Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele rottik-cb k tomuto seriálu (2)

Spřízněni přímou volbou (2013) (S01E04) 

Poměrně slabé. Spíš než o celistvý dokument jde o posbírané střípky z kampaně, jakýsi kompilát zpravodajských záběrů, propagačních materiálů a hlasů lidu. Představu, jaká úlisnost i hysterie v kampaních panuje, to poskytne dobrou, jinak je ale prostor zoufale nevyužitý. Chybí totiž nějaké (jakékoli) sdělení. „Nejsou to žádné kecy, je to skutečnost, všichni to vidíme v televizi.“ :D ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

„Život je moc krátkej na to, aby člověk bojoval za něco, co stejně prakticky nezmění, a snažil se převychovat tu zvěř.“ Celkem kvalitní dokument o morálním konformistovi Pavlu Novotném, který svému oboru velmi dobře rozumí. Já jako divačka, které není mediální prostředí cizí, jsem se sice nic nového nedozvěděla, zato jsem se ale bavila povedeným PR dokumentu, které bylo dost agresivní (zmínky o Dělnících jsem měla na svém FB denně po dobu tří týdnů, ČT o něm mluvila i ve zprávách a dokonce si pozvala Novotného do Hydeparku), ale ve výsledku bylo povedenější než celý film. Klusák se totiž téma snažil sám zpracovat ironicky bulvárně, ale nakonec ho převálcovalo a celek je takový polovičatý. Kamera ve filmu je výrazně lepší než režie, nepochopila jsem akorát nesmyslně dlouhé záběry na „točící se“ věci- running sushi, dětský kolotoč, zapnuté vibrátory. S přehledem nejsmutnější postavou dokumentu je Novotného manželka, která ostentativně deklaruje, jak jí bulvár nezajímá a jak ho považuje za zbytečnou věc (a pak se na něj kouká po večerech), nicméně peníze z něj jí asi nesmrdí. ()

Reklama

Reklama