Reklama

Reklama

Nařčení

Trailer

Zaměstnankyně fast-foodové restaurace Becky je v práci a snaží se zvládnout další náročnou směnu, když tu zavolá muž, který se představí jako policista a chce mluvit s její manažerkou Sandrou. Podle něj Becky okradla jednoho zákazníka... Becky a Sandra nejsou zrovna kamarádky. Sandra je manažerka fast-foodové restaurace ve středních letech a teenagerka Becky je pokladní, která vážně potřebuje práci. Jednoho velice rušného dne (příliš mnoho hostů a příliš málo slaniny) zavolá policista, který obviní Becky, že ukradla zákazníkovi nějaké peníze z peněženky, což ona vehementně odmítá. Sandra, pod vlivem své manažerské zodpovědnosti, zadrží Becky v souladu s policistovým rozkazem. Rozjíždí se noční můra, kde se stírají hranice legality a rozumu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (93)

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Compliance je dokonalý a nepriestrelný argumentačný film k tvrdeniu, že mnoho ČSFD užívateľov filmy proste nechápe alebo sa na ne pozerá len cez jeden špecificky zakomplexovaný uhol pohľadu a síce, že vo všetkom hľadajú len to či je to nelogické alebo či to je klišé. Teraz sa jedná o ten prvý prípad. A ako je už jasné, ČSFD užívatelia s pár výnimkami sú skrátka nekritický a film vnímajú len príliš subjektívne, viditeľne aj bez širších vedomostí o filme ako umení a jeho rôznorodosti, širokosti a hlavne účelu. A celé to je o tom, že niektorí skrátka nepochopili účel. Film sa snaží verne ukázať to, že ľudská psychika obyčajných ľudí môže byť ohnutá a ľudia dokážu spraviť mnoho vecí, nad ktorými by za normálnych okolností ani nepremýšľali. Argumenty, že je to stupídne a nelogické môžem rozprášiť viacerými (a pozor!) aj vedeckými tvrdeniami. Stačí sa pozrieť na Stanfordský experiment. Zdanlivo neškodná psychologická "hra" sa skončila doslova vo vymývaní mozgov. A Compliance robí rovnakú prácu, parádnymi hereckými výkonmi odzbrojuje, absurdnosťou a zároveň psychologickým terorom celej situácie zasahuje a jednoducho som pri ňom cítil skazené, zlé emócie z toho, čo vidím. A to bol účel, ako som vravel, poukázať na krehkosť ľudskej psychiky v úžasnej dramaturgii a špičkovom herectve. 90% PS: U filmov občas pomôže ak od nich nikdy nič neočakávate a necháte sa viesť tým, čo sa vám snažia povedať a akým spôsobom to robia. Compliance svoj účel zvládol brilantne. PS 2: Škoda, že nie je možnosť vidieť ho na plátne. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky mix filmov Phone Booth a Das Experiment. Proste mix thrilleru a dramy, ktory sa zaobera psychologiou ludi a ich ovplyvnitelnostou. Najviac sa mi pacila prva polhodina, ktora pôsobila velmi prirodzene a uveritelne, takze som nemal najmensi problem sa vcitit do postav. Potom sa ale film zacal vyvijat prilis absurdne az to narusilo moje spojenie s postavami a namiesto napätia som sa skôr zacal bavit tym, kam az su ochotne zmanipulovane postavy zajst a co vsetko si je schopny scenarista vymysliet. Aj ked v tomto pripade to vraj nebol scenarista ale sam zivot. Skoda, ze sa film namiesto stupnovania uloh viac nesustredil na neprijemnejsie znazornenie jednotlivych ukonov. Ten najdrsnejsi nam vôbec neukazu. Nepotreboval som vidiet, co pri nom konaju, ale skôr ako sa pri tom postavy tvaria a co citia. Od zaciatku som vedel pointu, takze neviem, ci by ma behom prvej polhodiny tvorcovia oblbli, ale to asi nebolo az tak dôlezite, kedze ju aj tak odhalili dost skoro. Behom filmu ma najviac nefascinovali ani tak postavy, ktore museli strazit a psychicky terorizovat podozrivu z kradeze, ale skôr samotna obvinena, ktora bola natolko zmanipulovana, ze dovolila, aby s nou tak zachadzali. Za samotne kvality filmu davam 3* a stvrtu davam za to, ze dokaze divaka donutit k tomu, aby sa zamyslel nad tym jak by sa v podobnej situacii zachoval. Co nie je malo. A je uplne jedno, ci si pomysli o postavach, ze to su klasicki americki idioti alebo nie. Aspon na chvilu nad tym pouvazuje. P.S.1 Ja som presvedceny, ze by som sa zachoval jak ten dedko na konci. Nie preto, ze som taky genius, ale preto, ze mam odpor k autoritam a ku slepemu konaniu prikazov od neznamych ludi duplom. P.S.2 Ako zaujimavost odporucam epizodu 9x17 serialu Law & Order: Special Victims Unit, ktory sa venuje tejto teme prakticky od chvile, ked film konci a sleduje proces s pachatelom, ktoreho v seriali stvarnil Robin Williams. Sice sa od skutocnych udalosti uplne odchyluje, ale je to rovnako putave ako tento film. 7/10. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Výjimečně souhlasím s argumenty J*A*S*M. Hodně hustej psychologickej teror, navíc údajně podle pravdy. A já se ani nedivím. Moje argumenty: 1) Stalo se to v USA, kde jsou lidi nesmírně blbí, tupí a strašně respektují policii 2) Šéfová byla blbá kráva, což je hrozný zlo. Vždyť na konci filmu, úplně na konci vám to film jasně předkládá 3) Člověk je čistokrevně tisíce let naprogramován respektovat a poslouchat autority. O tomto existují psychologické výzkumy a doklady, kolik i inteligentních lidí se nechá zmanipulovat k nehorázným skutkům autoritami. Autorita jako šéf, rodiče, policajt, voják, politik, ... atd., totiž nevytváří v člověku DRUHOTNĚ strach, ten přichází nejdřív, ale když autorita zajde příliš daleko, člověk má tendenci se vzepřít. Autorita druhotně u spousty lidí nabízí naopak ochranu! Ochranu v tom směru, že cokoliv nám je přikázáno, za to se nám nic nestane, protože neneseme zodpovědnost. Představte si, že vás zastaví policie a řekne, že můžete jít do obchodu poblíž a vzít si odsud co můžete?? Že to je v pořádku a že za to nesou zodpovědnost. Nejen, že zde už každý přeskočil v uvažování etickou zásadu, jestli tohle vůbec chci dělat, hehe, ale každý z vás už přemýšlí co by si vybral a co by řekl majiteli atd. Když zatlačíte na lidi tím správným způsobem, na ty správně nastavené lidi, dokážou vypálit Lidice bez mrknutí oka a necítí za to žádnou zodpovědnost ... Tak ať mi zde nikdo nekafrá, že postavy tohoto filmu nejednají racionálně a jak on by ... blabla... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fajn malý filmík. Keby to nebola tue story tak si ťukám na čelo ohľadom blbosti postáv, ale čo ja viem či by som sa nenechal nachytať aj ja. Na opakované pozretia to nie je, na to tomu chýba lepší drive a väčší autorský vklad (pozrel by som si to od Davida Slada), no ako veľmi dobrá jednohubka a podnet k diskusii to poteší. 7/10 Hore zaokrúhľujem hlavne kvôli tomu hejtu okolo ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Podle toho, co jsem o tom četla, Compliance skutečně popisuje události krok po kroku v přesném sledu, v jakém se staly. Jedná se o nádhernou ukázku manipulace. Pachatel na druhém konci telefonu má vždy na všechno odpověď, a když nemá odpověď nadhodí otázku. Nenápadně a vzápětí se chytí odpovědi, přičemž vsugeruje oběti, že vše, co mu bylo sděleno, již věděl sám předem. A když přeci jen něco hapruje, sebejistotou a samozřejmostí, s jakou svůj výklad událostí podává, překonává každou vlnu slabého odporu. Ano, manažerka restaurace je bezduchá kráva a na závěr nám to opět krásně dokazuje. Ano, oběť je natolik vystrašená, že se neodváží říci ne a celému ponižování zabránit. Ano, moc autority a ovládání manipulace dokáží divy. Nevěříte? Poukazovat na nacismus si nechám od cesty a raději vás odkážu na Milgramovy experimenty. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je založen na skutečných událostech, které se odehrály před několika lety v síti McDonalds. Video z bezpečnostních kamer později uniklo na internet. (Dlee)

Reklama

Reklama