Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Belmondo se velmi snažil. To samozřejmě nepopírám, ale ani on nebyl schopen tenhle film na svých bedrech únést. Chvilkami jsem se poměrně dost nudila a chvilkami byla přímo u vytržení, co že to ten Belmondo zase předvádí. Nicméně, jsem zvyklá na jiné Belmondovi filmy, které považuji za mnohem lepší než je tento. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

V komediálním hávu se tu ve skutečnosti odvíjí celkem drsná moralitka, ale logika příběhu příliš volně povlává a konec je pro anti/hrdinu příliš easy, než aby se to divákům zarylo nějak nebezpečně hluboko do s/vědomí. Těžko se mi ale věří, že pouhé dva roky předtím Verneuil natočil Tisíc miliard dolarů, novinářský krimi thriller servírující divákům syrově a natvrdo svíravou analýzu role peněz v destruktivním mechanismu dnešní globální ekonomiky, sdělení, před kterým už nejde tak snadno uniknout jako tu. Teprve nad tím u tohohle filmu kroutím pobaveně hlavou. *~ ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Henri Verneuil je spolu s Johnem Frankenheimerem mým oblíbeným režisérem akčních filmů, u nějž vím, že můžu očekávat kvalitu a zážitek, ačkoliv akční žánr obecně jinak neoblibuji. Po všech stránkách kvalitní filmové řemeslo beru u Verneuila už jako samozřejmost, ale spojení prostředí bojové fronty z války a často drsné akce s obrovskou komediální nadsázkou, zacházející až do absurdního humoru a plynoucí mezi tím v rovněž výborných dialogových přestřelkách, mi překvapení určitě připravilo. Užil jsem si Mrchožrouty i víc, než jsem předpokládal, smích ve mě často vystřídávalo náhlé mražení, děj s loupežnou akcí uprostřed války má výborný spád, postavy jednají často nepředvídatelným způsobem, dialogy náramně šlapou a Michel Constantin si vychutnává svého morousovitého padoucha naprosto luxusním způsobem. Dokonce mi ani nevadilo, jak zde více lidí zmiňuje, že film nemá (jak už napovídá i název) jedinou čistokrevně sympatickou postavu. Ono nakonec krásné oči a půvab Marie Laforêtové v sobě nesou kouzlo mrchy přímo „andělské“, takže Verneuilovi hravě odpouštím i tak trochu hollywoodský romantický závěr. Pátou hvězdičku si zatím ponechávám v rezervě, přeci jen Verneuil natočil s Belmondem v hlavní roli pro mě minimálně dva lepší filmy. ----- „Jako voják neznám zcela zoufalou situaci. A hotovo!“ [85%] ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Mrchožrouti jsou kultovní válečnou komedií. Božský Belmondo velí skupině legionářů, kteří se rozhodnou ukořistit si válečný poklad pro sebe. Henri Verneuil byl skvělý filmař; Mrchožrouti jsou od něj mým snad nejoblíbenějším dílem. Všichni ostatní herci (Villeret, Creton, Constantin), a především jako vždy půvabná Marie Laforet, jsou taky skvělí. Vše doplňuje působivá kamera a také pěkná hudba Georgese Deleruea. U mě to nejlepší hodnocení. Jeden z nejlepších Belmondových snímků. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na tento film je třeba mít dobrou náladu, zato pak si člověk opravdu užije a od srdce se zasměje. Zábava je to vskutku náramná, tento pohled na svět i mezilidské vztahy je jeden z "nejrozumnějších" a nejzábavnějších. Obdivuju Francouze, že se dokáží sami sobě smát, jejich hrdina v pohodě kolaboruje s německým důstojníkem za účelem mrzké loupeže zlata, a ideály francouzské republiky jsou mu zcela ukradené. Francouzi jdou na film do kina a ještě za to Belmonda milují. To je panečku přístup k věci! V tomhle filmu jsou totiž hajzlové úplně všichni. Nadmíru povedená záležitost. 90% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)

Reklama

Reklama