Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poetický film o mladé dívce z východního Slovenska, která od chvíle, kdy se stala svědkem brutální vraždy své matky nepromluvila jediné slovo. Její otec ji provdá, nebo spíš prodá stárnoucímu Němci, postupně si však k sobě oba lidé hledají cestu. (anu)

Recenze (65)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Když se žena směje, máš ji v hrsti...." Když samotářský bavorský umělec Herbert Strehlow, "bručoun, který zapomněl, co je smích", toto konečně pochopí, zdá se na chvíli, že by život Lei, kterou naprosto bravurně ztvárnila Lenka Vlasáková, už nemusel být tak beznadějný. A že by i celkové vyznění tohoto filmu nemuselo být tak depresivní. První hodina filmu je totiž docela masakr. Jakýmsi zlomem je scéna, když se Herbert z překladu básně Lei dozvídá něco o jejím trpkém dětství. Film se v tuto chvíli doslova rozjasní. Úžasné kouzlo má hlavně velmi zajímavě natočená milostná scéna. Charakter Hapkovy velmi působivé (melancholické) hudby však jakoby již napovídal, že nic hezkého netrvá věčně...."Jen tráva se ptá, proč...." ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pán režisér Fíla nemá predstavu o živote "niekde na východným Slovensku" v roku 1994. Svoj film totiž zasadil, či chcel zasadiť práve tam. Teda tu. Ja tu totiž žijem - a oveľa viac rokov ako len od 1994. Je teda riadne vedľa! Neverila som vlastným očiam. To čo má byť? Rómska osada? Alebo si fakt niekto myslí, že tu takto žijeme?! Ďalšia vec - sekli sa nielen v prostredí, ale aj v mentalite. Hlavná hrdinka jednoducho nemohla vyrásť na východe Slovenska! U nás je tak špecifická mentalita - nič, absolutne nič som z nej vo filme nielenže nezahliadla, ale ani náznakom nepostrehla. Dokonca ani z rómskej mentality tam nič nebolo (ak by som brala do úvahy to slabé sociálne prostredie, ktoré tu prezentovali). Takže, milí tvorcovia, aj keď má film výborný námet a dosť dobrý scenár, obsadili ste skvelých hercov, ani samotná réžia nebola najhoršia - a čo je dôležité - vedeli ste vhodne "zatlačiť" na city mnohých divákov - ja som vám napriek tomu nedokázala uveriť. Preto dve hviezdičky dole... ()

Reklama

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Lenka Vlasáková hned svým prvním filmem Houpačka prokázala veliký talent a bylo jen otázkou času, kdy se jí dostane příležitosti zahrát si i v úspěšném mezinárodním snímku. A byl to právě česko-německý film Lea, který posbíral mnoho ocenění napříč festivaly a Lenku neminul ani Český lev. Tragický příběh dívky z východu Slovenska, s níž se osud ani trochu nemazal, jsem dosud neznal. Ani prostředí v němž se natáčelo není nikterak pozitivní, snad za celou dobu nevidíme jasnou oblohu, všude bláto, poničené stavby, pokřivené charaktery, krásu tak vnímáme vlastně jen prostřednictvím samotné Lei a jejích maleb a básní. Bohužel, k tomu abych se mohl lépe ponořit do příběhu mi schází lepší znalost německého jazyka. Pro příště se pokusím dohledat titulky, i tak si zapisuju tento poetický film jako vysoce zdařilý a zajímavý. ()

Petrushka5 

všechny recenze uživatele

Křehkost, nepolapitelnost, něha, krutost. Dojem a důvod proč nedávám 100% mi způsobil zákeřný fakt, že přišla máma a oznámila, že s Lenkou chodila do školy. Vytrhlo mě to ze snění a film se stal jen hloupou kulisou. Tohle se už nesmí stát! Nechci procitat. Pro diváky, kteří jsou cyničtějšího rázu v tom lze vidět jen vleklou a nudnou hru na drama. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem se dozvěděl hlavně kvůli Donutilově vyprávění o tom, jak ho natáčeli. Protože to místo na Slovensku znám, byl jsem na film zvědavý a po mnoha letech jsem se k němu konečně dostal. Hned na začátku musím říct, že jde v podstatě o hnusný film. Myslím tím hlavně příběh a vytvořenou atmosféru. Hlavní hrdinka Lea v podání excelentní Lenky Vlasákové (po právu dostala za roli Českého lva) to nemá vůbec jednoduché a život se s ní nepáře. Její otčím (dobrý Miroslav Donutil) ji bez ptaní prodá za stárnoucího Němce (viz obsah). V tom okamžiku se pro mě objevila nová vrstva filmu. Dvě zbloudilé duše se k sobě snaží najít cestu, když už to vypadá, že se to po velkém úsilí daří… tak se na to můžete podívat sami. Film doporučuji jako skvělou filmařinu, ale jde o hodně depresivní podívanou jen s malými záblesky naděje. Navíc je film částečně v němčině a ve verzi, kterou jsem viděl, se nikdo s titulky neobtěžoval. Překvapivě jsem rozuměl i bez nich, ale někomu to může dělat problém. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Na Filmovém festivalu v Telluride, kam ho doporučil kameraman Edward Lachman, film pětkrát opakovali, což se nikdy předtím nestalo. (JoranProvenzano)
  • Ceny (výběr): 24. MFF Brusel 1997: Křišťálová hvězda za nejlepší film, Cena diváků; 5. MFF Fórum Bratislava 1997: Hlavní cena; 15. MFF Montevideo 1997: Cena v soutěži debutů za nejlepší film; MFF San Juan 1997: Cena za debut; Český lev 1997: kamera (Vladimír Smutný), Cena A.Č.K. (V. Smutný). [LFŠ 2010] (Jeremy.jk)
  • Natáčelo se v Třeboni a ve vodních mlýnech v Kvačinské dolině. (M.B)

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Reklama

Reklama