Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (103)

Radko 

všechny recenze uživatele

Neromantický pohľad na všetky tie sračky, čo musia tajní agenti nosiť v hlavách a následne ich kadejako kryť v súkromných životoch. Alebo ako sa buduje profesionálne pestovaná paranoja slúžiaca hrám mocných. Ako vidieť, v nezávideniahodnom postavení neboli len agenti tajných služieb boľševického tábora. Rovnako sa k agentom, čo aktuálne nelízali análne otvory svojich skutočných vládcov chovali mocní Francúzska, Švajčiarska a ďalších bášt "demokracie". Skvele prepletený scenár neodhalí ani po záverečných hodoch hliny lopatou, kto bol kto a kto komu skutočne slúžil. Potvrdí vo všeobecnosti, že ako obetné baránky inštitúcie slúžia tí, čo momentálne nie sú v kurze. Buď sú príliš démodé, nemajú potrebné osobnostné či majetkové krytie alebo nedosahujú požadované výkony. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Jó, to byly časy. Špión nebyl vyfintěný desetibojař s kulometem v pravici a kozatou blondýnou okolo krku, padouši nebyli za asfaltové holuby a hlavně vůbec nebylo jasné, kdo je ten hodný a kdo ten zlý, pokud tedy někdo hodný vlastně byl. Zde je ovšem současně ošklivý (ano, blbá reminiscence - to asi ten Morricone). Počasí bývalo stejně zamračené a nevlídné jako čelo hrdinovo, hippoendy se obvykle příliš nekonaly a patos byl pojmem neznámým. A pravda? Tu napsal vítěz do hlášení nad mělkým hrobem, jelikož účel světí prostředky. Žádná uslintaná bondovka s uhlazeným pornohercem v titulní roli, ale syrové francouzské sedmdesátky (teda vlastně už osmdesátky, ale jen o fous) - nádhera. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura je vedle Jeana Gabina mistr jednoho výrazu. Schválně jsem si během celého filmu dával pozor, jestli projeví nějakou emoci. Marně. Je to herec kategorie "stone face". Nechci ale působit jako kritik tohoto známého a uznávaného herce. Naopak jej mám rád a na krimi a thrillery s ním se rád podívám. Přesto mě jeho styl hraní fascinuje a irituje zároveň. Co se týče tohoto filmu, je to mistrovský špionážní lahůdka. Atmosféra houstne, paranoia roste, špionské propletence jsou zamotané a v konečném důsledků možná i nerozluštitelné. Překvapila mě účast polské herečky Jandy. Samozřejmě mile. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

MOŽNÝ SPOILER! Čekal jsem do poslední chvíle nějaký zajímavější zvrat. Jak to bylo celé od začátku postavené, bylo zhruba jasné, kdo je kdo a ke které tíhne straně. Proto mi přišlo divné, že hlavní hrdina věřil spíše zabijákovi a nakonec na to fakt dojel. Ten film nemá žádná překvapivá místa, jede v jedné jasně dané lince až do konce bez jakéhokoliv náznaku nečekaného zvratu. Ale jinak je to natočené velice decentně a uměřeně, zajímavě, s dorbými hereckými výkony a samozřejmě hudbou Ennia Morriconeho. ()

levente 

všechny recenze uživatele

Film s tolika chybami, že jakákoliv snaha o reálný příběh je ze všeho nejvíc smutná. Vážné tváře ctihodných herců. Ale k čemu ten příběh je? Co přináší? Asi nejvíc Curych z osmdesátých let. Někdy je střih vyloženě vtipný. V jedné scéně, kdy Ventura míří na řídícího zlosyna ze zadní sedačky si scénář nevěděl rady s tím, jak může mířící muž vystoupit bezpečně z auta, aniž ztratí kontakt s tím, na koho míří? Jak to tedy udělat? Střihem. Prásk. Ventura je z auta venku a stojí u dveří řidiče. A tohle stokrát jinak. Vedlejší role se ze všeho nejvíc chovají, jako by dali půlku intelektu na charitu. Usmívají se a dělají hovadiny. Radši se jít projít do Stromovky po desáté... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Když Grenier (Lino Ventura) přistupuje k oknu, aby se podíval, jak odjíždí jeho přítelkyně (zhruba patnáctá minuta), má téměř rozepnutou košili, když od okna odstoupí, má ji skoro zapnutou. (Snorlax)
  • Film je adaptací románu George Marksteina "Chance Awakening". (Snorlax)

Reklama

Reklama