Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 1 (2013) (série)


Spřízněni přímou volbou (S01E04)

(epizoda)
Ukázka z filmu 1

Obsahy(1)

Časosběrný dokument o prezidentské kampani a první přímé volbě prezidenta v České republice a jejím konečném výsledku. Autorský dokument ze zákulisí přímé volby českého prezidenta zaostřený na souboj Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga. Polemický portrét historické události s komediálními prvky. Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová říká: „Prezidentská volba k uklidnění české politiky nepřispěje. Bude to velký mediální cirkus." Tramtadadá?! Má paní Němcová pravdu? Kdo zaplatil kampaň Miloše Zemana? Je Karel Schwarzenberg doopravdy pankáč? Stáhl se kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf do ústraní? Poškozuje Karla Schwarzenberga jeho účast v Nečasově vládě? Co všechno musí kandidáti na prezidentský úřad podstoupit, aby se jeden z nich dostal na Hrad? Potřebujeme vůbec prezidenta? (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

BruceW 

všechny recenze uživatele

Zásadní poznámka - Český žurnál je seriál autorských dokumentů, což se podepisuje i pod tímto snímkem. Autoři jasně deklarují, že zde prezentují svůj pohled na přímou volbu prezidenta, ovšem stále se snaží zachovat co možná nejvyšší korektnost. A to se jim podle mě celkem daří, minimálně v tom, že odmítám některé názory o jejich jasném vymezení pro KS proti MZ. Spousta záběrů je sice to samé, co jsme viděli ve zpravodajství po celou volební kampaň, ale ono je těžké natočit něco jiného, když jsou tím všichni tak naučení a prostoupení ve dne v noci a kandidáti pak už nemají jinou tvář než tu čistě reklamní. Přesto se objevuje několik zajímavých rozhovorů s náhodnými lidmi, kteří se ke kampani neotřele vyjádřili. Nejvyšší známku proto nedávám snad jen kvůli dvěma věcem - nesouhlasím se zúžením celé volby v podstatě jen na druhé kolo, i když je to samozřejmě jednodušší. Měli jsme tu ale i dalších přinejmenších 7 těch oficiálních kandidátů. Druhým problémem je pak absence zajímavějších otázek, které by se netýkali jenom KGB a Kremlu, ale opět - alespoň některé vtíravé otázky položeny byly. Remundu pak oceňuju především za to, kolikrát si během natáčení za cenu zisku co nejlepších záběrů málem rozbil hlavu a celé vybavení. Za nejvíce zarážející moment celého dokumentu považuji scénu, které jsem se podivoval již během inaugurace. Prezident dolních 10ti milionů..., avšak i mezi těmi je už na začátku provaz. ()

M4rkl4r 

všechny recenze uživatele

Toto nelze charakterizovat jinak než jako jedno velké coming-out velmi smutné a slzy v očích ronící České televize. Dokonalé absurdní drama tohoto ,,post-totalitního" média nám ukáže velmi stylizované, pohybující se obrázky a vůbec neukazují prstem; netahají nás za límec a nelákají nás na koláče a čaj; vůbec nám do ucha nešeptají a neradí, jak se máme rozhodnout. A také nám neříkají, kdo je hodný pašák a kdo že je ten zlořád, zmetek a ochlasta. Jak řikal ten dredař - jediná sympatická chvíle - punk je underground pičo, tady smrdí temnota. Což byla reakce na předešlé nedůstojné pochlebování Rychlýho s čírem, kterýmu chyběla jen koloběžka a nějaký ten klukovský rap. A také velmi levná a lehká - nikoliv hmotností - neznámá herečka z nějaké té ,,revoluční" telenovely na Nově, jenž by ráda ukazovala Karlovy věci, ze kterých by pookřál. A teď příjde ten moment, na který jste všichni čekali. Stužka. Ach! Znovu jsem tam byl. Stál jsem na tom Titanicu a viděl ho, jak se potápí. A byla to dojemná scéna. Ach! A ti z první třídy se smějí dívat na svého prezidenta a my z podpalubí - zde! Zde! Za tou stužkou, nejsme vítáni! To je tak smutné. Konec jednoho velkého a fantastického Českého snu. ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poměrně slabé. Spíš než o celistvý dokument jde o posbírané střípky z kampaně, jakýsi kompilát zpravodajských záběrů, propagačních materiálů a hlasů lidu. Představu, jaká úlisnost i hysterie v kampaních panuje, to poskytne dobrou, jinak je ale prostor zoufale nevyužitý. Chybí totiž nějaké (jakékoli) sdělení. „Nejsou to žádné kecy, je to skutečnost, všichni to vidíme v televizi.“ :D ()

Lumpus 

všechny recenze uživatele

Dokument poměrně zdařile podává obrázek o souboji Zemana se Schwarzenbergem. Dokazuje to jak byla kampaň pana Schwarzenberga kupodivu negativně ovlivněna umělci a známými osobnostmi. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle neprofesionální a neobjektivní dokument jsem dlouho neviděl. Pokud se zpracovává dokument, který má mapovat přímou volbu jako celek, očekávám objektivitu. Nadbíhání Karlovi a útočení na Zemana tu bylo přímo zjevné a posedlost autorů Ruskem a KGB byla až směšná:) Spíše zklamání. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klusák a Remunda bez větších inovací předvádí přibližně to samé jako Kudrna se svým Hledá se prezident. --- Po dlouhých letech (2021) a opětovném shlédnutí obou dokumentů nechávám tomto stejné hodnocení s tím, že více angažovanější metoda Klusáka a Remundy je spíše rušivá (přestože často klade zásadní otázky) a že v porovnání obou dokumentů vychází tento jako slabší, protože vlastně zcela ignoruje 1. kolo, které bylo podle mého názoru dokumentárně podnětnější. ()

ejnl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na základě tohoto dokumentu bych se rozhodl zvolit Zemana, proto nesouhlasím s komentáři, které tvrdí, že film někomu nadržuje. Oba kandidáti druhého kola jsou zde zobrazeni jako rovnocenní zoufalci, a to včetně táborů, jež za sebou mají. Za co dávám pětku? Není to úplně čitelné pro nefilmaře, ale zkuste si vzít rybí oko a natočit něčí detail. Ten pohled, který narušuje intimní zónu, tak blízko, kam by si většina z nás netroufla ani v osobním kontaktu, to je skutečná odvaha Spřízněných. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

"To je teda jitrnice..." Pětihvězdičkový hotel a elegantní servírka nesoucí jitrnici způsobem jak kdyby na talíři byl nadívaný humr. Kam s tím míří? No do salónku za čerstvě zvoleným prezidentem Milošem. Doprovodný duchaplný komentář o jitrnici vypouští některý ze Zemanových vypasených podržtašků, který servírku mlsně sleduje, když ho míjí. ---------- Neustávají pocit trapnosti, který na vás vane z obrazovky a jehož zdrojem jsou příznivci jednotlivých kandidátů. Jsme národ ovcí. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument, který má dobrý začátek, slabší prostředek a nepovedený konec. BOHUŽEL SE TO MOC NEZABÝVÁ VŠEMI KANDIDÁTY Pozornost se soustředí především na Zemana, Fischera a Schwarzenberga. Ti ostatní jako kdyby skoro nebyli. ()

tucnakova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Na Hradě máme co nejdřív ubytovat čeké a slovenské bezdomovce." Jo, sem s nima - jsem jednoznačně pro ! renč : "hí is klevr bój", hůlka : "zavolám oldovi do blesku", petr nova rychlý pankáčem, "kolečko se mi polámalo...když se ti zlámalo, dej ho spravit...nauč se, synečku hospodařit..." a pes v kabelce - bomba, hned má jeden chuť zapět si z plna hrdla tu hymnu naši krásnou ! ()

SuzieS 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

řekla bych velmi depresivní počin. Člověk si zpětně uvědomí, že vlastně ani na vybranou nebylo, přitom se to tak hrotilo...Ale čekala jsem víc, možná to přehnali s reklamami a přemrštěným očekáváním na toto dílko... ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto dokumentu je, že když použije rozhovor s profi režisérem na jedné straně a pustí jeho klip, pak by to měl udělat i na straně druhé. Místo toho vyhrabe kuriózní home videa, o kterých jsem doposud neměl ani tušení. A v tom je jediná pochybná zásluha tvůrců. Nicméně tím ukázali, že jim nejde o věc jako takovou, jako tomu je v případě dokumentů Karla Vachka, kterého se troufale dovolávají, ale jen a jen o ně samotné. Což ale přestává být už tak zajimavé. ()

Názorožec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se člověk dozví? asi nic co nevěděl, přesto je to cenný dokument, který podle mě ustál mediální histerii a nutí (i když vcelku neúspěšně) aktéry odpovídat na otázky, které by je ukázali v jiném světle, než v do jakého je posazují jejich mediální týmy... máme co jsem si zvolili... Jsem zvědav na další přímou volbu... jsem zvědav jakou bude mít tento dokument vypovídací hodnotu za několik let. ()

deac 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě se naštěstí podařilo té nechutné maškarádě, kterou dozajista přímá volba prezidenta byla, úspěšně vyhnout. Ještě teď jsem konsternován tím krátkozrakým, tupým, zmanipulovaným stádem s krátkou pamětí, kteří se jí účastnili. Ať už jsou to ti, z mého nejbližšího okolí, nebo ti z dokumentu. Nabízí se tedy otázka, proč jsem se na tento sestřih davového šílenství vlastně díval. Bude to asi tím, že se mi dokumenty Klusáka a Remundy zdají být čímsi interesantní.Skutečnost, že tvůrci stály na straně té nechutné amorální loutky, které neomaleně tahá za provázky Kalousek, jsem se dozvěděl až ze zdejších komentářů. Celkové vyznění filmu mi připadá objektivní a nezaujaté. Že z té nesmyslné půtky vyšel jako morální vítěz knížepán, není doklad jeho protěžování ze strany tvůrců. Spíše to reflektuje nezdravý rys naší společnosti utápějící se v morálním bahně. Tlupy rádoby demokratů, se totiž nedokážou smířit se skutečností, že zbytek národa rozhodl demokraticky jinak než by chtěli oni. ()

Meg348577 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sonda do jedné velké české frašky, navíc s pachem náklonnosti autorů k jednomu z kandidátů. Kromě akutní potřeby jít se z této volební komedie (potažmo češství obecně) někam vyzvracet, nepřináší to nic, co bychom už před shlédnutím nevěděli, nic hlubšího zde nenacházím... ()

Reklama

Reklama