Reklama

Reklama

Klukanda

  • Česko Tomboy (festivalový název) (více)
Trailer

Klukanda je označení pro děvče, které se chová jako chlapec a snaží se mít vlastnosti typické pro kluky, např. klukovské oblékání a hry spojované spíše s chlapci – fotbal a podobně. Desetiletá Laura se s rodiči a mladší sestrou přestěhovala do nového bytu v příjemném prostředí nedaleko Paříže. V šortkách, sportovním tričku a s nakrátko ostříhanými vlasy je k nerozeznání od kluka. Začínají letní prázdniny a Laura se pomalu seznamuje s novými kamarády... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý námet na film, ale ten príbeh a celkovo dejová línia mi prišli totálne nevýrazné, ničím zaujímavé. Potenciál to určite malo, no dosť sa to vliekol a miestami to bola poriadna nuda. Celá tá Laurina "premena" skôr či neskôr musela byť odhalená, no ohľadom toho som čakal nejaký fakt skvelý dramatický zlom. No odhalenie prišlo úplne prirodzenou a jednoduchou cestou, až príliš. Škoda toho, rád by som dal aj vyššie hodnotenie, ale okrem námetu nemám za čo... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Trampoty s genderem - téma, o kterém byly napsány stovky knih a natočeny desítky filmů. Co je na Tomboyi tak nové a hlavně tak úžasné, že film hodnotím všemi pěti? Je to civilnost snímku, skvělé herecké výkony (Zoe Héran je opravdu výjimečná a pro tuto roli se snad narodila, ale i ostatní herci se svých rolí zhostili na jedničku), citlivost a citovost, s jakou se o celém tématu ve filmu mluví. Anebo spíš mlčí? Ostatně právě tyto náznaky a nejistoty někdo může snímku Tomboy vytýkat. Podle mého názoru se celá ta zmatenost nejen Laury, ale i jejího okolí stala perfektním zrcadlem celé problematiky. Laura je zmatená a její nejbližší s ní. Hledají správné řešení. Existuje ale něco takového? Stačí si obléct masku universality a všechno bude v pořádku? Tyhle otázky fillm divákovi nabízí a nechává ho, ať o odpovědích přemýšlí sám. Jsem nadšená. Ať žije Festival francouzského filmu. Viva le film francais. ()

Reklama

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tomboy is a charming movie that treats its main subject with warmth and heart. Tomboy is tender and affectionate. Takový milý a hodný film o trans tematice. Jak jen hodný a milý film o tomhle tématu v dětství může být. Takže vlastně vždycky hodný není. Ale opravdový. Takže ho mají rádi i lidi, co nemají rádi „tyhle filmy o transkách“. (Nemají ho rádi jen ti, co nemají rádi migranty, protože ti nemají rádi nikoho.) Protože film je o dětech a rozumí jim, děti působí opravdově, na nic si nehrajou, a porozumění pak mají i diváci a divačky. Tak moc se vžijí, že zapomenou na „rozumné řešení“ situace. A ostatní neví, co rozumné řešení je. Možná stačí nepovažovat desetiletou Lauru za „zmatenou“… Nejlepší scéna byla, když Laura/Mikäel začal/a brát svou malou sestru Jeanne ven s ostatními dětmi. Doma u společného jídla se ukázalo, že Jeanne si s celou situací umí přirozeně poradit a zakomponovat oba světy do jednoho. Doma má sestru Lauru a venku staršího bráchu Mikäela, který s ní dělá všechny ty klukovský věci, brání jí, nosí na zádech a hraje vodní bitvy… Akorát v oficiální verzi pro rodiče je Mikäel kamarád Laury… Možná se stačí zeptat dětí a být otevřen i "nerozumným" řešením... ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Milé, usměvavé, ale i bolestivé a dramatické. Nejvíce se však tomuhle snímku podařilo ukázat opravdovost a lidskost. I když se tenhle film zabývá docela zásadním sociálním problémem, je to vše vykresleno z pohledu dětí, až na pár zásahů matky, a to je ten důvod, proč je to tak uvěřitelné a zároven' tak emocionální. Skvělá režie, výborně napsáno, ale co vyzdvyhuji jsou výkony dětských herců. Obzvláště se mi pak líbil vztah mezi sestrami. Skvělé 90% ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Tak copak připravila Česká televize našim dětem pro sobotní prázdninové odpoledne? Sexuální identita... transsexualita... Chápu Redakci vysílání pro děti: tohle dnes "frčí" a s indoktrinací je potřeba začít už u dětí! Tu jednu hvězdičku dávám spíš než za ty zde tolik vychvalované dětské výkony za otevřený konec, který dává filmové hrdince přece jen jakousi šanci, že bude žít normální život a nebude potřebovat ani modelínu, ani žádné zmrzačující operace! Vtipný komentář Leník. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Slovo "tomboy" v angličtině označuje dívky, které se vyznačují spíše chlapeckým chováním, vynikají v nějakém mužském sportu a podobně. Občas se slangově používá jako označení pro transvestity nebo gaye. (tomeek)

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama