Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

andrii 

všechny recenze uživatele

"Chyť mě, když to dokážeš." Schod za schodem, v rytmu stylovém, s cigaretkou v koutcích úst, v oparu nikotinovém. Oheň, popelníček, pane Delone? Alain oblékl kabát policejní. Kabát, který je v jeho podání slušivý a který se nikdy neobnosí. Jean - Louis oblékl širák charismatického zloducha, stojícího na druhém břehu. Neústupný buldok detektivní kanceláře, snaživý muž zákona s pomádou ve vlasech, vyhlašuje hon na lovnou zvěř, na zabijáckého pistolníka se škraloupem. Alain pálí jednu za druhou. Jean-Louis jednoho po druhém. Všechny ty, kteří mu zrádně vstoupí do cesty. Správný odhad. Kostky jsou vrženy. Smetanu slízne jen jeden. Klasický trik kdo s koho, který nestárne. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Povedená detektivka, která diváka snadno pohltí a je korunována výborným a navíc i inteligentním závěrem, který se bezesporu řadí mezi ta nejlepší kriminální vyvrcholení vůbec. Delon ani Trintignant nemají chybu, ale přeze všechnu chválu nemám pocit, že by to bylo na plné hodnocení. Možná tam chyběl nějaký větší ajfr, ale možná by zkazil tu hutnou atmosféru. Těžko říct... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Co všechno čekáte od vynikající kriminálky? Charismatického detektiva, charismatického zločince, pořádně zamotaný případ, vraždu, pátrání, další vraždu, zápletku, rozuzlení a úderné dopadení. A tohle všechno najdete v Povídce o policajtovi. Vy, kteří jste jej zatím neviděli, honem rychle to napravte! Nezapomenutelná retroatmosféra, unavený detektiv Borniche, který kouří jednu za druhou (vynikající Alain Delon), chladnokrevný a až nebezpečně charismatický záporák Buisson (životní role Jeana - Louise Trintignanta), Mário Ital, brutální polda Lucian, krásná Bornicheova manželka a další žánrové lahůdky na vás zde čekají. Nejlepší Francouzská kriminálka a možná i nejlepší kriminálka vůbec. 100%. P.S.: Dabing ČST filmu dodává nepřeberné grády a film je s ním možná lepší, než v originále. Josef Abrhám namluvil Alaina Delona snad nejlépe ze všech a Jeana Louise Trintignanta nemohl namluvit nikdo lépe, než Josef Vinklář. A co je nejdůležitější - kdyby se náhodou v době vzniku dabingu natočil český remake, umím si v hlavních rolích Abrháma (narozdíl třeba od Pavla Trávníčka) a Vinkláře představit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Borniche kontra Buisson. První musí dopadnout toho druhého, jinak brunátnému nadřízenému rupne cévka (krásné klišé kriminálek) a pošle ho na venkov chytat zloděje slepic. Nelze se pak divit, že Delonova postava vypaluje jednu za druhou (až dehet prostupuje skrz obrazovku) a bezohledně směrem k uklízečce típá vajgly na podlaze kanceláře. Je to totiž stres chytnout někoho jako je Trintignantův psychopat (záporák z rodu Schneiderů a L´Epervierů), protože už jen jeho pohled naznačuje, jak by si náramně užil, kdyby vás mohl rozřezat pilkou.. Klasické francouzské krimi o mravenčí práci Sureté, která se převážně skládá z mačkání práskačů a informátorů, dokud z nějakého nekápne božská. Nutno pochválit nezvyklý Abrhámův dabing a to nejen proto, že když měl Delon v hubě žváro, on ho měl ušislyšně taky.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší film z herecké filmografie Alaina Delona. Ozvěny atmosféry noir detektivek s retro usazením do poválečné Paříže spolu s až archetypálně rozehranou dualitou dvou nesmiřitelných, ale přesto se navzájem respektujících a něčím si rezonujících ústředních postav... Delonův inspektor Borniche, tak znaven úmornou prací byrokrata a zjevně tíhnoucí spíše k pudové práci policisty v terénu (s historií válečného výsadkáře), je velmi úspornými hereckými prostředky (příznakový strnulý výraz obličeje s povislou cigaretou v koutku úst...) pojat jako ilustrace hlubší krize městsky pracujícího člověka - úředníka. Naopak Emile Buisson (vynikající Jean-Louis Trintignant) s absencí jakýchkoliv kulturních zábran žije život Raskolnikovsky svobodného nadčlověka, kteréhož nedostihuje jeho svědomí, nýbrž jen světská spravedlnost. Jeho absolutní moc nad životy druhých mu dává téměř rys osudovosti (hodně se podobá kongeniálně stylizovanému Antonu Chigurhovi z Coenovského opusu Tahle země není pro starý, dokonce i vizuálně připomíná Javiera Bardema). Tenhle film je skutečně žánrová lahůdka a napomáhá mu i vynikající klasický český dabing (ústřední tandem Josef Abrhám - Josef Vinklář), který byl naštěstí na ČT zachován a nebyl (jak je zvykem na komerčních televizích) Nově předabován... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)
  • Ve Finsku byl snímek do šestnácti let nepřístupný. (Terva)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama