Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU SHOULD'VE BROUGHT MANY THINGS, BUT DID NOT. NOW IS NO TIME TO THINK OF WHAT YOU DO NOT HAVE. THINK WHAT YOU CAN DO WITH WHAT YOU HAVE!! Teda, když ten gigantickej mečoun vyskakoval nad hladinou, tak z toho šla hrůza a strach. Spencer si vedl skvěle, ale film je prostě moc přímej a stává se chvilkami zdlouhaví s pocitem vkrádající se nudy. Za to samo sebou Spencer nemůže, to ten příběh pana Hemingwaye, který ho určitě psal na ubrousek v nějakým tom zapadlým baru, po desátém panáku rumu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém filmu je,že pripomína obrazom ilustrovanú rozhlasovú hru, ktorá je takmer doslovným prepisom knihy - aj keď chápem zámer tvorcov, tak neustály voiceover vyrušoval. Ale ilustrovanú nádherne. Vizuálny skvost s úžasným Spencerom Tracym a pár dokonalými scénami ( vyplávanie na more, súboj s rybou , útoky žralokov). Fakt škoda toho neustáleho voiceoveru. Inak by to bolo na plnú pálku 8/10 ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tehdy brzká adaptace tu z Hemingwaye doslovně cituje, trocha knižní strnulosti nijak neškodí a klasický zápas starce o hrdost drží strhaný Tracy, který s přehledem vtahuje do děje - ať už v rozjímání k přírodě, nebo když z posledních sil bije žraloky. Filmařinou zastaralé v dobrém slova smyslu, hudba drama ještě podtrhuje, dívalo se na to hezky. Jak lákadlo ke knize a má-li být, tak myslím i vhodná náhrada na referát. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film a kniha se obecně nedají příliš srovnávat. Čtete-li knihu, celou vizuální stránku příběhu si vytvoříte sami ve své fantazii. Ve filmu pak tuto ryze vaši nadstavbu hledáte, zpravidla ji nenajdete a přichází zklamání a odsudek. Zde se scénárista snažil držet knihy co nejvíce a podle mého zdání je vyýsledek vynikající. Spencer Tracy je dokonalý a režie se snažila Hemingwayovi cele poddat. Ale někdo možná četl knihu jinak než já. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Totální prázdná nuda. Filmová adaptace světoznámého díla, která je potápěna ke dnu bohapustým vypravěčem, jenž opakuje i tak nevýrazné dění na plátně. Navíc markantní zadní projekce snímek ještě více sráží. Jenom proto, že Spencer Tracy zde nedostal prostor k hraní snad nebylo důvodem, aby dostal nominaci na Oscara. Nechápu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ako poradca pri natáčaní bol angažovaný český hudobný skladateľ, fotograf, moreplavec a dobrodruh Eduard Ingriš, ktorý z Česko-Slovenska odišiel roku 1947. Najprv žil v Peru, neskôr v Spojených štátoch amerických. (Šuplík)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Ernest Hemingway byl po zhlédnutí filmu nespokojen a prohlásil, že Spencer Tracy vypadal více jako bohatý starý herec, než jako prostý rybář z Kuby. (D3VIL)

Reklama

Reklama