Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přepadení je velice příjemným překvapením Festivalu francouzského filmu 2011. Funguje na stejných principech jako úspěch Greengrassova slavného snímku Let č. 93. Je totiž zobrazením skutečných událostí kolem francouzského letadla uneseného islámskými fundamentalisty a následným osvobozením rukojmí speciální zásahovou jednotkou. Filmový štáb se soustředil na maximálně hodnověrné zachycení jednotlivých fází únosu a atmosféry jednak v letadle, jednak ve vládním krizovém týmu a stejně tak i mezi členy zásahové jednotky, která se připravuje k úderu. Autenticita, výjimečnost vyhrocené krize a napětí podpořené vhodně zvolenou dynamickou hudební složkou jsou hlavní přednosti Leclercqova snímku. Ten se vlastně nijak netají tím, že představuje hold práci bezpečnostních složek a v některch momentech se nevyhne určitému patosu a prostřednictvím zpomalených záběrů narušuje dokumentární pojetí filmu. Vytknout by se dala i linie kolem ambiciózní úřednice Ministerstva zahraničí, která je v tomto pojetí v podstatě nadbytečná a narušuje polaritu souboje mezi zločineckou organizací a jejich policejními protihráči. Přesto je to silný a kvalitní film, jehož účinek podtrhuje i velice rozumná stopáž a vyváženost mezi psychologickým dramatem vyjednávání a akční koncovkou. Celkový dojem: 90 %. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Krev vám tuhne v žilách a jste na pokraji nervového zhroucení. Dvě linie příběhu (uvnitř přepadeného letadla a vnější pohled zásahové jednotky) dává jedinečnou možnost nahlédnout do události, kterou sledovalo 20 milionů lidí na celém světě. Já tuto událost měl v podvědomí, ale nikdy jsem neznal podrobnosti. Teď na to nikdy nezapomenu a díky střihu, ve kterém jsou propojeny skutečné záběry s hranými přidávají na dramatičnosti a já poprvé vykřikl v sále zděšením... ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hmm na film jsem se docela těšil, ale spíš mě zklamal. Já tedy na rozdíl od některých hodnotících zde nečekal, že se objeví na scéně Wesley Snipese a Arabáče pobije věděl jsem totiž, že tohle je reál a skutečně se to stalo. Nutno uznat, že film je celkem věrný historickým skutečnostem, ale bohužel se dost táhne a sráží ho nevýrazní herci. Pokud vás zajímá jak to bylo a nechcete se nudit mrkněte raději na zpracování tohoto únosu v rámci seriálu letecké katastrofy díl : Když na palubu vstoupí teroristé. Holt to co dobře funguje v 50 minutovém dokumentu bohužel zjevně nestačí na to aby to utáhlo celovečerní film.45% ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Podprůměrně zvládnutá simulace skutečného únosu letadla teroristy. PŘEPADENÍ není ničím vyčnívající film. Za zmínku stojí možná vizuální podoba, kdy jsou barvy pomocí filtrů potlačeny a obraz tak místy dostává punc černobílého filmu. Tato technika dává více vyniknout realističnosti. Na pár posledních minut, kdy se konečně dočkáme útoku speciální jednotky, není ve filmu nic zajímavého. Celou dobu sledujeme jen handrkování vlády, řvaní muslimů v letadle (člověk si až říká, jestli byli opravdu takoví blbci) a to je celé. Dále se zaobíráme psychikou vojáka před akcí. Co jiného také o tomhle natočit....pak mne napadá, proč to vlastně točit?! ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s United 93 a neubráním se ortelu, že se to Greengrassovu majsrštyku nevyrovná. Ale srovnání se špičkou v oboru snese jen málokdo, Leclerq se svým Assaultem navíc více než obstojně. Dvě linie fungují, dojetí se dostaví, mrazení též, stejně jako napětí, zrychlený tep a nedýchavičnost. Na Leclercqa si dám příště pozor. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)
  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama