Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Já jsem byl tímto filmem příjemně překvapen a musím říci, že to Louisovi de Funésovi v roli hamižného a lakotného Harpagona velmi slušelo. Krásně si roli užíval, do svého srblictví a laskání s penězi dával tolik lásky, stejně jako nenávisti ke všem lidem, o kterých si myslel, že ho chtějí okrást. A ta nádherná čelenka a paví ocas, když se dvořil Marianně (Anne Caudry), to byla nádhera. Skvěle také zahrál Michel Galabru v roli sluhy a kuchaře Jakuba A Claude Gensac v roli Frosiny, ostatní ale hrají spíše vážněji, zkrátka si to tak neužívají jako Funés. Ale je to zkrátka nádherná komedie, o tom, do jakých krajností může zacházet lakota a touha po majetku. Samozřjmě se závěrem, který otočí vše naruby a skrblík je po zásluze vytrestán. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jedná o adaptaci divadelní hry a vymyká se z kolejí typických komedií s Louisem, tak tento snímek musím bohužel zařadit k těm horším, co kdy mistr Funés natočil. Škoda jen, že se už nikdy nedovíme, jak by tento snímek vypadal s Filipovského dabingem - jeho spojitost s Louisem přes Lakomce tu už byla zmíněna. Jiří Krampol se bohužel nezmůže na nic víc, než jen napodobovat pana Filipovského, čímž celý film i posouvá směrem dolů. Ale musí se uznat, že některé originální nápady - mj. Uderzovy kresby na stěně - zase jdou ku prospěchu filmu. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím naprosto nezvládnutý film jako celek (barevná stylizace je záhy opuštěna, film těká mezi symbolickou výpravou - viz lichvář a normálním exteriérem - ulice či zahrada, korunou jsou začátky dějství s okopírovanou první stránkou v pozadí), zustane mi pořád skvěle zahraný Moliere. A to pro mě není vůbec málo! Rozhodně lepší než různé taškařice, které zneužívaly Funesův talent. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S Molièrovym Lakomcem se setkávám nepravidelně už víc než 10 let. Poprvé to bylo ještě na gymnaziu, kdy jsme s celou školou cestovali na divadelní představení do Zvolena a Lakomec pro mě byl zážitkem, jaký mi později různé viděné TV záznamy téhle hry určitě nedokázaly vynahradit. Byl jsem ale zvědav na francouzský film podle tamnější národní klasiky, ač vypadla z toho jenom další (navzdory původnímu účelu natočení pro kino) studiová inscenace. Ovšem s několika osobitými režijními nápady. Dochází na ně i během notoricky známého monologu, kdy Harpagon duševně na dně po zmizení své milované truhličky se přepadá do skutečného vykopaného hrobu, zatímco onedlouho se ocitá na divadelním jevišti; oceňuji i následní domácí vyšetřování zaranžované jako soudní proces. Je-li třeba tou sekvencí z jeviště zdůrazněn záměr tvůrců setrvat u divadelního pojetí i v adaptaci pro filmové plátno a visí-li všude v soudní místnosti propagační plakáty k Molièrově komedii, odpouštím (coby hravý odkaz směrem ke klasickému divadlu :)) i tu scénu s koňmi v podobě namalovaných kulis. :o) Nakonec proč ne, Lakomce, ač klasickou hru, je určitě nutno brát i s jistou nadsázkou, a tvůrcům se jí sdělovat daří velice úspěšně. Hezký Molièrův nápad s postavou kočího a kuchaře v jedné osobě, který se dle své aktuální potřeby převlíká, zde získává vtip navíc, když si zdejší kuchař omylem na sobě nechává i červenou kočího věstu. Louis de Funès je představitelem Harpagona velice ikonickým a vede si v komické roli "trochu jinak" znamenitě, Galabru i Gensacová mu skvěle sekundují, slabinou pro mne zůstávají někteří ti mladí herci. 75% ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Jako učební materiál a filmové ztvárnění knihy byl snímek skvělý, ale jakožto plnohodnotný celovečerák už nic moc. Louise de Funèse mám radši v četnících, ale ani zde se neztratil a Harpagona ztvárnil špičkově, jako by mu z oka vypadl. Film byl ale zbytečně dlouhý a na to, že má jít o komedii, jsem se mockrát nezasmál. Bohužel. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu je možné během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valerem (Hervé Bellon) spatřit v pozadí malbu na zdi, která odkazuje na Moliérovu knižní předlohu "L' Avare". (LaserJet)
  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno