Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (877)

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Královsky jsem se bavila, protože místy to z akčního thrilleru přecházelo v komedii. Největší psycho byla scéna ve škole. Hodím za hlavu plno nesmyslů jako že vlak má suroviny pro uživení tisíců obyvatel na 18 let, motor taky není perpetuum mobile apod. Co mě dožralo, je sociální agitka, ve kterou se film, jinak plný dobrých filmových nápadů, proměnil. Stejně jako v Elysiu nebo v In time (nebo ve skutečnosti), lůza se má špatně a blahobyt si užívá hrstka lidí na úkor tisíců - kteří však nemakají na boháče, ale jenom se vezou. Aby to tedy bylo spravedlivé, lůza vezme do ruky zbraně a všechno zničí. Mezitím je třeba ukazovat dekadentní způsoby boháčů, aby lépe vynikla propast mezi lůzou a vyvolenými a masakr byl ospravedlněn. Přitom se v tom vlaku nedělo nic divnějšího, než se děje po celou dobu existence civilizací. S rozdílem, že vůdci už mají v uzavřeném vlaku slušnou ponorku a moc jim to nemyslí. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Podobný námět jako Elysium, trochu říznutý Karlíkem a továrnou na čokoládu, ale jinak naprosto originálně a neotřele zpracovaný. Myšlenka vlaku, který je světem sám pro sebe, je velmi zajímavá a celkové ztvárnění rozličných vagónů velmi působivé. Trochu zamrzí lacinější triky, ale v zásadě na tom film nestojí. Film určitě není pro každého a silně se vymyká klasické produkci pro multiplexy, ale pokud přistoupíte na neklasické zpracování postapokalyptické scifi, tak určitě shlédnete celý film s maximálním zaujetím. Ale bacha, není to film pro slečinky a pro sekeru se tu nechodí daleko... ()

ještěžiju 

všechny recenze uživatele

Já se bavil.. no ale neznamená to, že by tento film držel jako celek ... tu hloubku si mohli odpustit, buď tak měli pojmout celý film, nebo neměli střídat brutální zabíjení, přesvědčování vůdce povstalců o nutnosti kontinuity vedení vlaku ve stále stejných kolejí, zřejmě povahou působivé řeči vůdce povstalců o nutnosti si usekávat končetiny pro přežití komunity atd atd ... vlak jezdící na kolejích kolem světa bez nutnosti údržby kolejí .. nicméně velké plus úžasná Tilda Swindon .. :-) .. už slyším, jak to zmrší v dabingu, jestli k němu dojde. :-( ()

JohnSorrow 

všechny recenze uživatele

Na film jsem narazil kvůli svému oblíbenci a hlavnímu hrdinovi snímků z řady Lady Vengance - Kang-ho Songovi. Ostatně, nepokrytě přiznávám, že jsem díky tomu od snímku očekával nejednu kvalitní a brutální akční scénu a nejenom v tomto bodě bylo moje očekávání naplněno vrchovatě. Hodně mi chyběla typická korejská vůně filmu - přemýšlení postav, jejich vystupování, vzájemná interakce apod. Zbytek koprodukce i přes korejského režiséra jednoduše vytlačil tyto projevy, nebo jim nedal možnost ani vzniknout. I tak je ovšem film hodně netradičním a osvěžujícím. Vystupuje jako zajímavý vhled do silně omezené postapo mikrospolečnosti s uměle vytvořenými mantinely a kastami. Malé shrnutí na závěr - Snow Piercer je vynikajícím akčním filmem, netradičním a zajímavým náhledem do postapo společnosti a poněkud horším sci-fi snímkem s několika jasně nesmyslnými prvky (SPOIL: viz i po x letech nezasypané siluety, které se nesvalily, ale jednoduše zamrzly v pochodu). ()

kukys 

všechny recenze uživatele

Nic ve zlém, ale takovou budoucnost lidstva, kterou slibuje zfetovaná eskymačka a otroctvím políbený černoušek, si radši ani nechci představovat :-))) ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Naprosto absurdní zasazení. Ale když se smíříte s tím, že 17 let po apokalypse svět brázdí jediný vlak s posledními přeživšími (kde bere palivu? vodu? jídlo? na koleje celou dobu nic nespadlo?...) a že v něm vznikl skoro komický třídní systém (vpředu mají komplet "Capitol District" servis, včetně akvária s obřími rejnoky, vzadu... co vlastně, těží v dolech? ve vlaku?), a pár dalších nesmyslů, tak dostanete celkem působivě zpracované sci-fi, které po asijském způsobu přeblikává mezi žánry i polohami. A stejně tak osciluje mezi geniálními scénami a totálními WTF momenty. Ale jo, za zhlédnutí to stojí. Btw, všimli jste si jedné české věty? :-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co se týče žánru, tak se jedná o solidní a nápaditý snímek. Jestli by mohlo být na tom něco realistického těžko posoudit, ale proč nad tím polemizovat. Zpracované je to geniálně a jestli něco vyznívá podivně a zároveň fascinuje, svůj účel to nadmíru splnilo. Dokonce celá myšlenka nikdy nezastavujícího vlaku vyvolává otázky a nutí přemýšlet na celým tím smyslem, ale takové to u žánru sci-fi už prostě bývá. Temné vizualitě plného chaosu a překvapení velmi pomáhá kamera, která si s obrazem jakoby hraje. Komunikace s publikem je tak více než příznačná. Některá místa by možná mohla mít větší hloubku, ale na druhou stranu by to mohlo i také uškodit. Akční scény rozhodně hloubku mají a je vidět, že si s tím režisér pečlivě pohrál a dal si na tom setsakramentsky záležet. A efekty? Mohli by být lepší, ale ani v takovém to vyznění nevypadají zrovna nejhůř. Takže co závěrem. Diváci nechápající science & fiction (věda a výmysl) celý koncept příběhu jistě zatratí, ale fanoušci budou rozhodně tleskat. ()

Darkslayer 

všechny recenze uživatele

Prvú polovicu si to drží celkom solídnu atmosféru, má to napätie aj celkom zaujímave spracovanie s niekoľkými podarenými scénami. Dobré obsadenie tiež neurazí. To, že základ viacerých scén bol zjavne zapožičaný z iných snímkov by som vedel prehliadnuť. Je však škoda, že zhruba od polovice filmu drajvu pozvoľna ubúda v tandeme s diváckym záujmom až k samotnému finále. To sa pomocou náhleho zvratu snaží byť nečakané, ale v konečnom dôsledku pôsobí trocha silene a v záverečnej scéne až hlúpo. Napriek tomu som sa úplne nenudil a malo to viac svetlých momentov... takže solídne 3*. ()

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Film je veliká fantasmagorie a totální bezmozková blbina, ale na druhou stranu místy docela zábavná a zaujatelná s něčím, co se taky hned tak nevidí. Není radno brát film vážně. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Další alegorická sci-fi variace typu "sociální kritika rozdělení společnosti na ubohé hodné chudé vs. zlé bohaté lidi" je béčková úleťárna plná áčkových herců, kde fyzikální i fyzické zákony nejsou brány na zřetel a kde nuda nemá místo. Bizarní film, který vás ale zaujme a nepustí až do finále ... 70% ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Vlastně si neumím představit, jak by to mohlo být lepší. Na 100% funguje každý aspekt tohoto filmu. Režim ve vlaku je skoro tíživější než v 1984, skvěle fungují jak akční scény tak ty dialogové, konec je výborný od zvratu až po vyústění a poslední záběr a Evans předvedl zatím nejlepší výkon své kariéry. Originální, propracované a se spoustou výborných nápadů. ()

Pradlík 

všechny recenze uživatele

Velmi slibný začátek a zajímavý sci-fi nápad, který se ale po prvních 45 minutách stává groteskou plnou nelogičností bez jakéhokoli smysluplného rozuzlení nebo konce. Ne že bych to musel brát moc vážně, ale když už přestává dávat smysl všechno... P.S. To děti chodí do školy skrz klub a saunu? ()

Voj.ta 

všechny recenze uživatele

Nějak nedokážu uvěřit, že tohle někdo myslel vážně. Prvních pár minut vypadalo solidně, ale pak už to byl jeden bullshit za druhym. Kdyby to jen poupravili a udělali z toho komedii (určitě by to nedalo moc práce), tak by udělali líp. Pokud čekáte nějakej béčkovej akčňák, logika celýho příběhu je vám ukradená a stačí vám ke štěstí jen zajimavý kulisy, tak možná zklamaný nebudete. Pokud čekáte něco seriózního, tak na to radši nekoukejte. Působilo to na mě jak semestrální projekt bandy středoškoláků, který tlačil deadline odevzdání, tak neměli čas vůbec nic promýšlet, a proto tam sázeli všechno, co je zrovna napadlo. Podle mě, kdyby tam nebylo pár známých herců, tak se Snowpiercer nikdy nemůže dostat přes 50 %. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujimavy a zvlastny sposob zobrazenia post-apokalypsy v nikdy nezastavujucom niekolkorocne iducom vlaku,ktory je rozdeleny na niekolko tried/vrstiev a ta najnizsie v rebricku sa vzburi,nie je to prave film urceny pre klaustrofobikov,kedze sa to po cely cas odohrava v stiesnenych podmienkach,atmosfera je temna a beznadejna,ma to vyborne tempo i herci frcia ako maju,myslim,ze sa jedna o velmi vydarenu sci-fi zalezitost a aj preto davam plny pocet...:-) ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Hybrid akčňého nasadenia a postapokalyptického žánru s nemalým potenciálom. Vybrané prostredie (veľmi dlhý vlak, čo vagóna to samostatné prekvapenie/život), jednotlivé postavy a ten príbeh sú so sebou v harmónii. Zaujímavé herecké obsadenie – avšak postava Eda Harrisa by mala dostať viac hracieho času. Ten záver príbehu sa dalo očakávať, ale úprimne povediac, spôsob ukončenia filmu zanecháva po sebe otázniky. Osobné hodnotenie: 73% (***) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Poslední obyvatelé planety žijící v jedoucím vlaku, jehož jednotlivé vagóny mají svou jasnou společenskou strukturu…..ok, tady není o čem….určitě zajímavá future myšlenka. Stísněný prostor bohužel nedává moc prostoru k rozmotávání více klubíček najednou a tak styl vyprávění víc, než co jiného připomíná počítačovou hru….otevřeme jedny dveře, splníme úkol, otevřeme druhé dveře... but our princess is in another castle! ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Již minimálně potřetí jsem se setkal s tím, že když asijský režisér když točí v Evropě či Americe, nejlépe pod taktovkou produkce z Hollywoodu, že to IMHO vždy snižuje jejich um minimálně na polovinu. Ať je to „Konečná“ Ji-un Kima nebo „Divá zvěř“ od Ki- duk Kima. (A to si neberu do úst Johna Woo, který je už ryze naturalizovaný pop cornový režisér). (Jedině snad Kitano „Ve spárech Yakuzy“ udržel svůj „standart“). Neříkám, že jsem se netěšil na post apokalyptický vlakový nářez..., kdy jsem však byl nakonec dosti rozpolcen. Nevadily mi ani tak barrandovské kulisy, natož hlavní myšlenka, byť je trošku přitažená za vlasy, ale nechť… Co mě nejvíce zklamalo, byly dětské exteriérové triky, které vzhledem k soudobé době by zvládl pan Zeman dozajista lépe, dále choreografie soubojů, zvláště ten sekyrkový (pokud chcete vidět jak se to má „dělat“ doporučuji „Hwanghae“ a také ty rádoby filozofické rozmluvovsuvky, které tam neměly reálné opodstatnění. Shrnuto, pokud jsem tady četl, že Pečeť vraha od Joon- Ho Bonga byl jeho průměr a tady tohle vrchol, tak u mě vězte, že je to přesně naopak. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama