Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (449)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že pokud by se nejednalo o hamburgerový kolos, film by nejspíš ani nezvnikl a také se dá souhlasit s tím, že z příběhového hlediska se vlastně jedná o rutinu, kdy bezskrupulózní podnikatel vyjebe se svými obchodními partnery. A faktem je i to, že zpracování je trochu suchopárné a chybí mu víc vypjatých scén. Nicméně tohle všechno je upozaděno naprosto suverénním výkonem Michaela Keatona, který všechny nedostatky v pohodě vyrovnával a předvedl jednu z těch vzácných kreací, kdy herec svůj předobraz nehraje, ale kdy se jím stane. S lepší režií to mohla být pecka, ale člověk se halt někdy musí spokojit s tím, co má. 75% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený příběh o pravdě, kterou všichni zakladatelé firem velmi dobře znají. Není to až tolik o talentu, ale o vytrvalosti a drajvu jít kupředu. Možná Founder není tak objevný a důmyslný jako jiné butovatelské příběhy o vzestupu, avšak nedá se mu upřít do jisté míry realističnost, místy štiplavý sarkasmus a implementované funkční prvky ze života (rodinné problémy, dluhy apod.). Nemá to sice žádné kulervoucí momenty, ale film na úrovni je to bez debat. Keaton si celý film krade pro sebe a i pro něj platí tvrzení "čím starší, tím lepší". ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Informatívne zaujímavé, dozvieme sa ako to bolo. Ale neprekvapivé, filmársky nevýrazné, iba tak na nedeľnú poobednú telku. Kludne formátu 4:3. Hitchcock bol aspoň o Hitchcockovi a jOBS o Jobsovi, čo sú záslužné osobnosti (vyťahujem tieto dva, pretože sú to tiež menšie, filmársky všedné snímky). Príbeh Raya Kroca je tuctová story úspešného podnikateľa, ktorý vydrbal s dvomi spoločníkmi, tretiemu rozbil manželstvo a stal sa kráľom. Síce film vo finále spytuje jeho svedomie, ale i tak ho dosť jednostranne glorifikuje ako víťaza doby. Na tému kvality toho, čím jeho reťazec kŕmi obzvlášť deti, tvorcovia ani nepomrknú. Keaton fajn, hodí sa do role perfektne, ale stačil by na ňu herec menšieho formatu. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Founder není primárně o zrodu společnosti McDonald, jak by se z názvu i popisku samotného mohlo zdát. Zrod firmy je zde prezentován jen jako jakýsi medailonek z vyprávění bratrů McDonaldových. Snímek totiž pojednává o muži jménem Ray Kroc, který vycítil příležitost k masivnímu zisku a držel se jí i přes hromady mrtvol a zničených přátelství. Film je v této rovině až příliš předvídatelný, přičemž nenabízí ani žádný "wow" moment, který by snímku přidal na atraktivitě a nějak ho odlišil od zbytku životopisných filmů. Takže ve výsledku dostaneme jenom průměrný film s fenomenálním Michaelem Keatonem o muži, který díky intrikám a nulovému svědomí přivedl řetězec McDonald i na ta nejodlehlejší místa naší planety. „You know what - contracts are like hearts, they are made to be broken.“ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Silnejší skoro vždy prevalcuje toho slabšieho. V tomto prípade bezcitný Kroc bratov McDonaldovcov. Po jeho príchode sa spustila obrovská mašinéria, ktorá zanechala stopy všade .. v ľudských životoch a aj v biznise. Spracovanie sa mi páčilo .. aj ten systém, keď sa nahliadlo do kuchyne ma bavil, mohli sme tam byť aj dlhšie. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • O režírovanie filmu mali veľký záujem aj bratia Joel a Ethan Coenovci, ktorým sa moc páčil scenár. Práca na filme sa im ale skrížila s prácou na inom spoločnom projekte, Ave, Caesar! (2016). (MikaelSVK)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama