Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (446)

Khalesi

všechny recenze uživatele

McDonald´s kŕmi tupé hlavy sračkami, či sa to už verbalovi páči, alebo nie. Nikdy som ho nepovažovala za filantropa, ale predpokladala som aspoň štipku inteligencie, ale ak je to hovno, čo sa v tomto fastfoode servíruje mňamka, tak by ma zaujímalo čím sa to celý život vlastne živil. Samozrejme, všetci nenažranci bažiaci po škváre by predali vlastnú mater, len aby si mohli voziť rite v luxusných fárach, obklopovať sa síce krásnymi, ale zvyčajne nie príliš inteligentnými slečnami a vlastniť vily s bazénmi a toľkými miestnosťami, že ich všetky snáď ani v živote nenavštívia, nie že by ich ešte potrebovali. Psychiatri tomu hovoria prekompenzácia, hádajte čoho asi.Sama zrejme nemám dosť rozumu na to, aby som pochopila podstatu takéhoto bytia, ale každopádne nevidím nič obdivuhodného na tom, že si tento Molochov služobníček toľko nahrabal a to ešte tak, že šiel a stále ide cez mŕtvoly. Nuž čo, sme rozdielni ľudia s rozdielnymi názormi a prioritami. Všetci žijeme na jednej planéte a takýchto bezohľadných citových kryplov nedotknutých akoukoľvek mierou morálneho uvedomenia či dokonca slušnosti, je tu všade ako múch na hovne. Zabiť ich a z milosti ukončiť tú ich nekonečnú honbu za diamantom je nezákonné, takže nám nezostáva nič iné než s nimi zdieľať životný priestor a snažiť sa potlačiť nevolnosť ak sa ocitneme v ich bezprostrednej blízkosti.Mimochodom je až neskutočné, ako tagy pri tomto filme vystihujú podstatu ľudstva. Smutné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro někoho pobuřující, pro jiného inspirativní a hlavně pro všechny brutálně zajímavý a skvěle zahraný film. Keatona mám velmi rád a role potravinářsko-nemovitostního Jobse mu naprosto sedla. Příběh o nekonečně ambiciózním člověku, který se vytrvale hnal za svým americkým snem. Neskutečně mě bavilo sledovat počátky vzniku celého potravinářského řetězce. Od řešení toho, jak vyrobit hamburger co nejrychleji, přes brutální expanzi, až po nelítostný boj o duševní vlastnictví, respektive jeho krádež. Je trošku smutné, že v tomto případě byla kvalita převálcována kvantitou. Ray Kroc zavedl v jídelním lístku takové "zlepšováky", že většina produktů, které do svého žaludku dostanete má původ čistě jen v chemické laboratoři. Podle informací v závěru dnes McDonald úspěšně tráví asi 1 % planety. Pochybného obsahu potravin se snímek taky dotkl, ale nijak zvlášť tuto oblast raději nerozváděl. Svým zaměřením se jedná hlavně o takovou glorifikaci vytrvalého podnikatele. Osobně nejvíce oceňuji obrovské množství informací točících se hlavně kolem událostí, které stály za samotným vznikem myšlenky. Taktéž se mi líbilo, že tvůrci vsadili na fakt, že se v civilizovaném světě nenajde nikdo, kdo by o McDonaldu nikdy neslyšel, takže diváky vhodili bez zbytečného úvodu ihned do víru dění a on se s takřka nulovými předchozími znalostmi ani na okamžik neztratil. Děj je opravdu skvěle vystavěný. Film má skoro dvě hodiny, a přesto utekl neskutečně rychle a já v něm nezaznamenal jedinou pasáž, ve které by mě nebavil. Plný počet nedávám pouze proto, že ve snímku scházel nějaký moment, který by ve mně vyvolal emoce nebo mi vyrazil dech. ()

Reklama

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Věrně zachycený příběh o "zakladateli" snad největšího řetězce na světě, který, jak už to tak bývá, nebyl úplně tak jednoduchý a přímočarý. V podstatě se jedná o na chlup stejný příběh, jako o založení facebooku (Social Network), kde chlápek ukradne geniální nápad, vylepší ho, odkopne všechny své blízké, kteří ho brzdí a jeho byznys vzápětí vyroste v impérium. Předpokládám, že podobně taky vznikla nejedna úspěšná firma. Zakladatel je ale opravdu jen kopií Fincherova filmu a nepřináší bohužel nic nového. Příběh je to zajímavý, ale chtělo to trošku originálnější zpracování. Třeba z pohledu opravdových zakladatelů. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený příběh o pravdě, kterou všichni zakladatelé firem velmi dobře znají. Není to až tolik o talentu, ale o vytrvalosti a drajvu jít kupředu. Možná Founder není tak objevný a důmyslný jako jiné butovatelské příběhy o vzestupu, avšak nedá se mu upřít do jisté míry realističnost, místy štiplavý sarkasmus a implementované funkční prvky ze života (rodinné problémy, dluhy apod.). Nemá to sice žádné kulervoucí momenty, ale film na úrovni je to bez debat. Keaton si celý film krade pro sebe a i pro něj platí tvrzení "čím starší, tím lepší". ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Som fanúšikom rokov 50tych 20.storočia a túto snímku som doslova zožral a pochutil si. Rovnako ako ľudia vo filme burgre z McDonaldu. Pre mňa bolo toto zistenie ohľadom firmy McDonald novinkou. Snímka nám ponúka hlbšie zamyslenie, dramatické zvraty, zostáva ale pri zemi, aj keď by tu bolo veľa podnetov na vyprovokovanie diváka k nejakým úvahám: kvalita jedla verzus ušetrenie výdavkov, chamtivosť verzus odrezanie zakladateľov od nápadu a ďalšie. Ray Kroc je bezpochyby veľmi zaujímavá postava, ktorá prechádza aj vývojom, od slušného chlapa k úspešnému podnikateľovi, ktorý ide cez mŕtvoly. Je neuveriteľné ako sa táto hlavná postava počas filmu zmenila z milovanej na nenávidenú. Už od začiatku cítime, že je ochotný sa presadiť za každú cenu. A pretože jeho moc nadobudne monštruózne rozmery, rovnako tak aj jeho správanie. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)
  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Společnost Prince Castle, pro kterou Ray Kroc (Michael Keaton) pracoval jako obchodník před vstoupením do McDonald's, stále existuje a zásobuje McDonald's velkou částí svých výrobků, které slouží jako vybavení restaurací. (freelex)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama