Reklama

Reklama

Na úspěchy vojáků, kteří bojovali ve 30. komandu, by měl být hrdý celý národ. Tento film vypráví skutečný příběh jedné z nejdůležitějších elitních jednotek v historii britských ozbrojených sil. Kvůli tajnému charakteru akcí není mnoho lidí, kteří by o jejích osudech věděli. A přesto členové jednotky riskovali životy, aby chránili svou zemi. Film Čas hrdinů se s hrdostí nechal inspirovat jejich odvážnými činy. Čas hrdinů je britský akční thriller natočený podle skutečných příběhů 30. komanda Iana Fleminga během druhé světové války. Z jeho zkušeností čerpají britské speciální jednotky dodnes. Sean Bean (Pán prstenu, Zlaté oko) a Danny Dyer (Biznis, Hooligans) se přestavují v hlavních rolích adrenalinem nabitého akčního dobrodružství, ve kterém se naši hrdinové po bitvě na plážích Dunkirku vydávají do norských hor na nebezpečnou misi za nepřátelskou linii, která, pokud bude úspěšná, může výrazně ovlivnit průběh války. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Podľa austrálskych poznámok k vydaniu DVD bol tento film "inšpirovaný skutočným príbehom autora 'Jamesa Bonda' Sira Iana Fleminga, ktorý vytvoril jednu z najdôležitejších elitných jednotiek v histórii britských ozbrojených síl". (Johnny.ARN)
  • Režisér Adrian Vitoria o tomto filme povedal: "Na tomto projekte sme mali komandá, skutočné britské komandá. Pomáhali nám a hrali členov SS. Všetko sú to bývalí vojenskí muži, ktorí pracovali v Iraku a Afganistane a videli skutočnú akciu. Ich prínos k tomuto filmu bol skvelý a myslím si, že ak vôbec niečo, vďaka tomu mali príležitosť vidieť, čo robíme vo filme, a pochopiť, prečo to trvá tak dlho a prečo nemôžeme zahrnúť každý jeden detail do dokončenej úpravy. Vyškolili nás vo fungovaní vojny." (Johnny.ARN)
  • Práca 30 Assault Unit z druhej svetovej vojny zobrazená v tomto filme je predmetom knihy „Ian Fleming's Commandos: The Story of 30 Assault Unit in WWII“ (2012) od Nicholasa Rankina, ktorá bola prvýkrát vydaná nasledujúci rok po tomto filme. (Johnny.ARN)
  • V skutočných misiách druhej svetovej vojny, na ktorých je založený tento film, aj vo filme Hrdinovia z Telemarku (1965) sa predstavili britskí vojaci. Oba filmy skúmajú prácu týchto britských jednotiek v Nórsku, pričom oba filmy sa tam aj čiastočne natáčali. (Johnny.ARN)
  • Kódový názov tajnej misie bol „Operácia Grendel“ a pripomína skutočný „Bruneval Raid“, ktorý bol oficiálne známy aj ako „Operácia Biting“. (Johnny.ARN)
  • Význam skratky „RDF“ (Range and Direction Finding) je hľadanie vzdialenosti a smeru. (Johnny.ARN)
  • V škótskej tréningovej scéne inštruktor Mac (William Houston) hovorí „..a pre tých z vás, ktorí ma nepoznajú, čakáte veľké prekvapenie“ a „...teraz to skúsme, náš prvý infarkt, však?" Tieto riadky sú takmer totožné s tými, ktoré nahovoril RSM Sandy Young (Jack Watson) vo filme Divoké husy (1978). (Johnny.ARN)
  • 30 Commando Unit, o ktorých film pojednáva, vznikli na základe návrhu Iana Fleminga. Na ich základe vznikla po vojne elitná SAS. (Johnny.ARN)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v anglickom grófstve Kent a v Nórsku, v časti Ålgård. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama