Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

rt12 

všechny recenze uživatele

Především zde jde o velmi silný nosný námět. Posttraumatická stresová porucha ze zažitých válečných útrap, její velmi těžké a dlouhé zdolávání. Je zajímavé, že se jedná nejen o týraného, ale i o trýznitele. Trvá celých 40 let než se hlavní aktéři dokáží podívat směrem zpět. Každý člověk by měl odpouštět sobě i jiným. Při každém zablokování energie odpuštění se začne hromadit zlost, vztek, zášť, které doslova trhají svou ostrostí. Ubližuje tak sobě i tomu, koho nenávidí. O tom tento film je. Samotné zpracování filmu moc nenadchne, hlavně první polovina je pomalá, chvílemi nudná. Vše zachraňují herecké jistoty. Děj v druhé půlce je rozhodně zajímavější. Samotný závěr se může, mnohým zdát jako klišé, ale já byla naměkko. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

S kamarádkou, která miluje Colina, jsme na Koleje osudu vyrazily naslepo. Podle názvu v české distribuci a plakátu to vypadalo na romanci. Až po 20 minutách mi došlo, že ten příběh znám... Útlou autobiografii Erica Lomaxe jsem kdysi v 90-tých, když byla v Británii bestsellerem, četla a takový příběh z paměti nevymažete. Je neuvěřitelné, co všechno dokáže lidské tělo a mysl přežít. Jakou daň si ale přežití vybere na duši? Je možné odpustit neodpustitelné? A je vůbec správné se o něco takového snažit? Nezhojí rány a nenapraví chod světa spíš starozákonní spravedlnost... "oko za oko"? Skvělé je obsazení Irvina, Firtha a Sanady. Režisér jako by se ale odtažitým stylem vyprávění snažil všechny otázky a emoce, které silný příběh mučeného a jeho mučitele vyvolává, utlumit. Je dobře, že se nepouštěl do příliš naturalistického zobrazení reality, kterou stránky knihy unesou, ale na plátně by ji vydýchal málokdo. Byla ale škoda vzít tak šmahem dilema kolem pomsty a vypolstrovat ostré hrany. Ústřední scéna střetu Lomaxe a Nagaseho je skvělá, mrazivá. A takový mohl (a měl!) být celý film. PS: Ericovu vztahu s Patti předcházelo ve skutečnosti ještě jedno, dlouhé a nešťastné manželství, v němž jeho traumata bohužel smutně poznamenala i další generaci. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Tu by som mohol pokojne skopírovať môj komentár pri filme Devil's Knot, len zameniť mená hercov/režiséra. Railway Man je (opäť) film pojednávajúci o skutočnej udalosti – v tomto prípade o stavbe železnice v Thajsku. A opäť film tak ťažkopádny, odťažitý, že nemá najmenšiu šancu zaujať diváka. Iba stroho, suchopádne popisuje udalosti a tak ani nie je možné sa zblížiť s ktoroukoľvek postavou. Dokonca aj scény mučenia a krutého zaobchádzania tu absolútne nefungujú a divákovi je osud hlavného hrdinu úplne ukradnutý. Aj keď je ten príbeh v jadre silný, tak vývoj vzťahu dvoch vojnových veteránov nedokáže zaujať a od začiatku je predvídateľný. Keby podobný námet dostal na stôl niekto schopnejší (viem si predstaviť napríklad Darabonta), tak sme tu možno mohli mať aj kandidáta na tohtoročného Oscara a skutočne prvotriednu historickú drámu o sile priateľstva. Takto to je však len film bez gradácie, s vykonštruovaným príbehom. Čo potom z toho, že tu je solídna výprava s krásnymi scenériami, štandardne dobrá Nicole Kidman a skvelý Colin Firth, keď všetko je divákovi tak nejako jedno. CELKOVO: 2* (4/10) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Standardní válečný snímek o utrpení a odvaze, o ponižování a zachování si důstojnosti, o přežití nelidských útrap a dlouholetých následcích ve formě nočních můr a denních běsů. Sílu filmu dodává, že je natočený podle skutečné události. A zcela ohromující je závěr, kdy by mě nikdy nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát. _____ KOUSEK DĚJE Tedy až do té chvíle, než jsem zjistila, že tvůrci hrdiny oproti skutečnosti výrazně omladili. Přece jenom v posledních letech života už je člověk asi se vším smířenější, než když je ještě v plné síle a s relativně čerstvými vzpomínkami na prožité hrůzy. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělých hereckých výkonů Colina Firtha a Nicole Kidman, tak je to zcela zapomenutelný průměrný film. Nezkušenost režiséra je znát, dlouho rozehrává děj a nakonec klíčovou pasáž sfoukne v pár minutách. Chybí tak prostor pro nějakou gradaci a hlavně emoce. Samozřejmě, že podíl na tom může mít i předloha či scénář, ale to už si režisér musí ohlídat. Díky Firthovi s Nicole mi film určitě po nějakou dobu v paměti utkví, tedy slušné 3 hvězdičky (HD, orig.) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Historik Philip Towle z University of Cambridge uviedol, že film je historicky presný tak na 60% (3 z 5). Hoci nemal problém s vyobrazením utrpenia vojnových zajatcov alebo spôsobom, akým sú zobrazení Japonci, tvrdí, že celé to je zobrazené príliš zovšeobecnene. Poukázal tiež na to, že stretnutie Lomaxa (Colin Firth) s mučiteľom (Hiroyuki Sanada) nebolo neočakávané a tiež ujasnil fakty, ktoré z filmu možno nebolo jasné: železnica bola v podstate hotová a v čase záchrany zajatcov „...hlavné nebezpečenstvo pre vojnových zajatcov pochádzalo z hladu a chorôb, spojeneckého bombardovania a hroziacej hrozby, že ich Japonci na konci vojny zavraždia."  (Arsenal83)
  • Firth o filme povedal: "Myslím si, že to, čo sa často nerieši, je efekt v priebehu času. Niekedy vidíme príbehy o tom, aké to je vrátiť sa domov z vojny, veľmi zriedkavo však vidíme príbehy o tom, aké to je o desaťročia neskôr. Tento film nie je len portrétom utrpenia. Je o vzťahoch... ako toto poškodenie súvisí s intímnymi vzťahmi, s láskou.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama