Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velitel koncentračního tábora Walter Kraft (M. Krug) je amatérským boxerem. Kondici si udržuje v dobře zařízené posilovně, zatímco podvyživení vězňové musejí celý den tvrdě pracovat. Pokusy o útěk se zde trestají okamžitou smrtí. Jedním ze skupiny dopadených uprchlíků je i Slovák Ján Komínek (Š. Kvietik). Kraft jen náhodou zjistí, že vychrtlý mladík je také amatérským boxerem. Jelikož velitel potřebuje k tréninku sparingpartnera, ušetří Komínka smrti i povinnosti pracovat a pověří svého asistenta Williho (E. Marian), aby vězně „vykrmil“. Zesláblý Komínek se zpočátku veliteli nemůže v ringu rovnat, avšak zanedlouho se ukáže, že Kraft je mizerným sportovcem a že Komínek je schopen jej poslat k zemi. Jenže tady nejde o vítězství v boxu a už vůbec ne o pravidla fair play. Komínek dobře ví, že bojuje o život – a to nejen o svůj… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Skončite to, doktore. Zabije ho!" - "Kto koho?" Skvělý, skvělý, skvělý film. Atmosféra koncentračního tábora působí nesmírně tísnivě a v pár scénách i dosti děsivě, herecké výkony Štefana Kvietika a Manfreda Kruga jsou dokonalé, scénář je jednoduše přímočarý, ale o to působivější. Doporučuji všem - zdaleka to není jen "válečný" nebo "sportovní" snímek, ale vypiplané nadčasové poselství o nezlomnosti ducha. Čistých pět hvězd. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velice sugestivní a velice autentické. Atmosféru v lágru umocňuje i polská nebo německá mluva, která zůstala zachována a opatřena titulky. Depresivní fazónu přidávají neustále kouřící komíny z pecí v táboře a sirény, které se rozeřvou vždy, když nějaký vězeň uteče. Závěrečné burácející houkání mě bude dlouho strašit v hlavě. Hodně vše zdrsňuje černobílá vizáž filmového pásu a kamera Tibora Biatha. Wiliam Bukový složil drásající a deprimující hudbu, která je ve filmu sice spíše sporadicky, ale zabírá na maximum. Získal za ni dokonce i hlavní cenu na festivalu v San Franciscu v roce 1963. Štefan Kvietik v roli boxera, který zápasí s velitelem koncentráku podal přesvědčivý výkon. Díky skoro všem dalším neokoukaným tvářím a komparsu snímek působí tak strašlivě opravdově, jakoby ho natáčel přímo na místě nějaký dokumentarista. Mezi hlavní dějovou linií se prolínají vraždy, psychický teror, trestání a další zvěrstva, která tam byla na denním pořádku. Po čertech silný zážitek!! ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Velice sugestivní film. Který má jednu nevýhodu, pro našince, je bud v polštině a nebo v němčině, kdy slovenský titulky strašně rychle přeskakují, tak že toho moc nestačíte přečíst. Přesto vás to neodradí se kouknout na hrůzy v koncetračním táboře. Spoiler- film nám tu dává možnost přemýšlet - Byl Komínek hrdina a nebo blbec? Já jsem dost na vahách a spíš se mě jeví jako blbec. Hrát si na hrdinu a vracet se zpátky do koncentráku na jistou smrt, komu tím pomohl? Nikomu a sobě už vůbec né. Já bych pelášil pryč , když se ta možnost naskytla, tady musí jít vše ostatní stranou!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

A opat skvost 60. rokov 20. storocia Boxer a Smrt. Scenar je neskutocne silny, filmy o koncentracnych taboroch a gulagoch ma budu vzdy pritahovat .... Reziser Seter Polan natocil fuckt kvalitny film, a rezia je miestami az genialna. Mrazive sceny len dotvaraju silny zazitok. Filmu dominuje hlavny Herec Kvietik, ktoreho spoluvazni nenavidia a vrchny velitel Kraft ma nad nim absolutnu moc. Zasady Fair Play su v koncentraku cista fikcia, vo filme dominuje hlavne pribeh ludskosti a solidarity. 92 % ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(130/2016) / Ďalšia pecka 60-tych rokov keď sme točili ako z veľkej knihy. Boxer a smrť je vyspelý filmový produkt v každej jednej zložke. Kvietik ako Komínek zažiaril a pre rolu dokonca pribral takmer 25 kíl , čo je určite v našich končínách a v tej dobe unikát. Trochu som sa obával spracovania boxerskej časti ale je spracovaná naozaj dobre, dynamicky, prirodzene dokonca s použitím POV pohľadu. (8/10) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (23)

  • Medzi dokončením scenára a nakrúcaním bolo štvorročné "vákuum". (gogo76)

Reklama

Reklama