Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Prahy přijíždí tajuplný pan Jones, který tvrdí, že chce najít nějaké záznamy o svých předcích. Seznámí se s Marcelou, u níž začne bydlet a oba naváží milostný vztah. Jonese však zajímají spíše než genealogické věci sci-fi filmy a staré záznamy o neobvyklých a nevysvětlitelných jevech v Praze. (oficiální text distributora)

Recenze (59)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ze začátku (konkrétně u plus mínus desetiminutové ukázky z Barona Prášila) jsem měl podezření, že možná právě sleduju jeden z nejhorších braků v dějinách tuzemské kinematografie. Použité stopáže těch sci-fi bijáků, na který si Pegasan Jan Kanyza zašel během své návštěvy planety Země do kina, byly vážně daleko za hranou a lze je vnímat i jako pořádně silnou berli bezradného scénáristy. Kupodivu jsem ale později zjistil, že mě Kurýr začal bavit. Snad i díky těm recyklátům z dob, kdy se čeští tvůrci ještě nemuseli bát točit sci-fi. Byť byly některé triky a animace vážně úsměvné. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Taková raritka, jíž kanonická Encyklopedie fantastického filmu dokonce věnuje místo mezi „hlavními filmy“. Kanyzovo hledání souvislostí a větření stop v dějinách působí jako nějaká povídka od Ludvíka Součka (ve skutečnosti námět pochází od Nesvadby) a do celovečerní stopáže je vycpávána teprve pasážemi ze starších českých sci-fi (jedna z nich je Akce Bororo též od režiséra Fuky, ale ono asi na výběr moc nebylo). Ještě že australský bohemista chodí tak rád do kina, pokud zrovna nebloumá po Novém Městě nad Metují. Ale ani tam, ani v rozhovorech s čerstvou přítelkyní (která píše vědeckofantastickou povídku do sobotní přílohy Práce a konzultuje s ním dějovou linku) to přes určitou naivitu moc neskřípe ani nenudí, což je myslím zásluha hlavně Jana Kanyzy, kterému toho rezervovaného, tajemného, ale sympatického cizince člověk docela věří. Moje očekávání, jak s ním po filmech Karla Zemana nebo Muži z prvního století zacloumají třeba Blízká setkání třetího druhu, zůstalo bohužel neukojeno (i v Paříži dávali Vynález zkázy). Znárodnění kinematografie (k jehož výročí film podle zmíněné EFF vznikal) má holt své meze. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Taky si myslím, že film má něco do sebe. Kanyza je dobrý a postupné pátrání a odkrývání souvislostí s největšími autory scifi je zajímavé. Kdyby se někdo pokusil o "handkou natočený noir-remake" s lepším scénářem a hutnější atmosférou, mohlo by to být skvělé. ()

Pajčus 

všechny recenze uživatele

Mě tento film mile překvapil. Díky němu vím, že mám dost velké mezery týkající se největších českých sci-fi filmů. Materiál ukázek sice byl možná delší, než samotné scény filmu, ale to mi vůbec nevadilo - pěkně to všechno pasovalo. Chvilkami by se dal tento film přirovnat k takové české Šifře mistra Leonarda. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

20% — Nevím, nějak se mi stále nedaří docenit kouzlo tohoto podivného, de facto střihového filmu. Kam zmizel kurýr? Zemřel nudou. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zvláštní socialistické sci-fi o mimozemšťanovi (Jan Kanyza), který coby australský bohemista přiletěl do Československa hledat nějakého svého kolegu, jenž pobývá v českých zemích už od dob Johanesse Keplera. Kromě toho zjišťuje, že znal i Julese Verna a scházel se s Karlem Čapkem. Tyto sekvence včetně zakomponovaných ukázek ze známých československých snímků (BARON PRÁŠIL, VYNÁLEZ ZKÁZY, IKARIE XB 1, MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ) dělají film přece jen zajímavějším. Jinak by to byla fakt nuda, která má víc společného s romantikou než se sci-fi. [494. hodnocení, 50. komentář, 55%] ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Tento snímek má zřejmě vyjadřovat jakousi poklonu starší československé sci-fi produkci, protože jinak si tak dlouhé sekvence z 5 jiných filmů, které se v něm objevují, nedovedu vysvětlit. Samotný příběh je velmi slabý, jednotlivým ukázkám se nemůže rovnat. J. Kanyza ani E. Jakoubková nemají šanci tento propadák s nesmírně hloupým námětem zachránit. Stručně řečeno : ještě horší než Akce Bororo. ()

feryk 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět s trochu těžkopádným zpracováním. Vložené scény dělají z tohoto snímku spíš takovou filmovou reklamu na jiná česká sci-fi díla. Ale do děje to vcelku zapadá a díky tomu se člověk nenudí. ()

Drom odpad!

všechny recenze uživatele

A pak že měli imperialisti náskok. Například tuhle příšerně splácanou recyklačku zvládli soudruzi tak, že by se za to nemuselo stydět nejedno dnešní studio. Jenom mi něco říká, že vykrást záběry z několika jiných filmů a proložit je záběry na Kanyzu kterak jde, sedí nebo se válí (a blábolí chabě rozvitý nosný nápad) asi nebude ta správná trefa. Takový Petr Novotný by byl vhodnější, mohl by povyprávět, jak spadl na Zem a uhodil se do hlavy. Všichni se notně nasmáli. Jenže vecpal se tam Kanyza a proto... ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Dobrá nedělní oddychovka.. Kanyza to dal dobře, příběh měl spád a také trošku napětí, to vše v lehce naivním obalu, nicméně zábava to byla, tak to mělo být ..60% ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak sci-fi, jako spíš mysteriózní film, zato velmi působivé. I když pravda výpravou to spíše připomíná studentský snímek. Ale jinak palec nahoru. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Má to svoje čaro i zaujímavú myšlienku, ktorá ovšem v dnešnej dobe preferujúcej všetko povrchné a polopatické, pokiaľ možno s bobmastickými efektami akčného charakteru, nebude pochopená. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Střihový film je žánr, o kterém jsem, pracku na srdce, nikdy v životě neslyšela. A musím uznat, že první rande u sklenky velkoryse namíchaného drinku mezihvězdných chutí nedopadlo vůbec špatně. Zajímavý námět se podle mne v době svého vzniku rozhodně neměl za co stydět a dostatečně poutavý zůstává i pro dnešního diváka, který tak rád luští šifry renesančních mistrů a dumá nad poselstvím Santiniho rozevlátých kostelů. Je pravda, že filmové ukázky zakomponované do děje mohly být o něco kratší, ale v žádném případě mne nerušily. A Jana Kanyzu jsem měla vždycky ráda… :o) ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Není to úplně hloupé, docela zajímavá konspirační teorie. Jen mi přišlo, že se to autoři zbytečně snažiili natáhnout na celovečerák. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Staré československé sci-fi typu talíře nad velkým Malíkovem nebo srdečný pozdrav ze zeměkoule miluji. Ale bohužel v tomto snímku se jenom filosofuje a efekty za mě nebyly dostačující. Což třeba v prvorepublikovém sci-fi panenka žádné nejsou, ale to nevadilo protože Ferbasová měla prostě charisma a dokázala ji zahrát přesvědčivě. Jinak když jsem viděla představitele v hlavních úlohách, tak se mi vybavila ta inscenace typicky ženská reakce, kde taky spolu ti dva hráli a ikdyž to byl basic snímek který neměl žádnou myšlenku, tak byl mnohem zábavnější než toto. ()

Reklama

Reklama