Reklama

Reklama

Když jde o peníze, můžeme se snad všichni domluvit... Mezi oblíbené francouzské komedie osmdesátých let patří snímek režiséra Edouarda Molinara Prachy v prachu, příběh dvou nezaměstnaných mladíků, kteří svou tíživou finanční situaci chtějí řešit vyloupením banky. Protože jsou v tomto směru úplnými amatéry, pečlivě se na přepadení připravují a každý krok promyšleně nacvičují. Ale když přijde na věc, a mají sehrát roli profesionálních gangsterů, chybičky se přece jen vloudí. Ještě, že zajmou tak chápavá a vstřícná rukojmí... Prachy v prachu natočené podle divadelní hry Didiera Kaminky jsou především velice vtipnou šarmantní kriminální komedií, v níž dominují herecké výkony Daniela Auteuile, který v současné době patří mezi francouzské herecké špičky, Gérarda Jugnota a výraznou komediální herečkou Anémone. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

Ondrish 

všechny recenze uživatele

Mne skrátka tieto filmy E. Molinara nejako pasujú do gusta. Prachy v prachu bola malá legenda 80-tych rokov, a to nielen preto, že tam bolo zopár pekných holých ceckov a dokonca súlož tak hlasná, že to kedysi dávno za socíku zobudilo môjho otca spiaceho pri TV a aj s bratom nás vyhnal do detskej izby s poznámkou, že na také prasačiny máme ešte čas... Tento film bol legenda aj preto, že to bola originálna komédia s vynikajúcim hercami, ktorí boli síce v tej dobe vo Francúzsku 2. liga, ale zahrali to všetko s maximálnym prehľadom. No a ten koniec to už iba spočítal a podčiarkol. Prachy v prachu je taký malý čierny kôň medzi francúzskymi komédiami, ktorý vyhráva dostihy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ve filmech se říká, že panika je pro gangstera největší nepřítel." Při sledování Prachů v prachu jsem jako malej parchant dospěl k názoru, že vykrádat banky nebudu. Je to moc složitý. Určitě bych zapomněl zavřít dveře, přivolat ředitele nebo zkontrolovat záchody. S mým štěstím bych ani nenarazil na tak jedinečnou sestavu rukojmích jako Sam s Paulem. Zejména profesionální rukojmí Nicole byla báječně schopná. Já bych narazil na sestavu boxer, polda a zuřivej důchodce. Prostě u mě je to bez šance. Já se radši znovu podívám na tuhle milou komedii, začnu chodit na rande o půl hodiny dřív a vyladím svůj dosud nevybroušenej klenot v podobě skoku za přepážku. To jen tak, kdybych dostal znamení, že do toho mám jít. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Tahle francouzská komedie téměř sahala po čtvrté hvězdičce, ale nakonec to nevyšlo. Film totiž hlavně drží herci, jmenovitě Danieul Auteil a Gérard Jugnot. Ubral bych zbytečné množství sexuálních scének, protože s dějem o vyloupené bance nemají nic společného. Vtip tam trochu drhnul, protože to nebylo až v takovém legračním duchu, jako bývaly jiné francouzské komedie. Dneska už poněkud staromodní komedie s několika dobrými scénami, ale jako celek spíše průměr. 60% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Taková příjemná francouzská jednohubka na horké odpoledne, která pobaví, potěší a docela mile mě překvapila i hezká muzika. Je to opravdu jen 80 minut a ne těch 100 jak tady píšou, ale podle mě to bylo úplně akorát na tip téhle komedie. Já jsem to chtěla vidět hlavně kvůli mému oblíbenci Danielovi, který si tady zahrál roli lupiče a kdyby to nebylo dabované tak věřím, že bych i tu jednu hvězdu přihodila. Faktem ale je, že o něco starší film s Danielem Nenapravitelní byl přece jen víc vtipnější. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Výborná francouzská komedie, pamatuji jedna z mých prvních na VHS kazetě v polovině osmdesátek. Film jsem v té době proto viděl vícekrát. Když jsem komedii viděl dnes po dlouhých letech, přece už jenom trochu zastarala. Několik motivů bylo už vícekrát použito v dalších filmech, originalita vyčpěla. Mou oblíbenou postavou je komisař Bouvard v podání George Géreta, ten tu komiku příběhu zvyšuje o sto procent. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Édouard Molinaro si ve filmu, jak je jeho zvykem, střihl cameo – můžeme ho zahlédnout coby prodavače novin. (Komiks)
  • Jeden z policejních odstřelovačů při přepadení banky nemá v odstřelovací pušce zásobník. (JohnSmith)

Reklama

Reklama