Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Proletělo to na plátně jako smršť nad pacifikem. A zanechalo to ve mě velmi zajímavé pocity. Na úvod musím říct, že tímhle se mi navždy Daniel Radfliffe odosobnil od Harryho Pottera. Vynikající představení předvedl spolu s Dane DeHaanou. Skoro jsem ani nechtěla věřit, že to skutečně nejsou gayové. Ale když přišla na řadu první líbací scéna, neubránila jsem se smíchu. Je zajímavé, jaký rozdíl vzbuzuje láska dvou mužů a dvou žen ;). Příběh na pozadí mě až tolik nebral, ten jsem spíš jen tolerovala kvůli tomu pomalu se rozvíjejícímu a opojnému příběhu lásky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Porušovanie pravidiel, bujarý život, alkohol, drogy ... to sa potom dobre píšu tie voľné verše. Ono je to v prvom rade hlavne príbeh Luciena Carrehoo, v ktorom dôležité miesto majú ale aj ostatní bítnici. Mňa film zaujal, nebol zlý. Najmä hudobne a herecky. Tak na bláznov. Stratené existencie. Rebelov. Problémových ľudí. Na tých, ktorí nezapadajú do šablóny. Na tých, ktorí vidia veci ináč ... vždy som takou chcela byť, ale ja na to nemám povahu a odvahu. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo lepšie. Po hereckej stránke tomu síce nie je čo vytknúť, no tie ostatné stránky filmu dosť zaostávajú. Snažilo sa to o akýsi mix drámy a thrilleru, no jednotlivé žánrové zložky mi prišli ako mdlé a nevýrazné. Vlastne celý príbeh sa mi zdal odfláknutý. Tiež mi vadilo, že tu bolo veľmi slabo načrtnuté filozofické pozadie Beat Generation a autori sa to snažili hrať len na zaujímavé udalosti zo života jednotlivých postáv. No i tie boli po dramatickej stránke veľmi slabé. Slabší priemer. 55/100 ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

I když to není žánr, který obvykle vyhledávám, tak bylo příjemné si u toho odpočinout. Zavzpomínal jsem na hodiny literatury, kdy jsme probírali tyhle velikány a dozvěděl jsem se něco, co nám ve škole zatajili nebo z časových důvodů neřekli. I když je to jen o zvyku a Radcliffe je v mnohých zafixován jako Harry Potter, je vidět, že má nadání i pro jiné typy rolí. Nejvíc mě však zaujal Dane DeHaan, pokaždé, co promluvil, jsem mu visel na rtech. Dostává mě však, že někteří zde vypichují několikasekundové sekvence pohlavního styku mezi Luem a Allenem. Jako kdyby jim byl celý film ukradený. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Tohle fanoušci Daniela Radcliffa asi těžko rozdýchávali, přitom jde o malý skutečný úsek historie. Až na některé úlety je to docela dobře zachycený a natočený film. Když už člověka na střední krmí literaturou ze všech koutů světa, dokáže si alespoň díky filmu představit, jaké začátky měli slavní autoři na Kolumbijské univerzitě po padesátých letech. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)
  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Syn Luciena Carra Caleb zažaloval tvůrce snímku prohlašujíce, že jde o "šíření klamavých informací a další hollywoodskou propagandu." ... "Film je založen čistě na vyprávění Allena Ginsberga, který měl nespočet důvodů ke zkreslení faktů tak, aby mu zapadly do vyprávění a ladila jeho egu." Caleb Carr dále zdůrazňuje skutečnost, že David Krammerer, kolem jehož smrti se snímek točí, pronásledoval a sexuálně obtěžoval jeho otce již od dvanácti let věku. Uvádí, že jen díky přátelství s Jackem Kerouacem si Lucien konečně uvědomil, jak špatné a kriminální povahy byl Krammererův vztah vůči jeho osobě. Calebovu tvrzení nahrává i rozsudek soudce v případu jeho otce, který uznal, že Karemmerer na něj působil svým sedmiletým obtěžováním a pronásledováním takovým tlakem, že Lucien neviděl jinou možnost než použití násilí. Byl odsouzen na 18 měsíců v Elmira Correctional Facility v New Yorku. (Larrysbride)

Reklama

Reklama