Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Každým vyhraným zápasem si vybojoval další dny života navíc v táboře smrti... Nedlouho po obsazení Řecka nacisty se do nelidských podmínek koncentračního tábora v Osvětimi dostává s celou svou rodinou bývalý boxerský šampion střední váhy Balkánu Salamo Arouch (W. Dafoe). Krátce po svém příjezdu ihned upoutá pozornost zdejšího majora Rauschera, když Salamo v pěstím souboji porazí svého dozorce, taktéž boxera. Esesman v řeckém šampiónovi spatří potenciál a nasazuje ho jako svého zápasníka v boxerských kláních určených pro pobavení důstojníků. Salamo je sice výtečný bojovník, jemuž se v ringu daří, ale ví, že od smrti jej dělí jen jediná porážka... Americký životopisný film režiséra Roberta M. Younga je inspirován skutečným příběhem řeckého boxera židovského původu Salama Aroucha (1923–2009), který byl také přítomen u samotného natáčení jako konzultant. Do Osvětimi se dostal v květnu roku 1943 a bojoval zde ve více jak 200 zápasech. S blížící se frontovou linií byl poslán v lednu roku 1945 na těžké práce do tábora Bergen-Belsen, kde zůstal až do osvobození. Po válce pak nalezl nový domov v rodícím se státě Izrael. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Triumf ducha v podání Williema Dafoea a Edwarda J. Olmose je triumfem málo známých herců, kteří předvádějí velmi kvalitní výkon ve filmu věnujícímu se známé problematice koncentračních táborů. Tentokrát je předvedena netradiční tvář, v které jsou trestanci využívání pro zábavu jejich "pánů", kde se před nimi bijí a jsou na ně sázeny nemalé částky. Nejistá budoucnost a život ze dne na den je vystižen velmi vkusně bez nutnosti pouhého zobrazování neustále krutosti vůči "nižší rase". Mám rád filmy, které vyvolávají otázky a tento se snaží ptát se diváka, co by dělal ona kolik by toho dokázal obětovat. Je škoda, že Triumf ducha je trochu zapadlým filmem ve velké hromadě snímků z koncentračních táborů, protože je to neprávem zapomenutý a režisér Robert M. Young ho může právem považovat za svůj nejlepší film. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Málo známý film, což je škoda, brilantní zpracování perfektního námětu, naprosto uvěřitelné scény z koncentračního tábora, skvěle zvládnuté jsou i boxerské souboje (o které ale jde až v duhé řadě), excelentní výkon Willema Dafoea, pozadu nezůstávají ani ostatní herci (Olmos, Loggia, Gazelle, Wolf, Mandylor). Silný, drsný a realistický film, který by si zasloužil větší pozornost. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další válečný příběh těžící z dobové obliby boxu, která nepolevila ani v podmínkách nejtěžších. Tentokrát sledujeme osudy řeckého šampiona ve střední váze Salama Aroucha. Mimo celou řadu dalších podobných filmů lze dále doporučit i komiksový román Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta Reinharda Kleista. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak tenhle film hodnotit. Nakonec si čtyři hvězdy zaslouží, ale je to jen tak tak. Základní chyba filmu tkví v tom, že láká na boxerský film z koncentračního tábora, což je špatně, protože boxu je tu tak zhruba deset minut a vůbec tu není důležitý. Vítězství ducha je spíš epizodami z běžného života vězňů v koncentračním táboře, tudíž místy působí moc rozkouskovaně a někdy nedrží při sobě. Rozhodně to není špatný film, ale bohužel je tu znát ne moc jistá ruka málo známého Roberta M. Younga. Někdy až moc tlačí na pilu, zbytečně ždímá emoce a příliš se snaží ukázat hrůzy Osvětimi až je to kontraproduktivní. Jsou tu ale bravurní výkony všech zúčastněných, z nichž vyniká Willem Dafoe, i ostatní jsou nicméně výborní. Výhrady lze mít k některému obsazení nacistů, ale to souvisí s oním přílišným tlačením na pilu. Film rozhodně za vidění stojí, jen asi na mnoho diváků nebude působit tak, jak bylo zamýšleno. Slabší čtyři hvězdy a slabých 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapadlý film, i když co do využití potenciálu je lehce nedotažený. Boxerská část příběhu je ale zjevně ve scénáři obsažena skutečně jen proto, že hlavní hrdina - skutečná to postava - byl boxer. Přitom vše, co je k vidění mimo ring, má velkou sílu, a v rukou velkého znalce diváckých mas a výborného řemeslníka jako je Spielberg by bylo na Schindlerův seznam zaděláno o něco dříve a bez trestuhodného zkreslování historie:P Banálně a nemístně řečeno "epizody" ze života vězňů a vězenkyň jsou až na krev působivé a ty lhostejné ksichty německých vojáků by byly na potlesk, kdyby to nebylo tak odsouzeníhodné. Bohužel se nějak nemůžu ubránit dojmu, že tentokrát film nestojí na výkonu Willema Dafoea (což u něj není časté), a že i mexický Maďar Edward James Olmos je tam jen proto, aby zatančil, zazpíval a ucedil nějakou tu morálně rozporuplnou hlášku, tím ale film jako celek rozhodně nepozbývá své nemalé kvality. Ode mě 80%, protože pořád by bylo co udělat jinak a lépe. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Costas Mandylor v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Film sa z veľkej časti natáčal v skutočných priestoroch koncentračných táborov Osvienčim a Brezinka. (gogo76)

Reklama

Reklama