Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka, ve které spolu s herci hrají animované postavy.  Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak“ není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (98)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Koncept a styl vyprávění tohohle příběhu je natolik nezvyklý, že jsem si v podstatě celou dobu na ten styl musel zvykat a nějak to trávit. Díky tomu mi vůbec nezbyl čas se zabývat příběhem samotným. Na první dojem mne to tedy vůbec nebavilo. Pořád mám ale pocit, že to tak špatné nebylo a k závěru to dokonce začalo být i lepší. Takže přesně napůl...zatím 50% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Slovo herec je podle všeho asi od slovesa "hrát si", nikoli "hrát". Alespoň takový dojem má člověk ze snímku "Kovář z Podlesí", kde si herci skutečně hrají ve vytvořeném světě, mají zde dokonce i pohyblivé hračky, které na ně mluví, což je dáno přítomností animovaných loutek/zvířat. Příběh je pelmelem z různých pohádek, jako kdyby tvůrci nevěděli, kterou si spíš vybrat. Několik dějových linií se tu setkává v jedné, která není dvakrát zábavná. A nepomáhají tomu ani známí herci. Překvapil mě ale pan Somr, který je na svůj věk neskutečně vitální. Nějak ty pohádky prostě neumíme. Ona se i tahle snaží být roztomilá, přístupná všem, ale jen to vytváří dojem, že chvílemi tvůrci nevěděli, jestli píší pro dospělé nebo pro děti. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kovář z Podlesí asi v Podlesí na věky věků zůstane a nestane se pravidelným návštěvníkem domácností o Vánocích, Velikonocích, Hromnicích, dnů české státnosti a významných dnech. Hezké výtvarné zpracování se poněkud utápí v pomalém tempu, vtípky blikající na diváky jak jiskřičky z pohasínajícího ohně jsou spláchnuty vlnou nudy a ani roztomilý psík, netopýr, oslík a půvabné loutky příběh nepozvednou ani na úroveň běžného průměru nedělních kulisových pohádek. Snad že šarm většiny postav je takový neolitický, vtipy v nejlepším případě gotické a renesanční zůstává pouze myšlenka, kterou se však, zcela v duchu současnosti, nepodařilo zrealizovat a zůstala jen ve formě plánů na nejbližším stavebním úřadě. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Po přečtení všech dostupných materiálů a shlédnutí filmu o filmu jsem nabyl dojmu, že to nemůže být tak zlé a na projekci si čas udělal. V důsledku toto jsem měl od filmu malé očekávání a neustále se na něm snažil vidět jen to dobré, bohužel se to tak uplně nepodařilo. Několik dobrých hereckých výkonů a velice! slušně řemeslně odvedené triky a kulisy naprosto sráží nelogičnost veškerých dialogů a příběhu jako takového. Celou dobu jsem si říkal... no, ale dětem by se to líbit mohlo. Pochybuju, že děti budou chápat, co se na obrazovce vůbec děje, když jsem to nepochopil já. Takže tohle se opravdu nepovedlo. Vrcholem je vyjádření režiséra, že internetové komentáře (včetně CSFD) nelze brát vážně, protože jsou to všichni závistiví blbci. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka má dva protipóly. Tím prvním je hraná verze, která je téměř nezajímavá a převážně nudná. Jediné zajímavé je na ní podomácku sestavený invalidní vozík Bolka Polívky, který pohání veverka s křečkem a kostýmy víl. Ty oproti jiným pohádkám nevypadají jako klasické víly, nýbrž jako houby. Především muchomůrka byla parádně ošklivá. A tím druhým protipólem je animovaná verze s lesními zvířátky, která je fantastická co se týče filmového zpracování. Bohužel v celkovém kontextu je to podprůměrná, dějově velice slabá pohádka, kterou již nikdy nepotřebuji vidět. [1153. hodnocení, 92. komentář, 38%] ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Film chtěl být věrný i jazyku té doby, což zohlednili i herci. Bolek Polívka v jedné ze scén například upravil původní slovo "křižovatka" na "rozcestí". (Terva)
  • Výtvarnou koncepci filmu dělal František A. Skála. Navrhl také všechny speciální rekvizity, loutky a draka. Rekvizity si i sám, s pomocí přátel , vyrobil. (Terva)

Reklama

Reklama