Reklama

Reklama

V roce 1939 sáhla trojice scenáristů Josef Gruss, Martin Frič a Eduard Šimáček po hře francouzského dramatika Yvana Noého a natočila konverzační komedii, která se stala klasikou české veselohry. Scénář byl přizpůsoben hereckému naturelu Oldřicha Nového. Role malého úředníčka cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně zahraje na muže velkého světa, je jeho nejznámější a nejproslulejší. Po jeho boku se objevila Nataša Gollová, se kterou vytvořil neodolatelnou dvojici i v dalším filmu Eva tropí hlouposti. Martin Frič jí v Kristianovi přidělil roli "puťky domácí", která se mávnutím proutku promění v půvabnou a žádoucí ženu. Další hlavní protagonistkou byla Adina Mandlová, která spolu s Martinem Fričem získala v roce 1939 za tento film Zemskou cenu. Nejen diváci, ale také filmová kritika tehdejší doby přijala komedii s nadšením. Kristian dnes patří ke zlatému fondu naší kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (320)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná únikovka z těžkých časů druhé republiky a počínajícího protektorátu. Nadprůměrně propracovaný scénář, stoprocentní řemeslo, bájení o nespoutané fantazii a odvaze žít si svůj život po svém se kupodivu netluče s mile konzervativním vyzněním. Kdo tvrdí, že se u toho nikdy nebavil, baví se u toho dodnes. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko hledat v dějinách romantických filmů takovou legendu, jakou je Kristián, lépe řečeno jeho představitel, král Šarmu a vévoda z Rétorična, Oldřich Nový. Nelze říci nic jiného než - půvabné. V Kristiánovi ožívají všechny rysy, které utváří idealizovaný obraz života za první republiky, ale činí to takovým způsobem, že se mu nelze nepoddat. Již navěky budeme přesvědčeni, že za těch časů byly všechny ženy krásné a noblesní a v jejich společnosti platilo (a dodnes platí, když najdete tu pravou), že "nejkrásnější den je dnešní den". ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Nostalgie. Noblesa. Elegance. Některé scény jsou jako černobílý sen. :) Legendární Oldřich Nový, kterého v tomto filmu naprosto a neskrytě zbožňuji a krásné dámy Adina s Natašou - skvělé. Nesmím zapomenout zmínit výborný humor a scénky....a mou zamilovanou scénu s tancem a písní ''Jen pro ten denší den''. Jeden z mých nejmilejších českých filmů. http://www.youtube.com/watch?v=pmDPKmrMsB4 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela prijemny prekvapeni, cekal jsem stou variaci na otravny stary cesky veselohry, ale tenhle film byl fajn. Oldrich Novy je v hlavni roli docela charismatickej a pribeh ma zajimavej vyvoj. Muj favorit tu je ale Cenek Slegl s jeho vochcavkou s kapesnikem. K filmu nemam zadnou vyraznou vytku, dej je docela sviznej, dialogy nenudi a sem tam se povede nakej vtip, ale na tech 5* bych to precejen nevidel. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama, je s podivem, že v nejtemnějších časech československé republiky vznikaly ty nejlepší filmy. Oldřich Nový je stejně skvělý v roli šarmantního krále salónů jako v odlehčené poloze uťápnutého úředníčka. Adina Mandlová dokonale hraje sexy mrchu, která ho v jeho dvojím životě pořádně vymáchá a snad každá věta , kterou si ve filmu vymění je i dokonale vtipnou hlaškou. Kdo by na chvíli nezatoužil, alespoň jednou za měsíc, být někým jiným, váženějším... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (63)

  • Dôvod, prečo sa film musel natočiť tak rýchlo bol, že vtedy všadeprítomný Nemci totiž na natáčanie v Barrandovských ateliéroch vyhradili Čechom pevne daný čas, do ktorého sa museli vojsť. (Raccoon.city)
  • Podľa osobného svedectva historika Václava Březiny bola natočená ešte scéna zo Zuzaninho (Adina Mandlová) bytu, v ktorej Kristiána / Aloisa (Oldřich Nový) zvádza, do filmu však nebola zaradená a vraj je zachovaná v NFA. (Raccoon.city)
  • Proslulý filmový kritik a teoretik A. M. Brousil v čase vzniku filmu ve svém textu mimo jiné napsal, že "už dávno jsem v českém filmu neměl pocit, že režisér je pánem všeho a vítězem nad technikou. (...) Kristián není nic víc než náš společenský film evropské úrovně a nic méně než přesvědčivý doklad, že vtip, duch a dovednost zvítězí nad nedostatkem hmotných prostředků. Kristián bude zdrcující zbraní proti pohodlí našich kýčařů." (NIRO)

Reklama

Reklama