Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (444)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film tak obsažný, až sa vám z toho všetkého svinstva ( a to nemyslím to, čo dnes Mc ponúka ) zdvihne žalúdok. Keaton ako presvedčivý hajzel, ktorý sa neštíti ničoho, aby obzvláštnil svoje skryté komplexy. Čo je ale horšie, ľudia ako bol Kroc nám vládnu. A vládne aj tento svižný snímok, ktorý svojím podaním rozhodne nenudí. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Silnejší skoro vždy prevalcuje toho slabšieho. V tomto prípade bezcitný Kroc bratov McDonaldovcov. Po jeho príchode sa spustila obrovská mašinéria, ktorá zanechala stopy všade .. v ľudských životoch a aj v biznise. Spracovanie sa mi páčilo .. aj ten systém, keď sa nahliadlo do kuchyne ma bavil, mohli sme tam byť aj dlhšie. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Méně vždycky není více aneb pár čízů k dokonalosti chybí. U Zakladatele mi fakt bylo líto, že není delší a nevybombardoval téma "Mekáč, kapitalista a ti ostatní" o něco více a důkladněji. Každopádně obrovské plus patří tvůrcům za  vykreslení charakteru/situace, jelikož Kroc sice byl příkladně vytrvalá mašina na úspěch, ale taky byl z morálního hlediska dost velkej zmrd. V byznys džungli dravci trhají poslušné beránky a tady se realitu navzdory limonádovému ztvárnění nikdo nepokouší přebarvovat na růžovo. Spíš na žlutočerveno. Se dvěmi okurkami. A kouká se na to dobře. Nebýt přerod z relativní nevinnosti v kráčení přes mrtvoly poněkud překotný, skoro by se tenhle film mohl promítat při nauce o nepřikrášleném kapitalismu. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem o tématu tohoto snímku nepátral a jelikož se sám prezentuje jako film zachycující skutečné události, budu ho tak brát a hodnotit a víc se pídit o vzniku mého milovaného Mekáče nepotřebuju. A jelikož mě na návštěvu pro pět čízů, hrany a kolu nemusí nikdo dvakrát moc přemlouvat, sledoval jsem Zakladatele s velkým zájmem již od počátku a musím říct, že se jedná o hodně dobrou práci. Ze všech těch povedených věcí zmíním to, co mě momentálně napadne - elán, je to kurva svižný, živý, temperamentní, Michael Keaton dokazuje své geniální herectví i po těch několika letech profesního útlumu, kdy ho většina (včetně mě) měla už za odepsaného herce - fakt je nezaměnitelný, zahrál to bravůrně. Pak ta doba, kulisy, auťáky, žraní cheesburgerů, amerika, no prostě bomba. Nevím, jak by se mi třeba líbil snímek podobně natočený akorát o vzniku já nevím třeba Victoria's Secret nebo jak se to jmenuje, takže to asi není uplně jen o filmařské práci, ale i tématu... Já nemůžu říct špatného slova a nemám důvod cokoliv kritizovat, dvě hodiny mi uběhly bez minuty nudy, prostě výborná práce a dal bych i pět hvězdiček, kdybych nebyl takovej škrt. 8.5/10 ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o nejzachlustanějších rychlo občerstveních, které v USA jsou. Kam jsem si (zhnusená) nedošla za svého x letého působení ani dámy, natož, abych tam něco vzala do úst. Díra do zadnice je čistší. Tam je to to poslední místo, kde by se člověk najedl, bavím se slovy o pěti státech. Jen v tomto našem blbákově se z mekáče dělá kultura za tisíc, kde dokonce některé poblázněné děti evidentně jednoduchých rodičů pořádají narozeninové párty (protože tohle je maminko nejvíc!!!) nebo se tam chodí na obědy v neděli. A to jsem masožravec-všežravec. Další kapitolou, proč mě tam asi těžko někdo potká, jsou vzpomínky na tři hyperaktivní přetrhdíla, kteří v čerstvě otevřeném krámku v Hornikově kdysi zapáleně myli tácky tak rychle a precizně, že se kosmickou rychlostí vyšvihli do pozice manažera a jeden z nich povýšil až do Prahy!!!!!! Úder na mozkovnu z takto závratné kariéry byl dech beroucí. Ty kecy v putyce, kam jsme s nimi už jen asi tak max. dvakrát zašli, ty byly nezapomenutelné. Říká se tomu "kvalitní úvodní školení". Sektářský výmaz HDD hadr. No a pak se člověk odebere do kolébky, že ano a udělá si obrázek sám. :) Mno, Keaton par excellence, zábavné, svižné, poučné. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Společnost Prince Castle, pro kterou Ray Kroc (Michael Keaton) pracoval jako obchodník před vstoupením do McDonald's, stále existuje a zásobuje McDonald's velkou částí svých výrobků, které slouží jako vybavení restaurací. (freelex)
  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)
  • Při scéně, kdy Ray Kroc (Michael Keaton) u večeře oznámí své manželce (Laura Dern), že se chce rozvést, si můžeme všimnout tří talířů pověšených na zdi pod sebou, kdy v prvním záběru visí bílý talíř dole a po zbytek scény je nahoře. (Pan.Jitrocel)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama