Reklama

Reklama

Sedem svedkov

(TV film)

Televízny film podľa námetu Petra Karvaša o medziľudských vzťahoch. Film sa zamýšľa nad ľahostajnosťou a odmietaním spoluzodpovednosti v prípadoch, do ktorých nemôže zasiahnuť zákon. Dramatický pôdorys filmu je veľmi jednoduchý. Dvaja kriminalisti sa usilujú počas nočného vyšetrovania zrekonštruovať zločin, ktorý sa udial za bieleho dňa takmer pred očami verejnosti. No autor sleduje nielen kriminálnu líniu príbehu. Svedkovia, ktorých si vyšetrovatelia predvolávajú, predstavujú každý svojím spôsobom iný variant zbabelosti či alibizmu. (RTVS)

(více)

Recenze (40)

argenson 

všechny recenze uživatele

Možná jsem měl trochu problém ztotožnit se s přidrzlým vystupováním svědků vůči autoritám socialistické kriminalistiky, ale jinak jsem Sedem svedkov zkonzumoval zcela bez výhrad. Od první vteřiny famózní kamera, na relativně malém časovém prostoru bravurní kresba devíti psychologických portrétů a super pointa k zamyšlení. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Výborně zahraný střet dvou vyšetřovatelů a sedmi svědků závažného trestného činu. Inscenace má jen necelou hodinu, přesto je dokonale vyobrazena charakteristika všech devíti zúčastněných. Což o svědky, to jsou jen obyčejní lidé z ulice, ale vyšetřovatelé, představitelé státní moci. Jeden dobrý, druhý zlý a nenávistný. Skvělé psychologické drama. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Sedm svědků jsem znala z rozhlasové nahrávky s vynikajícím Rudolfem Hrušínským a Rudolfem Jelínkem , která mě rozhodně oslovila a je u mne o jednu * lepší. Věděla jsem tedy do čeho jdu, přesto a nebo právě proto jsem byla opět zasažena vystupováním a hlavně morálkou všech svědků. Ovšem nejde jen o jejich smýšlení, mladý detektiv, který je po celou dobu tolik zhnusen přístupem zúčastněných a nemůže pochopit jejich lhostejnost se nakonec k jediné osobě, která nebyla lhostejná a snažila se pomoct, vyjádří opovržlivě. Čímž vlastně degraduje slušnost. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Střet staré a mladé detektivní školy. Sedm svědků, sedm charakterů, sedm pohledů na okolí a na morální nutnost jednat, či umět se včas a správně rozhodnout. Zároveň také sedm odpovědí na otázku"prečo?". Hlavní spojovací bod všech zúčastněných. Možná nám chtěl režisér Solan ukázat, že ženy jsou, po morálně spravedlivé stránce, silnější. Trochu to tak vyznělo. Nicméně nám hlavně ukázal, jak z minima udělat dokonalé maximum. V podstatě všichni herci byli výborní, ovšem Vlado Müller je fantasticky charismatický a role mu opět seděla výsostně. Skutečně vynikající dialogy. Na bázi kolegiální, nadřízené, ale i s těžkým nádechem pestré životní filozofie. Oproti tomuto hodinovému diktátu, je většina dnešních krimi seriálů směšnou pohádkou s kašpárkem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, že tento tv film netrpí až amatérskou televíznosťou neskorších štúdiových inscenácií. Holt "zlatá šedesátá" sa prejavili aj na tomto poli. Ukážka, podobne ako pri 12 angry men, že bez flashbackov je to napínavejšie a uzavretejšie. Mňa tento Solanov film bavil rovnako, ako Rašomon a v trochu nevyrovnanej Solanovej tvorbe patrí bezpochyby k najlepším. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama