Reklama

Reklama

Cesta ohněm

(festivalový název)
  • Indie Agneepath (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vijay je jako malý kluk svědkem toho, jak je jeho otec neprávem obviněn z vraždy mladé dívky a následně oběšen. S těhotnou matkou opouští rodnou vesnici a odchází do Bombaje, kde se hned zaplete s mafiánským gangem. Když dospěje, může se konečně vydat zpátky domů za vrahem svého otce. Pomsta se stává hlavním smyslem jeho života. (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Asi tak patnácti hvězdičková záležitost. Samozřejmě pro pokročilé diváky, kteří minimálně tuší, že úroveň posledních filmů s Hrithikem je nad vším, co si lze představit pod základním pojmem Bollywood. A pro ty, kteří pochopili, zač bylo poděkováno Katrině Kaif. Poprvé jsem nadšena i za diváky Festivalu, protože ty nejnovější filmy dokáží vstřebat bez trapného pochichtávání a se vší vervou dávaným nepochopením na obdiv. Agneepath mi poskytl naprosto dokonalé potvrzení mého, nyní už letitého dojmu, že pro bollywoodský film se rok 2000 stal rokem nula a v následné dekádě učinili pokrok odpovídající minimálně třem dekádám na západě. Zatímco jsem se pořád nestala přítelkyní té éry plné násilí, v její transformaci do současného stylu seznávám novou povahu filmové rozkoše. Snesla bych minimálně dvojnásobnou stopáž ve stejně dokonalém tempu, které nenechá odpočinout a jen zesiluje fascinaci a uspokojení. Hudba Ajaye a Atula Gogavale je nadskutečná, kamera skvělá, ale co je slovy nepopsatelné je hora ďábelského masa, kterou se stal Sanjay Dutt. Jak tenhle chlápek může s klidem sehrát vtělené nechutné peklo a jindy být milcem? Z toho by se měli celé zástupy tzv. herců učit. Snad mě jen mrzí, že Priyanka byla tak dokonale zastíněna ve vedlejší roli pouhým Katrininým itemkem. Po takové smršti Chikni Chameli, jako by tu ani žádná Kaali nebyla. Ale tací jako Rishi Kapoor nebo Om Puri, to je jistota kdykoli a kdekoli. #festivalbollywoodskehofilmu ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bollywoodské filmy jsou dělané tak, aby divákovi nabídly co nejvelkolepější podívanou s množstvím atrakcí, takže kdo se na ně dívá z kinoripu, ten se připraví o podstatnou část jejich kouzla. U Agneepath to platí dvojnásob, protože mezi jeho hlavní zbraně patří hlavně epická hudba a vynikající, oku lahodící mizanscéna (zejména lokace Manwy jsou famózní). Jelikož se jedná o remake filmu z 90. let, nepřekvapí, že se s ním na plátna kin vrací špinavá atmosféra slumů a čolů, mnohokrát přetřásaný námět o úchylovi terorizujícím odlehlou vesnici a jiné prvky, které byly pro indické snímky té doby typické (přičemž spolu s nimi ožívají i polozapomenuté stereotypy, např. ty o muslimských gangsterech v kufíjích). Ač je v Agneepath minimum explicitního násilí, skutečně se mu daří udržovat si nepříjemně drsný a skličující tón, na nějž lákala propagace. Přes několik nešikovně zrežírovaných scén (útok hidžrů, přestřelka na svatbě) a přítomnost zbytečných vedlejších linií, které akorát natahují stopáž k hranici únosnosti, se jedná o strhující audiovizuální a emocionální jízdu, které jsem se rád poddal. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Neumím indické filmy hodnotit ani se na ně ve vážnosti dívat. To musím přiznat hned. Agneepath je, hádám, klasická bollywoodská produkce s těžce emocionálním příběhem o pomstě. Tleskám všem, kdo se u toho dokážou nesmát. Herci jsou zkrátka Bollywood jako vyšitý. Bůď zpívají nebo působivě brečí. I když teda aspoň představitelé Vijaye a Kaali asi nějaký ten talent pobrali. Nicméně příběh je to docela zábavný a dívat se na to dá. Hollywood produkuje každoročně horší blockbusterové braky. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ze srdce krvácím, když tu filmy jako Agneepath vidím v modrých, zatímco všelijaký hnůj se tu rozvaluje v červených. Moji dva oblíbenci z Mission Kashmir (Hrithik Roshan a Sanjay Dutt) opět spolu v jednom filmu, takže to nemohlo dopadnout špatně. Zatímco však Roshanův Vijay se oproti mladému Altaafovi výrazově příliš nezměnil, onehdy sympatický Dutt se přetransformoval v záporáka par excellence, tak ohavnou a monstrózní figuru jsem už dlouho ve filmu neviděl (naposledy možná Bardemova psychopata Antona Chigurha). Z vizáže tohohle chlapa mocně vyzařují Zkaženost, Šílenství a archetypální Zlo. A slunečná Bombaj pak často připomíná noirové Sin City, i temný Gotham je proti ní celkem civilizované a spořádané město příjemné pro život. Za velkou pochvalu stojí tři ústřední songy, jejichž chytlavost a choreografie jsou přesně takové jaké mají být a jaké mám rád. Scénář filmu je... scénář je indický, to znamená že je ještě praštěnější než třeba čínský nebo japonský, tolik ke scénáři (tedy popravdě - ten konec už byl ale tentokrát moc i na mě, perverzního ctitele bollywoodské perverzity). Nejšílenější scéna? Kromě poslední čtvrthodinky ještě mačetový pogrom hinduistických transvestitů na musulmanské kuplíře. / ZAJÍMAVOST: Hrithik Roshan (Vijay) jí při návštěvě matčina domu rýži levou, tzn. nečistou rukou, což je v tamních končinách (tedy nejen v arabském světě) dost velký prohřešek proti dobrým společenským mravům. A to proto, že na pravé ruce má dva palce (vrozená polydaktylie) a ve filmech se to většinou snaží skrývat. (http://www.handresearch.com/thumbs/hrithik-roshan-double-thumb-photos.htm) ()

Lacike

všechny recenze uživatele

Skúsil som si pustiť zase raz nejakých Indiánov, ale tentoraz som si nabehol. Nie je Malhotra ako Malhotra. Vydržal som to sledovať hodinu a zvyšok som zbežne preklikal. Plus: akcia sa drží celkom pri zemi a je normálna. Ale veľa jej nie je. Mínus. všetko ostatné. Teda aspoň pre divákov, ktorí absolútne nežerú Indickú kinematografiu. Príbehy o pomste mám rád, ale tu to bolo pojaté skoro jak nejaká mýtická bájka. Všetci tam brutálne prehrávali a záporák (holohlavé hovädo) bol jak z inej reality. To nebol človek. Povinné pesničky sú pre mňa tradične mínus, ale to je ten najmenší problém. Proste pojatie príbehu išlo úplne mimo mňa. No tak nič. Snáď nesklame Tiger alebo ten druhý Malhotra. Hviezdice neudelím, keďže som to nedopozeral. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Film je celkem krutým masakrem plným krve a drsného násilí a na druhou stranu nabízí i pěkné scény o životě. Napětí střídají pomalejší barevné pasáže a celé je to pěkný mix, který mi sedl. Za mě 86% :) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem se dostal naprostou náhodou. Snímek v kvalitě kamerou nasnímané obrazovky a anglickými titulky, které občas chyběly, mě ovšem, bohužel, dost uspával. ~ Chlapec Vijay je svědkem ulynčování otce rozběsněným poblázněným davem. Otce, jehož životní ideou bylo konání slovy a skutky bez jakéhokoliv násilí. Taky na to dojel. Chlapec s těhotnou matkou zmizí do města, ve kterém se záhy objevuje i hlavní zloun, který kdysi stál právě za rozběsněním davu. ~ Po patnácti letech zloun stále zlouní a již dospělý Vijay stále bojuje mezi cestou nenásilí a pomsty. ~ Svoji cestu si tak v polovině filmu (tedy po hodině!) zvolí, divák se lehce probudí a až do konce ospale čeká, co se bude dále dít. Inu, chvílemi se děje, chvílemi zas ne, a nutnost sestříhat to na koukatelné části a délku je tak víc a víc do očí bijící. ~~~ Jak jsem psal výše, nudil jsem se. Indické filmy mi osobně nevadí. Nevyhledávám je, ale ani je, jako kterékoliv jiné, bezhlavě neodsuzuji. Přílišná délka ale těm indickým mnohdy skutečně vadí, dvě hodiny jsou na takovéto roztahané vyprávění příliš. Vždycky, když jsem si řekl, že už by to mohlo končit, zjistil jsem, že jsem teprve v půlce, třičtvrtině apod. Tři díly by z toho šly udělat. A tak snad jediným budíčkem mohly být hudebně-taneční vsuvky, které mi bývají dostatečně exotickými, pohlednými a rytmickými a které jsou pro druhé právě důvod k zatracování bez jediného mrknutí očkem. Pravdou ale je, že v tomhle filmu, snad krom první, nejsou nic extra a spíše se prostě zbůhdarma vyskytují. ~ Béčko, navíc dlouhé a nenápadité. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Nervydrásající dráma, po estetické stránce dokonalost sama a ty barvy, to snad ani není možný. Hrithik pln hněvu se pomalu sune (doslova) ke své životní pomstě. Hlavní padouch je neskutečně charismatická bytost (napsat osoba je mi v tonhle případě žinantní). ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film se mi hodnotí dost špatně. První polovinu jsem se nudila, začátek druhé proklimbala, konec jsem si užila. To jsem si totiž připomněla, že se nesmím dívat na film svýma středoevropským očima, ale přijmout Vijaye jako nově stvořeného bájného hrdinu, před kterým se střese každá kulka a ostří nože mu nemůže ublížit ani za mák. On naopak své protivníky drtí div ne jen pohledem. Akční filmy nemusím ani normálně, a tak jsem se místo přihlouplého příběhu soustředila spíš na vizuálně nádherné pasáže z oslav hinduistických svátků, písničky a tanečky a velmi zdařilou kameru. Kdybych to udělala dřív, film bych si určitě užila mnohem víc a třeba by se vyšplhal i na vyšší hodnocení. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Strašné veľdielo, strašné. Bombastický, chvíľami skĺzavajúci do hrdinskej epopeje, s epickou hudbou, ktorá mi akosi k danej téme absolútne preplnenej násilím, krvou, bezhranične nezmyselnou pomstou, zlobou, zákernosťou zvrhlosťou a neviem ešte čím všetkým. Hrithik mi v tejto roli vôbec nesedel, nehodí sa mi k takejto postave, jeho oči zatúlaného psíčaťa vôbec nesršia hnevom a zlobou po pomste bažiaceho syna, akou by mali takejto postave sršať. V tých krátkych citových scénach to trochu vytrhol, ale celkový dojem mi to nezachránilo. Piesne ako také celkom ušli ale vďaka ich nepreloženiu v titulkoch nemali na mňa ako na diváka taký dopad ako by mať mali, keby som vedela čo sa v nich spieva a to čo som zachytila z hindštiny rozhodne nestačilo. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Ač násilí ani pomstu neschvaluju, tento film je dokázal mistrně využít jako určité odstrašující archetypy lidského činění. V pohádkách a mýtech často čteme, že dobro zvítězí a zlo bude po zásluze potrestáno. Tento film je novodobou pohádkou odrážející toto mytické moto doslovně. Herecké výkony nadmíru přesvědčivé a práce kameramana skvělá. Jen bych si přála více filmů plných lásky bez násilí. Zlo dovedené do důsledku musí být vždy vyváženo neskutečnou měrou dobra, aby svět byl v rovnováze. I proto raději více filmů bez násilí. Stačí, kolik si ho lidé dokáží sami vyrobit v běžném světě. ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Agneepath je velkofilm v pravém slova smyslu - z velkorysé výpravy, opulentního audiovizuálu a skvělé kamery až přechází zrak, vskutku, HD rozlišení je tady povinnost. Vychválit musím taky nejen písně, ale i doprovodnou hudbu, která dodává scénám správné grády. Herecky je film také velmi silný, osobně mě nejvíc překvapil Rishi Kapoor, kterého znám spíš z rolí hodných strýčků, tady ztvárnil pěkně nebezpečného (a charismatického) mafiánského bosse, kterého bych nechtěl potkat. A to nic není proti Sanjay Duttovi - Kancha v jeho podání není démon, on je rovnou vtělený Ravan.. No a Hrithik s Pryiankou jsou super vždycky. Mě osobně opět nejvíc dostává do kolen ta indickost - tance, syté barvy, svátky, davové scény, holky v sárí, silné emoce - v tomto filmu si toho divák užije do sytosti. Nenechte se ale mýlit, podívaná je to místy dost temná a drsná, hrdinové musí nejprve trpět, aby se jim dostalo katarze, žádná macho limonáda od Prabhu Devy. Výborný zážitek, který si v nejbližší době jistě zopakuji. ()

Gaja Gamini 

všechny recenze uživatele

Skvělý film se skvělými hereckými výkony. Narozdíl od původního snímku tenhle remake je téměř bezchybný. Jak čtu komentář dole, vidím, že na indické filmy člověk prostě musí být zvyklý. Béčko? V žádném případě. Skvělý film. ()

šarka 

všechny recenze uživatele

zvěrečých 15-20 miut bylo tak neuvěřitelně epických, hrdinských, procítěných a emotivních, že jsem z nich naprosto unešená a byla jsem ráda, že jsem přečkala i ty 2 a půl hodiny balastu předtím. I během filmu se objevovaly podobné fajnšmekrovské momenty.... ale bohužel byly pečlivě schovány ve spoustě zbytečných a nudých scén, takže mě film zrovna moc nebavil.....a to ani taneční scény, které pro mě už nejden bollywood zachránily...škoda ()

atiratha 

všechny recenze uživatele

Remake hitu z 90. let a je to dost vidět. Oproti většině bollywoodského trendu je zde o mnoho pomalejší tempo, více vedlejších postav se svými vlastními dějovými linkami a nadprůměrný počet a stopáž písní. Film je značně pomalý a rozvleklý, neumí pracovat s gradací děje, takže se dočkáme vždy nějakého pokroku v hlavní linii a následně představení nové postavy, její historie, jejího poměru k hlavním hrdinům apod. Námětu by slušela například minisérie, materiálu je v něm dost, ale nervy na představení nové postavy a nové dějové linky za půlkou filmu opravdu nemám. Jinak stylizace parádní, příběh silný, Hrithik s Priyankou jako obvykle vynikající. ()

mondavi 

všechny recenze uživatele

Pro mne naprosto úchvatný filmový zážitek a v tuto chvíli vrchol moderní bollywodské tvorby. 100 % souhlasím s uživatelem NinadeL, hovoří mi přímo z duše. Určitě doporučuji zhlédnout v dobré obrazové i zvukové kvalitě, která jen umocní již tak emocionálně vypjatý příběh. AGNEEEPATH !!! ()

xyro 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem opravdu nečekala. Film, díky kterému pro mě slovo násilí dostalo úplně jiný rozměr… Nevěříte vlastním očím, jak dlouho je fyzicky možné odolávat vražedným útokům protivníka. Upozornění pro slabší nátury: pokud nemáte rádi krev, budete mít zavřené oči minimálně polovinu filmu, což znamená hodinu a půl. ()

Reklama

Reklama