Reklama

Reklama

V roce 1939 sáhla trojice scenáristů Josef Gruss, Martin Frič a Eduard Šimáček po hře francouzského dramatika Yvana Noého a natočila konverzační komedii, která se stala klasikou české veselohry. Scénář byl přizpůsoben hereckému naturelu Oldřicha Nového. Role malého úředníčka cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně zahraje na muže velkého světa, je jeho nejznámější a nejproslulejší. Po jeho boku se objevila Nataša Gollová, se kterou vytvořil neodolatelnou dvojici i v dalším filmu Eva tropí hlouposti. Martin Frič jí v Kristianovi přidělil roli "puťky domácí", která se mávnutím proutku promění v půvabnou a žádoucí ženu. Další hlavní protagonistkou byla Adina Mandlová, která spolu s Martinem Fričem získala v roce 1939 za tento film Zemskou cenu. Nejen diváci, ale také filmová kritika tehdejší doby přijala komedii s nadšením. Kristian dnes patří ke zlatému fondu naší kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (320)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kristián je jedna z mála českých komedií třicátých let, kterou jsem viděl, nicméně jde o velice vydařený a poutavý snímek, který dokáže oslovit i dnešního diváka - zejména sympatickým hereckým obsazením a inteligentním humorem, který je na vysoké úrovni a nepůsobí trapně či otravně. Rovněž samotný příběh a zápletka nejsou z žádného tuctové soudku a působí solidním dojmem. Zkrátka jeden z mnoha Fričových komediálních kousků, který se na jeho široké paletě různě kvalitních filmů rozhodně neztratí. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Moje skepse nebyla na místě. Rozhodně to není jen film jedné písně a jedné slavné repliky, navzdory jisté otřepanosti ve scénáři film baví po celou dobu stopáže, a ani ten narychlo dopsaný konec tomu neubližuje. A je až neuvěřitelné, jak jeden herec dokáže jinak podprůměrně vyznívající celek takhle vyzdvihnout. Přitom hlavní postava papírově nemusí působit sympaticky, třeba ten životní postoj toho alter-ega by v normálním filmu nemusel působit příjemně, ovšem charisma Oldřicha Nového dokázalo zázraky. Samozřejmě podíl na úspěchu nemá jen on - zaujme také jeho protějšek Adina Mandlová, která je opravdu krásná a v tomto směru je mezi českými herečkami o několik mil napřed. Taktéž se přidávám k ovacím a uděluji pět hvězd. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Uživatel Oskar to napsal přesně. Zápletka je dobře a přelomově poskládaná. Mohli bychom nejprve vidět nesmělého úředníčka, kterého teprve napadne se z nudy vydávat za významného gentlemana, ale to bychom pořád čekali, kdy udělá malér a snová atmosféra by byla pryč. Stejně jako ta neposkrvěná nálada úniku z reality, která  je zde ukázana jako vzrušující slast, ale je i potestána a nakonec vše dopadne, jak má. Takže i když mám osobně trošku problém s energickou Natašou Gollovou v roli manželky, od které je potřeba utíkat, tak ta závěrečná krásná scéna to dokonale vynahradí. Ostatně jestli je zase nějaký film, kde mi příjde, že Adina Mandlová není jen pěkná, ale i hraje, tak bych řekl, že tady a té roli terperamentní Zuzany dává dokonce opravdu šťávu. Herectví Oldřicha Nového je uvizlé ve své době, ale moc pěkně. Nese všechny znaky poctivého staromilectví a oboje polohy (Kristiána, úředníka Nováka) dokázal zdařile odlišit a tato role mu prostě patří, takže ten je úplně bez debat. K tomu si připočtěme pěknou salónní atmosféru, legendární hlášku ,,Zavřete oči´´ a šlágr Jen pro ten dnešní den, který si sám rád často pustím a musím říct, že Kristián fakt patří k oblasti pamětnickým filmům k tomu nejlepšímu a pokud to nestačí na pět hvězd, tak na poctivé čtyři určitě. Tak díky a já odcházím..komentovat ještě včerejší velkou předsilvestrou projekci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Taká filmová legenda, akou je Kristian, nemôže ostať bez môjho komentára. Jeho famózny úspech si zaslúži pozornosť najmä preto, že námet sa dá vyjadriť jednou rozvinutou vetou. Nezanedbateľný je však vzorec správania sa, ktorý je príťažlivý v každej dobe - môcť sa stať aspoň raz za čas niekým iným, tým, ktorému sa klaňajú čašníci a dámy v salóniku slastne privierajú oči pri romantických predstavách, ktoré s neodolateľným šarmom a podmanivým hlasom predvádzal Oldřich Nový. Pridám nezabudnuteľnú pieseň a tým výpočet kladov končí. Všetko ostatné je klišé a prvorepubliková gebuzina, takže film ako celok nemá u mňa šancu siahnuť po štyroch hviezdičkách, aj keď v stovke mojich najobľúbenejších domácich filmov ostane ešte veľmi dlho. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak člověk tomu úředníčkovi rozumí! „Papučky a domino!“ - nemusí jít vždy o papučky a domino, ale ženatí muži, které manželky drží doma zkrátka, jistě dostanou něco podobného v nabídce. A přitom jejich fantazie by letěla do dálav a do výšin! Ostatně - u tohoto filmu (nebo třeba Teorie tygra) si vždy vzpomenu na animovaný snímek Imago (http://www.csfd.cz/film/407021-imago/komentare/) Macourka, Borna a Doubravy. U Kristiána mi trochu vadí podivné chování některých postav, třeba Zuzana by si myslím Kristiána jinak vychutnala a na jeho hrobě si jako zhrzená milionářská fiflena nějaký ten taneček i zatančila, ale je to o interpretaci - třeba skutečně měla také velkou fantazii a touhy. Celý snímek velmi oživuje jára Kohout a jeho slovní humor a slovní přestřelky - někdy jde o nejlepší části děje. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (63)

  • Je prekvapujúce, že sa toľko dbalo na detail a predsa hneď pri úvodných scénach sa štáb dopustil veľkého prešľapu. Čeněk Šlégl (elegán s vreckovkou) sedí pri stole a zábava je v plnom prúde, prinesie mu čašník dva poháre. Je úsmevné, že sa jedná o dva tri decilitrové poháre očividne českej výroby, pokiaľ sa zamyslíme nad miestom alias nóbl bar, trochu tam to obyčajné sklo nesedí. A tiež zarážajúce a neprípustné je, že v rovnakom pohári je sóda aj whisky, čo je proti bontónu nóbl podnikov. (Raccoon.city)
  • V Orient bare vlastne nikto netuší aké je zamestnanie tajomného pána Kristiana (Oldřich Nový). Kvetinárka ho osloví „Pán inžinier,“ čašník v Orient bare mu skladá poklonu oslovujúc ho pán doktor, ďalší čašník v Orient bare ho zase pozdraví pán továrnik, barman v Orient bare (Jan W. Speerger) ho osloví pán riaditeľ a riaditeľ Orient baru (Josef Belský) osloví pána Kristiana pán generálny riaditeľ. Všetko to uzavrie Robert, vrchný v Orient bare (František Paul), ktorý osloví hosťa ako pán centrálny riaditeľ. (Raccoon.city)
  • Sekvencia, v ktorej je Kristian (Oldřich Nový) zobrazený len záberom na jeho kráčajúce nohy, bola starostlivo pripravená a spočítaná na sekundu presne. Zámerom bolo čo najviac oddialiť zobrazenie tajomného hosťa – napokon aj jeho tvár sa prvýkrát objavuje v zrkadle, nie priamo. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama