Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Škoda, že dneska už nejsou takoví detektivové, co jdou stále - ač jsou jací jsou - za svým cílem, tedy odhalit zločince, a škoda, že už nejsou takoví zločinci - jako tenkrát - co měli styl, vkus, bylo v nich něco tajemného a přitažlivého. A tak se tyhle dva světy pěkně střetávali a docházelo mnohdy k nečekaným zakončením. A. Delon na vrcholu svých sil, podobně jako Jean-Louis Trintignant a jiní. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Skvělé a osvědčené duo Delon/Deray tentokrát doplněné neméně skvělým Jeanem-Louisem Trintignatem. Jeho chladně zabijácký Buisson je velice charismatický. Zabiják se slabostí pro Edith Piaf. Scéna u klavíru před jeho zatčením je téměř dojemná. Delonův Bornich je jeden z jeho nejlepších "fliců", co kdy hrál. Polda lidumil. Typicky odměřený, ale "člověkovitě" barvitý, sympaticky normální jedinec sem tam i ztrácející nervy. Konečně! A Delon je v této roli bravurně přirozený. Dokonale zpracovaná a působivě natočená skutečnost čtyřicátých let. Atmosféra téměř hmatatelná. Minimum hudby, což povídce jen prospívá, i když si svého oblíbeného Bollinga moc neužiju. Vrkám spokojeností, téměř blahem. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Túto vynikajúcu francúzsku kriminálku som už videl mnohokrát, ale pred napísaním komentára som si ju doprial ešte raz. Keďže ju poznám naspamäť nemohla ma ničím prekvapiť. A predsa. Nikdy predtým mi tak neprekážal uškriekaný Abrhámov hlas pri dabovaní Delona, ako teraz a nikdy predtým mi toľko neprekážala tak hlúpo vyjadrená vďaka tabakovým koncernom za poskytnutú dotáciu. Možno by bolo zaujímavé spočítať koľko minút bol Delon na plátne bez cigarety. Veď tento film by mohli premietať aj pri odvykacích kúrach. Najväčšiu pochvalu si samozrejme zaslúži Jean-Louis Tritignant bez ktorého by to bol iný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vzorová francouzská filmařina, které zároveň vévodí starý poctivý český dabing. Osobně si myslím, že bez něj by to na pět hvězdiček nebylo, ale s ním Alain Delon a Jean-Louis Trintignant působí tak dokonale, že z filmu máte v průběhu celého příběhu naprosto stoprocentní husinu, bez které by poctivá francouzská kriminálka snad ani nemohla být. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pomerne klasická francúzska krimi, kde policajt celý čas naháňa vraha, až kým ho nedostane. Šablónovitosť ozvláštňujú dve veľké hviezdy, vďaka ktorým sa na to všetci pozeráme. Nie každá kvázi legendárna fr krimi je natočená príťažlivo a bez zádrheľov, Poviedka o policajtovi však ubieha veľmi plynule a celkom rýchlo. Niekedy nechápete, čo vlastne polícia robí, že jej to tak dlho trvá, ale je to tým, že to má na starosti jeden človek so svojim mini týmom. Prečo sa do toho neobula celá francúzska polícia, keď bol zabitý jej člen, vie iba scenárista. Ten svojim sociálno-politickým podtextom osloví iba miestnych divákov, ktorí vedeli, ako to vo Francúzsku 50tych rokov chodilo a aká tu bola spoločenská klíma. No a keď chystáte pascu na gangstera, tak do nej zapojíte osobne aj svoju priateľku, pretože máte radi adrenalín a možno ju chcete zachrániť v poslednej chvíli! Trintignatove oči a Delonova prilepená cigareta sa zdajú byť v tomto filme symbolmi, neviem však čoho... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Skutečný Émile "Mimile" Buisson, francouzský gangster a veřejný nepřítel číslo 1, byl zodpovědný za více než třicet vražd a sto loupeží. (sator)
  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno