Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Je klidná noc, a zatímco se Jack Kerouac válí ožralý kdesi v parku, Ex chlapec s jizvou na čele dává průchod svému "coming outu", který v něm vzbudil objekt jeho touhy, Lucien Carr. Kill Your Darlings přináší obsahově i filmařsky velmi zdařilý pohled do studentského života několika talentovaných mladíků, později známých jako členové "Beatnické generace." Snímek obsahuje vše, co bych od zpracování životů takových osobností očekávala. (Rádoby) intelektuály, nezměrný talent, nevybouřené mládí, objevování vlastních hranic, uměleckou rozervanost, bohémský život a boření pravidel, morálky a společenských konvencí. Obsazení je výborné. Daniel mi do role Allena Ginsberga seděl, stejně jako Dane, který zde rozehrává svůj vlastní, menší koncert. Také Ben Foster je výborný a je zajímavé, že jeho pojetí Williama S. Burroughse je podobné tomu, jaké ve filmu Beat předvedl Kiefer Sutherland. Michael C. Hall je coby David Kammerer asi nejtragičtější postavou. Jeho posedlost Lucienem ho dohnala až na okraj. Výborná hudební stránka je pak už třešničkou na dortu. Já jsem spokojena a opět nechápu zdejší hodnocení, myslím, že by si snímek zasloužil alespoň o trochu více. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Celkově bych Kill Your Darlings zařadila mezi snímky, které jsou svým způsobem zpracování zvláštní a nemusí úplně každému sednout. Já jsem se začátkem dost těžko prokousávala, ale v určité fázi nastal zlom a pak už to nebyl žádný problém, ba právě naopak. Díky i za některé scény, které byly poměrně citlivě zvládnuté, takže jsem nemusela použít rychloposuv. JInak patří určitě chvála za bezvadné herecké obsazení, které jsem v průběhu filmu postupně oceňovala a celé mně to trochu připomínalo film On the Road, což bylo asi namístě, protože k tomu psal předlohu Jack Kerouac, kterého si tady střihnul Jack Huston. K tomu velmi dobrá dobová atmosféra a muzika, takže na závěr už jen něco od Allena : "Dej si pozor. Nejsi v říši divů. Slyšel jsem podivnou ztřeštěnost, co roste ve tvé duši. Ale máš štěstí ve své nevědomosti, ve své samotě. Ty, kdož jsi trpěl, najdi kde se láska schovává. Dávej, děl se, ztrácej, jinak zemřeme nevyzrálí." ()

Reklama

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Caleb Carr, syn Luciena Carra, zažaloval tvůrce snímku. A já se mu nedivím, je-li pravdivý příběh takový, jaký jej vypráví on, a v jaký i já osobně věřím, zachovala bych se stejně. Odpoutám-li se však od tohoto evidentního zkreslení skutečností a film budu soudit jako film samotný, nemohu dát méně jak 80%. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Toto mne velmi potěšilo. Hurá do boje s rigidním školním systémem! Stejně nechápu, na co by spisovatelé a básníci potřebovali školu. Od jednoho čsfďáckého kolegy jsem se kdysi dozvěděla, že jsem ve svých komentářích moc smířlivá. Tentokráte tedy kruh poruším a vzkazuji těm, kterým beatníci nic neříkají a ještě tím machrují v komentech jako by se bylo čím chlubit. Postavte se před zrcadlo a opakujte: "Jsem hloupý literaturou nedotčený ignorant." Nejméně desetkrát, prosím. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Super obsadenie. Nemyslím tým, že viem, ako všetci beatnici aj s ich profesormi a rodičmi vyzerali, ale že sa na predvádzané charaktery herci hodili. Obsah mi však pripadal prvoplánový, aj keď ide o skutočný príbeh. Niektoré povrchné gestá by asi neuvítali osobnosti, podľa ktorých film vznikol. Odmietať formu stanovenú v literatúre a zároveň si túto rebéliu vizualizovať do jasne danej formy obyčajného vandalizmu si trochu protirečí. Kto vie, možno to bolo presne tak a ja vlastne nesúhlasím s ich hnutím. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)

Reklama

Reklama