Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Těžká paranoia a film úplně odlišný od mainstreamu jak vedením herců, tak uskupením mizanscény a pojetím scénáře (ta nepředvídatelnost !). Ticho před bouří je působivé ač divácky krajně nepřívětivé (přirovnal bych to k něčemu ve stylu škrábání nehtu po dveřích). Úplně mimo časoprostor - díky maloměšťáckému redneck feelingu na každém kroku vůbec nevíte, jestli se ten film dějově odehrává aktuálně, nebo před 20ti lety. Zajímavý nízkorozpočťák a Shannon prvotřídní psychopat. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojující snímek a zároveň naprostá lahoda pro ty, co mají rádi takové to sluníčko před blížící se bouří. Hrozně se mi líbilo, jak tam byli vždy na zahradě v klidu a blížily se mraky. Nevím jak to popsat, ale ten film ve mně dokázal vyvolat takový až mystický pocit a zároveň mi bylo prostě strašně nepříjemně z toho dění. Michael Shannon je tam megadobrák, co miluje rodinu a stejně se nemůžete zbavit pocitu, že je psychouš. Jessica Chastain je perfektní a naprosto přirozená. Fakt jsem to chvílema musel pausovat, protože jsem byl nervní, i když se tam vlastně nic extra neděje a rozhodně to neobsahuje žádné šokantní scény. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Že jsi paranoidní, ještě neznamená, že po Tobě nejdou. Ať už zvenčí, nebo z nitra Tvého já. *** Scénář i tempo jako podle psychometronomu, je to skvěle vymyšlené, aby ten duševní vrták fungoval a strhl bouřku, která smaže rozdíl mezi nitrem a okolím. Ale velká škoda té hollywoodské kamery a ztvárnění, permanentně vás vytrhuje vědomím, že se stále jedná o produkt mcdonaldu, v trochu jiném pojetí to mohl být hodně hryzací a rozežírací snímek, aniž by se muselo měnit cokoli jiného, jen to balení. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pokud se Vám začnou zdát apokalyptické sny, tak máte v celku asi jen dvě možnosti, buď si zajít ke cvokaři a nebo si vybudovat nějakou bytelnou pevnost, která vydrží skoro všechno. Hlavní hrdina Curtis, v podání výborného Michaela Shannona zvolí obě dvě možnosti a k odporu všech známých, ale i své vlastní rodiny si rozhodne u svého domu vybudovat takový menší bunkr. A my už pak můžeme jen trpělivě čekat, spolu s jeho výtečným hereckým přerodem a pozvolně stupňujícím se napětím, o co tady vlastně jde a kdo má tedy nakonec pravdu. Přemýšlel jsem, hlavně k posledním asi 20 minutám i o pětce, ale nakonec dám hodně lepší čtyři, nechci si totiž rozhněvat bohy a do rána přijít o střechu nad hlavou :) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Skvelé zobrazenie rozpolenej mysle hlavného hrdinu, pri ktorom až do konca nevieme, či sa prichádzajúca búrka nachádza iba v jeho hlave, alebo rodine skutočne hrozí nebezpečenstvo. Nepopieram, Take Shelter mal aj slabšie miesta, kde sa to trochu ťahalo, ale ako celok film pôsobil výborne. Michael Shannon rozhodne nepatrí medzi mojich favoritov, no v Take Shelter zatienil úplne každého, dokonca aj sympatickú Jessicu Chastain. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • První nesestříhaná verze filmu trvala 2 hodiny a 45 minut. (Brousitch)
  • Curtis LaForche (Michael Shannon) jezdí pickupem Chevrolet K-1500 Extended Cab Silverado přibližně z roku 1994. Dalším autem rodiny je čtyřdveřový sedan Ford Focus první generace (verze pro Severní Ameriku), který se vyráběla v letech 2000–2007. (J.F.B.)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama