Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film režiséra Martina Friče se odehrává na maloměstské poště. Bezvýznamný pražský úředník (Jiří Sovák) vymyslí jednoduchou fintu, jak přijít k penězům. Vypraví se do malého města a na zdejší poště se vydává za experta, který má prověřovat údajné padělky bankovek. V místě, které si pro krádež vytipoval, však narazí na sympatickou poštmistrovou (Milena Dvorská). Půvabná a schopná žena trpí různými komplexy a má konfliktní vztahy s manželem (Zdeněk Řehoř). Právě ona však svou laskavostí přispěje k tomu, že se v cynickém podvodníkovi probudí svědomí... Námět morality s kriminální zápletkou pochází od Jaroslava Dietla a obsahuje autorův typický živočichopis obyčejných lidí. Točí se kolem přehnaných ambicí i partnerských problémů. S jemně ironickým nádechem líčí poměry v provinčním městě, kde nechybí zahořklý udavač a vystrašený zbohatlík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

duddek 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nebyla víc rozvedena interakce mezi Sovákem a Dvorskou, třeba i na úkor podvodného plánu. Ty "psychologické" pasáže mi totiž připadaly nejlepší. Naopak Sovákův vnitřní hlas má na můj vkus až moc prostoru (víc než herec sám). Zasmál jsem se u scény, kdy poštmistrová Dvorská s kamennou tváří píše na stroji sama sobě: "kontroluj se huso nebuď zvědavá". :) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(LFŠ 2022) Fričův poslední film dokáže hravě zaujmout i dnešního diváka - díky chytrým dialogům a famózním hereckým výkonům. Jedná se v podstatě o herecký koncert Jiřího Sováka (a jeho neuvěřitelně humorného voiceoveru), jemuž skvěle sekundují herci ve vedlejších rolích, z nichž mě nejvíce oslovili Řanda, Dvorská a Janžurová. Nejlepší ženská mého života mě opravdu upřímně pobavila a měl jsem často na tváři potutelný úsměv, podobného ražení jako onen Sovákův. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Dietl s Fričom sa pohrali s rozmýšľaním uhladeného lumpa. Vadí mu unifikovaný malý plat, ktorý má stačiť na byt aj prirodzené potreby mladej fešnej ženy. Zdrojov ubúda, stav konta klesá. Vymyslí teda zločin storočia. Zločinec si môže vnútorným monológom dovoliť povedať viac než charakterovo čestní hrdina. Scénaristi ním preto pomerne otvorene charakterizovali prevládajúce typy meštiactva. Režimu sa podrobujúci muklovia pracujúci celý život za rovnakú mzdu, často frustrovaní nenaplnenými ambíciami, snaživí škrečkovia a príznační zlodejskí vedúci mäsiarní a barov. Preukaz štátnej inštitúcie znamenal všetko, ľudia sa pred ním poslušne a bez reptania korili. Niet divu, že s jeho pomocou sa úradníkovi v službách zločinu podarilo pomerne rýchlo ohmatať riadny balík peňazí. Keď ale do pripraveného zločinu vstúpia emócie, nastane problém. Vzhľadom na absolútne sústredenie sa na vtipné slovné obraty ustúpila filmárska stránka do úzadia. Celok z tohto dôvodu pôsobí ako televízny film, na čo správne upozornili viacerí komentátori. Urobil som si bezobrazový pokus a zistil, že to skvele funguje aj ako rozhlasová hra. Nepotrebuje obraz, Sovák to uhrá hlasom. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ty vrtáku! Víš, že má po milování potřebu se mazlit. Nevodbejvej to!“ Od začátku dokonce filmu mě obrovsky bavily Sovákovy vnitřní promluvy. Na každý jeho plk jsem se dychtivě těšil, a co chvíli byl skutečně odměněn povedeným komentářem. Ale je dobře, že film nestaví jenom na vnitřním hlasu hlavního hrdiny. Velmi vtipně a kriticky se totiž také strefuje do všemožných postaviček žijících na místě, které si „geniální zloduch“ vybral ke spáchání svého „mistrovského kousku“. Jenže to by v tom nesměla být ženská, že…a nutno dodat, že mezi postavami Sováka a Dvorské to příjemně jiskří a je příjemné dvojici pozorovat. O to větší překvapení nastalo na konci…ne, to přeháním, na to by hlavní hrdina nesměl až příliš často „vzpomínat“. Přesto ten moralistní závěr film trošku sráží, v mých očích až na solidní 4* (jakože dlouho jsem se bavil na plný počet). „Jak se máš?“ – „No děkuju, dobře. Lidi sou na mě hodný.“ – „Což já nebyl.“ – „Ale ne, ty si nebyl nehodnej.“ – „Tak co sem byl?“ – „Ty si byl jen na ty druhý ještě hodnější.“ ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Sovák a jeho vnitřní hlas, který ho během celého filmu provází, utěšuje a dodává sebevědomí. Je připraven na svůj životní podvod s bankovkami a má dokonale připraven krok za krokem. Jde na to od lesa, pomalu a předvídá. Naráží na prosté lidi i podvodníčky. Stává se ale obětí svého svědomí a podlehne krásné Mileně Dvorské. Úsměvná komedie o lidech s bravurním vyčůraným Sovákem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Příběh se odehrává v obci Bystřice, ve skutečnosti se jedná ale o Benešov u Prahy. (sator)

Reklama

Reklama