Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (444)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Silnejší skoro vždy prevalcuje toho slabšieho. V tomto prípade bezcitný Kroc bratov McDonaldovcov. Po jeho príchode sa spustila obrovská mašinéria, ktorá zanechala stopy všade .. v ľudských životoch a aj v biznise. Spracovanie sa mi páčilo .. aj ten systém, keď sa nahliadlo do kuchyne ma bavil, mohli sme tam byť aj dlhšie. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,McDONALD MÔŽE BYŤ PRE AMERIČANOV NOVÁ CIRKEV. ZASÝTI TELO AJ DUŠU.“ __ Aj vzhľadom na Keatonov comeback priťahujúci na seba úspešné tituly ma ,,Zakladateľ“ zaujal ešte pred premiérov a hoci neholdujem žiadnemu z produktov McDonald (občas len hranolkám), bol som na filmársky pohľad mapujúci celý proces vzniku tejto celosvetovo rozšírenej siete rýchleho občerstvenia zvedavý. Nakoľko sú americké filmy o víťazoch (kým európske o porazených – aspoň podľa I. Szabóa), ide o typické dielo už po mnohý krát ukazujúce cestu jednotlivca ku nespochybniteľnému úspechu s pridaným mottom o vytrvalosti. Keaton ako jediný ťahúň filmu prechádza zaujímavou premenou vlastného charakteru bez toho, aby sa mohol napokon označiť negatívnymi konotáciami. Z ďalších filmových zložiek by som zmienil šikovne napísané a miestami nenútene vtipné dialógy, hudbu podporujúcu dianie na plátne a montáž niektorých scén (Keaton odchádzajúci z banky plynule prichádza ku predajni v kompozične rovnakom zábere). Nejedná sa o počin, ktorý najlepšie vyznie iba na veľkom plátne, bezpochyby sa tak však naň lepšie pozerá. (CSFD PROJEKCIA EUROVEA, 2. hodnotenie, 1. komentár k filmu) ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o nejzachlustanějších rychlo občerstveních, které v USA jsou. Kam jsem si (zhnusená) nedošla za svého x letého působení ani dámy, natož, abych tam něco vzala do úst. Díra do zadnice je čistší. Tam je to to poslední místo, kde by se člověk najedl, bavím se slovy o pěti státech. Jen v tomto našem blbákově se z mekáče dělá kultura za tisíc, kde dokonce některé poblázněné děti evidentně jednoduchých rodičů pořádají narozeninové párty (protože tohle je maminko nejvíc!!!) nebo se tam chodí na obědy v neděli. A to jsem masožravec-všežravec. Další kapitolou, proč mě tam asi těžko někdo potká, jsou vzpomínky na tři hyperaktivní přetrhdíla, kteří v čerstvě otevřeném krámku v Hornikově kdysi zapáleně myli tácky tak rychle a precizně, že se kosmickou rychlostí vyšvihli do pozice manažera a jeden z nich povýšil až do Prahy!!!!!! Úder na mozkovnu z takto závratné kariéry byl dech beroucí. Ty kecy v putyce, kam jsme s nimi už jen asi tak max. dvakrát zašli, ty byly nezapomenutelné. Říká se tomu "kvalitní úvodní školení". Sektářský výmaz HDD hadr. No a pak se člověk odebere do kolébky, že ano a udělá si obrázek sám. :) Mno, Keaton par excellence, zábavné, svižné, poučné. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený příběh o pravdě, kterou všichni zakladatelé firem velmi dobře znají. Není to až tolik o talentu, ale o vytrvalosti a drajvu jít kupředu. Možná Founder není tak objevný a důmyslný jako jiné butovatelské příběhy o vzestupu, avšak nedá se mu upřít do jisté míry realističnost, místy štiplavý sarkasmus a implementované funkční prvky ze života (rodinné problémy, dluhy apod.). Nemá to sice žádné kulervoucí momenty, ale film na úrovni je to bez debat. Keaton si celý film krade pro sebe a i pro něj platí tvrzení "čím starší, tím lepší". ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Povedený příběh o jídelně, kterou zná snad každý na světě. Michael Keaton zvládl roli dobře, ač hrál obchodníka, který jde přes mrtvoly. S bratry McDonaldovými doslova vyjebal, oni jsou to srdce podniku a on ten zmrd, který rozšířil vše do světa. Nebýt jeho, tak se k nám nikdy McDonald nedostane, byl to vizionář, který viděl víc. Kdyby takový nápad měli bratři asi by teď McDonald byl kvalitní žrádlo, ale to se nedozvíme. Film je zpracovaný dobře a až na slabší začátek jsem se bavil .. 7/10 = 78% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Rodiče Raye Kroce pocházeli z vesnice Stupno u Plzně, kde mu i místní nedávno odhalili pamětní desku na zdravotním středisku. V obci je jméno Kroc velmi časté. (JerryPilsen)
  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama