Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Včera jsem na této hře byl Jevíčko v naživo a musím říci, že jak je možná slabší v TV, tak tady i přes účinkování pro mě ne zrovna oblíbeného Vojty Kotka, byl představení naprosto perfektní. Pro mě to byl druhý živák po Blanických rytířích a musím srovnat, že tato hra, především kvůli semináři, byla daleko lepší. Obsazení - Hraběta, Kotek mld, Kotek st. Svěrák, Weigel. ()

Infernor 

všechny recenze uživatele

Snad všechno z plodného scénáristického pera dua Smoljak-Svěrák stalo se již, anebo se jenom stane, zlidověnou klasikou, která bude ještě velice dlouho, ne-li navždy (doufejme), parafrázovaná v slovním projevu nejedného fanouška DJC při pivku v hospodě, ale nejen tam.. Sám jsem, při svém vlastním výzkumu problematiky J.C. zjistil, že prakticky není životní situace, na kterou by nebylo možné aplikovat adekvátní výňatek z některého díla výšezmiňovaného tvůrčího dua parafrázující danou vzniklou situaci. Toto jenom dokazuje, že nejlepší hry píše sám život a že pánové Smoljak a Svěrák jsou jeho geniálními pozorovateli, kteří zvládají své životní zkušenosti bezbolestně, citlivo a s jakýmsi laskavým humorem přenést do svých krásných a vtipných her. Děkuji Vám, pánové.. Avšak bavíme li se o hodnocení jednotlivých snímků, kde ne každá hra splnila mé očekávání, tady dle mého názoru nesaháme k metám nejvyšším, jelikož osobně považuji hru Vražda v salonním coupé, bavíme li se pořád v rovině fenomenálního potenciálu autorů, za pouhý průměr v jejich kolekci her o proslulém českém Vídeňákovi.. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Dosud sem neviděl všechny hry ale tahle na mě zatím zapůsobila neslaběji.Moc tradičních perliček sem v ní nenašel.Citelně hře chběl pan Svěrák a Smoljak mi připadal moc vážný.Sedí mu mnohem více role blbečků a rebelantů.Ale i tak se jedná o nadstandartní zábavu v zaplavě dnešních seriálu a ság na tisící ppokračování. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani repertoár Divadla Járy Cimrmana sa nezaobišiel bez slabších, menej nápaditých a najmä menej vtipných hier, medzi ktoré patrí i Vražda v salónním coupé. Aj v nej je možné nájsť pozoruhodné perličky, ale celok nezachránili. Seminár je už mierne nudiaci a u hry je pozitívne najmä to, že oproti filmovej verzii (Rozpuštěný a vypuštěný) je ju možné absolvovať bez negatívnych pocitov. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Bohužel z mého pohledu jedna z těch slabších her Divadla Járy Cimrmana. Stále je to sice velice nadpůrměrný komediální výtvor, ale ve srovnání s ostatními hrami tohoto divadla působí trošku nemastně neslaně. Chybí nějaká ikonická hláška a už úvodní rozprava všechno předznamenává, jelikož je poměrně rozpačitá. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Ve hře to sice není zmíněno, ale dle programu představení se Továrník Meyer vlastním jménem jmenuje Karel a Továrník Bierhanzel Josef. (mnaucz)
  • Hra se měla původně jmenovat „První případ policejního praktikanta Hlaváčka“. (mnaucz)
  • Seminář „Dočká se Praha Cimrmanovy sochy?“ byl v roce 2009 přeřazen do Cimrmanovy hry „České Nebe“. (mnaucz)

Reklama

Reklama