Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každým vyhraným zápasem si vybojoval další dny života navíc v táboře smrti... Nedlouho po obsazení Řecka nacisty se do nelidských podmínek koncentračního tábora v Osvětimi dostává s celou svou rodinou bývalý boxerský šampion střední váhy Balkánu Salamo Arouch (W. Dafoe). Krátce po svém příjezdu ihned upoutá pozornost zdejšího majora Rauschera, když Salamo v pěstím souboji porazí svého dozorce, taktéž boxera. Esesman v řeckém šampiónovi spatří potenciál a nasazuje ho jako svého zápasníka v boxerských kláních určených pro pobavení důstojníků. Salamo je sice výtečný bojovník, jemuž se v ringu daří, ale ví, že od smrti jej dělí jen jediná porážka... Americký životopisný film režiséra Roberta M. Younga je inspirován skutečným příběhem řeckého boxera židovského původu Salama Aroucha (1923–2009), který byl také přítomen u samotného natáčení jako konzultant. Do Osvětimi se dostal v květnu roku 1943 a bojoval zde ve více jak 200 zápasech. S blížící se frontovou linií byl poslán v lednu roku 1945 na těžké práce do tábora Bergen-Belsen, kde zůstal až do osvobození. Po válce pak nalezl nový domov v rodícím se státě Izrael. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Willem jako boxer vůbec nepasoval, a taky příběh z koncentráku o boxu mi dost vadilo nehodilo se to tam. Film je jinak krutě natočen a má sve smutnější stránky a prostředí je dobře využito jak na přežití tak na práci. Nebýt boxu a lásky nalezení šel bych víš tak si odnáším jen něco a někdy opět kouknu. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem narazil náhodou při připínaní kanálů při noci, kdy nemůžete usnout. No zajimavý film o tom, jak neztratim jistou hrdost a srdce bojovníka. Edward James Olmos- Admiral Adama jako velicí cikánský kappo pobaví nejen nacistické publikum, ale i vás. Hanna z Předčítače, jestli tam seděla, tak se taky bavila. Řecký boxer židovského původu Salamo Arouch-Willem Dafoe, kdyby mu do ringu jeho věznitele dali Rockyho Balbou v nejlepší kondici, tak by milý Rocky klesnul k zemi jako akcie Třetí říše na konci tohoto filmu. Díky Bohu, za to pro většinu z nás. ()

Reklama

oje 

všechny recenze uživatele

Protože se film věnuje problematice židovských věznů a odehrává se v koncentračním táboře, samozřejmě má svůj potenciál. Vidíme v něm tak hrůzy, které museli židé v táborech podstupovat a skrze hlavní postavy se pokoušíme pochopit i jejich vnímání. Do prostředí zasazený příběh boxera mi ale příliš rozvitý nepřijde. Podobně židovské utrpení je natočeno typicky pro hollywoodskou tvorbu spíše dramatické než sugestivní, a tak přesto, že se tak jedná o poměrně kvalitní snímek, příliš nového nebo silného nepřináší. Dobrým filmem z koncentračního tábora je i Člověk bez osudu. Alternativa: Sorstalanság. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neskutočne tvrdé a divácky náročné spracovanie ešte tvrdšieho príbehu, inšpirovaného skutočnými udalosťami gréckeho boxera a židov, exportovaných do koncentračného tábora Osvienčim. Ďalší príbeh a film, ktorý by si zaslúžil väčšiu pozornosť, ako sa jej u nás dostalo, neoprávnene podceňovaný zo strany divákov, ako i distribútorov. Spomedzi réžie, hereckých výkonov, technického spracovania a efektivity využitia skvelého potenciálu sa nedá vybrať jeden aspekt, ktorý by vyčnieval, pretože všetky spolu nasadili hneď o začiatku vysoký štandard, takže tento neľútostný príbeh so skvelým koncom mal naozaj rýchly spád a mám z neho, napriek nepríjemnej téme, príjemný pocit. 80%. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Trošku pozapomenutelný snímek ( jedním dechem dodávám, že zcela neprávem) natočený na motivy skutečné události, líčící osudy řeckého boxera Salamo Aroucha ( Balkánského šampiona ve střední váze ) poslaného za 2. světové války do koncentračního tábora v Osvětimi, kde postupně přichází o svou rodinu a kvůli holému přežití boxuje pro pobavení místních nacistů. Snímek neoplývá nějakými jednotlivými " TOP "scénami, které by nějak více vyčnívaly, jeho síla spočívá právě ve faktu, že funguje ( a to hodně věrohodně ) jako CELEK. Za zmínku určitě stojí tradičně vynikající Willem Dafoe coby Salamo Arouch. Vítězství ducha je snímek, který patří k tomu nejlepšímu, co může toto téma nabídnout. Žádné pompézní scény ve prospěch scénáře, " pouze " poctivě odvyprávěný příběh muže, který byl okolnostmi donucen bojovat o holé přežití. Ten pověstný krůček snímku schází, přesto se jedná o silný zážitek, zasluhující pozornost. 85% s dovětkem, že v dosti momentech na mě působil věrohodnějším dojmem než Spielbergův Schindlers list. Být Robert M. Young renomovanější a zručnější režisér ,mohli jsme se dočkat ještě silnějšího příběhu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Costas Mandylor v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Film sa z veľkej časti natáčal v skutočných priestoroch koncentračných táborov Osvienčim a Brezinka. (gogo76)

Reklama

Reklama