jako on. Stává se nedílnou součástí Udajova extravagantního světa plného rychlých aut, neomezeného množství peněz a lehkých žen. Latif se však se svým osudem nehodlá smířit a za každou cenu se snaží uniknout. Otázka komu důvěřovat se pro něj stává otázkou života a smrti. Nečekaného spojence nakonec nalezne v Udajově konkubíně Sarrab (Ludivine Sagnier)... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (274)

iamek 

všechny recenze uživatele

Noir byl ďábel! Ten kluk si sakra uměl užívat života. Dominic Cooper byl ve dvojroli bezchybný a jeho herecký koncert pozvedl tenhle film úplně někde jinde. Téma je navíc teď hodně aktuální a myslím, že kritika tenhle film bude mít ráda. Uvidíme zda si vyslouží aspoň nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ten Saddámův synek musel být těžký pohodář! Prostě mazlík, co vyrůstal v nuzných podmínkách paláce Tisíce a jedné noci se stříbrnou lžičkou v hubě, který, když od papínka nedostal na narozky fungl nové Porsche, mohl si alespoň utýrat nějakého roztomilého, politického vězně. V suterénu, hned vedle discontu s děvkama, měl sámošku s kokainem, který nepochybně přispíval ke zdravému vývinu jeho nenarušené osobnosti. No, když kreslíme čerta, nenačmáráme mu přeci nad rohy aureolu, že ano. Zůstává tudíž otázkou, do jaké míry si ten Debilův dvojník hrál na Andersena a o kolik scénárista povolil uzdičku své fantazii. Nicméně v zahnívajících vodách tupé komerce je to každopádně neotřelé! ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nemá to moc výrazný příběh, protože je to celé založené na tom jakej byl Udaj Husajn magor. A to stačí. V Iráku to byl největší boss, mohl si dělat všechno a taky to dělal a ani Saddám mu v tom nějak výrazně nebránil. Dominic Cooper je v hlavní dvojroli excelentní. Perfektně dokázal zahrát naprosto odlišně dva lidi, co vypadají stejně a mají se i stejně chovat :) Jediné co mě zklamalo byla Ludivine Sagnier, protože v tom filmu byla fakt ohyzdná. Nevím jestli zestárla či co, ale její půvab z dob filmu Bazén se tedy dočista vytratil. Fakt hrozný koště. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Krutý ale zároveň tak zajímavý film, který mě plnými doušky bavil. Je vidět, jak jsou diktátoři krutí, nevybíraví a zároveň fanatičtí. Tento film je fanatismu plný, ze strany Udaje Husajna. Je faktem, že Dominic Cooper zvládl svou roli naprosto dokonale. Příběh Latifa a Udaje mě opravdu zaujal zejména svou nevybíravostí, která se mně líbí. 7,5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Buď dělat dvojníka jednomu z nejnenáviděnějších mužů v celém Iráku, nebo se dívat, jak mu ti nahoře popraví celou rodinu. Nabídka, která se nedá/nesmí odmítnout, látka, která jede na půl plynu, studie absolutní moci, která se nezastaví ani před nevinnými studentkami. Irácký prezident Saddám Husajn Abd al-Madžíd at-Tikrítí a jeho režim trochu jinak. A to z pohledu jeho nejstaršího syna Udaye, známého jako nejen sexuálního sadistu. Místy to celé vypadá jako propagandistická obhajoba spojenecké intervence, jindy jako snaha o psychologický profil narušeného magora v blyštivých barvách všech těch pohádkových paláců. Motiv dvojnictví je fajn, stejně jako dvojrole Londýňana Dominica Coopera. Snímek navíc nabízí univerzální platnost, takže se dá napasovat i na další „hodné strýce“. Tamahoriho (kosmopolita hadr) režisérská rehabilitace možná, v záplavě filmů však kousek, který překvapivě rychle vyšumí do ztracena!! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Během přestřelky mezi Udajem a Latifou byl Latif zasažen do prsou. Poté se mu podařilo utéct do Kurdistánu. Tam však téměř přišel o život znovu. Tentokrát kurdští povstalci, kteří si mysleli, že je Udaj. Nakonec pro něj Američané poslali vrtulník a dopravili ho do bezpečí. (Dr Lizal)
  • V mnohých autách je volant na pravej strane, no v Iraku je sedadlo vodiča na ľavej strane. (MikaelSVK)
  • Udajova oblíbená značka whisky byla skotská Dimple v charakteristické trojhranné lahvi. (Dr Lizal)

Související novinky

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

22.01.2013

Legendy vyprávějí, že stvořitel agenta 007 Ian Fleming se svému hrdinovi docela podobal i v soukromém životě. Nejen tím, že byl zhýralý alkoholik se slabostí pro krásné ženy a drahá auta, ale i… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama