Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

divak84 

všechny recenze uživatele

tak samozřejmě že film nabízí otazku k zamyšlení, ale válka a zejména ta druhá světová, skrývá v sobě milion tajemství o kterých my, kteří o tomto konfilktu víme z knížek mnoho, nemáme ani páru... nemůžeme vidět do hlavy valečných zajatců a procesu hojení jejich duševních ran. dnešní člověk si řekne "ja toho parchanta potkat znova po 40 letech, tak ho sejmu".. ano i já jsem viděl dokument o anglických-německých vojácích kteří se po 50 letech potkali u normandie a podali si ruku, povídali si o tom jak "on běžel tadyhle a pláži" a "on jak byl v této baterii a kosil desítky vojáků". holt ta nenavist asi začíná na místě ale tam asi i (podvědomě) končí. po valce ta nenavist zřejmě transformuje do jiných aspektů lidske mysli... Lomax byl vzdělaným da se říct pacifistou, o kterém bylo jasné na začatku filmu, že udělá to co udělal. takovým lidem budiž čest. takoví lidé dělali a dělají naši planetu lidštější. režisérsky je film solidní, spíše poklidný, komorní, ale bez chyb. osobně se mi technická stránka líbila. není to pro mě film na druhé a další shlédnutí, ale jde o velice inteligentní snímek, avšak klišé a "zahrání na jistotu" dělají Teplitzkyho práci o mnoho jednodušší. btw Nicole (na svůj věk) klobouk dolů jak se dá nakreslit do krásné ženské. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je těžké vyrovnat se s válkou. Já takovým filmům rozumím, i když já bych se s válkou vyrovnávat nepotřeboval, protože bych v ní nejspíš díky svým neschopnostem velmi brzy padl, ale v tomhle případě mi to přijde až příliš patetické, místy samoúčelné. Je vidět, že se tvůrci opírají o knihu, ale to je jediné. Není to dobře natočené, je to moc pomalé, a i když je Colin Firth skvělý, protože on jinak hrát neumí, stejně jsem se s tím jeho hrdinou nedokázal ztotožnit. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem se na takový druh filmu vůbec nechtěla dívat (za to může můj neblahý zvyk, nečíst si obsah před projekcí, dřív, než ho vytáhnu z kolonky "chci vidět", z čehož už neodhadnu důvod, z kterého jsem si ho tam vůbec umístila) a rozhodně jsem se nehodlala dozvědět , co se dělo v oné místnosti, ale dozvěděla... Přesto převládají rozporuplné pocity, já nevím, sice si Japonce dost pletu, ale tady jsem si téměř jistá, že tím, kdo Lomaxe mučil, nebyl tlumočník, ani jsem nezaznamenala, že by k úkonům vydával přímé rozkazy, asi jsem naivní (nebo blbá, chcete-li), ale v mých dojmech mě utvrzuje i konec příběhu, protože hajzl zůstane vždycky hajzlem, který svých činů nedokáže litovat, natož se je pokoušet čímkoli vykoupit, japonského poručíka tak vidím jako klasickou oběť války, spolu s miliony dalších, ve všech konfliktech lidstva... Je to nerozhodně - buď měl zkreslené vnímání sám Lomax - díky nelidskému zacházení - nebo já - díky rodičům... i když se, minimálně herci, patrně snažili, mě tedy neoslovili. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se nováček Teplitzky musel učit točit filmy zrovna na takto zajímavé tématice z WW2. Obsazení tu má více než impozantní, leč děj je gradující pramálo a emoce se jaksi nedostavily. Než začnete baštit jinak uhlazeného málomluvného elegána/intelektuála Colina Firtha, taky to nějakou dobu trvá. Je tu mraky věcí se kterými by se dalo pracovat, avšak zůstávají nevyužity. The Railway Man se chtěl svojí formou a emocionální osudovostí přiblížit Cold Mountain apod. - neúspěšně. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jak Colin Firth skrze trýznivé mučení v zajateckém táboře za 2.světové války našel o několik let později šikmookého kamaráda na zbytek svého života. Moudřejší ustoupil a mlácení i vodní kloktání bylo vítaným předělem do druhé životní fáze, kde už je jen odpuštění, penzijní fond a valorizace důchodů válečných veteránů. A kdyby se to nestalo ve skutečnosti, tak by to působilo silně nevěrohodně. Film má ovšem spolehlivého Colina Firtha, který trauma umí podat hezky sugestivně. A ani ostatní herci z toho nevyšli marně. Jeremy Irvine je coby o 40 let mladší Colinova verze celkem přijatelný. Jeho protipól, uvědomělá svině Tanroh Ishida, fungoval znamenitě, jeho starší verze, ztvárněná Hirojuki Sanadou, mě už tolik nerozcupovala, přece jen změna charakteru byla natolik zásadní, až se vytratil patřičný efekt. Nicole Kidman a zbytek herců v mírném pozadí, ale nic proti nim. Závěrečná konfrontace obou nepřátel je tedy nejslabším úsekem snímku, měla zahrát na city, kdo chce zmáčet kapesník, má možnost. Příběh Erica Lomaxe našel oporu v hereckém obsazení, jeho příběh byl mnohdy působivě veden, od finálního setkání obou protivníků jsem čekal větší katarzi a režijní ráz prolínání minulosti s přítomností (osmdesátá léta) neprobíhal nikterak rušivě. Celkově poutavé drama s pořádnou dávkou deprese. 8/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Eric Lomax svou knihu, podle které je film natočen, napsal na základě vlastních zážitků z barmského pracovního tábora. (Terva)
  • Skutočná Patti Lomaxová (Nicole Kidman) sa zúčastnila svetovej premiéry filmu na filmovom festivale v Toronte v roku 2013. Pri premietaní filmu zožala veľký potlesk. (Arsenal83)
  • Historik Philip Towle z University of Cambridge uviedol, že film je historicky presný tak na 60% (3 z 5). Hoci nemal problém s vyobrazením utrpenia vojnových zajatcov alebo spôsobom, akým sú zobrazení Japonci, tvrdí, že celé to je zobrazené príliš zovšeobecnene. Poukázal tiež na to, že stretnutie Lomaxa (Colin Firth) s mučiteľom (Hiroyuki Sanada) nebolo neočakávané a tiež ujasnil fakty, ktoré z filmu možno nebolo jasné: železnica bola v podstate hotová a v čase záchrany zajatcov „...hlavné nebezpečenstvo pre vojnových zajatcov pochádzalo z hladu a chorôb, spojeneckého bombardovania a hroziacej hrozby, že ich Japonci na konci vojny zavraždia."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama