Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film z roku 1973 zachycuje skutečný příběh Tatranské horolezecké expedice Himálaje 1969. Vypráví o partě kamarádů, horolezců, kteří se vydali do Himálaje, aby tam zdolali jednu z nejvyšších hor světa, osmitisícovou Nanga Parbat. Polodokumentárním způsobem zachycuje cestu mužů, která je lemovaná problémy s místními průvodci, horšícím se počasím, ale i rostoucími rozpory mezi nimi. Každý z šesti mužů má své problémy, ale společný cíl překonat obtížnou horu je stmeluje. Bude však touha zdolat jednu z nejnebezpečnějších hor na světě silnější, než život? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Úsměvný filmík mi přijde nevěrohodný i na svou dobu vzniku. 1) Nepřekvapuje tehdy běžná neznalost angličtiny ani neúcta k mínění lokálních nosičů. Jsou to prostě Himaláje z televizního studia na Kavčích horách._____ 2) Kde to natáčeli? Tatry a Šumava?_____ 3) Naivní chování, přihlouplé dialogy. Pokud horolezci byli skutečně takoví, jak je líčí film, je na podiv, že přežili._____ 4) Více info o expedici na české Wikipedii. 5) Výstižný koment: Snorlax*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy na tému horolezectva ma vždy priťahovali a musím dodať, že ma zatiaľ žiadny nesklamal. Jednoducho hory i turistiku milujem a hlavne príbehy o horolezcoch nepotrebujú žiadne umelé prísady v podobe akčných scén, ale výnimky ako Cliffhanger sa nájdu. Napätie sála z každého ich kroku, pretože v týchto výškach ide o život. Tento tv film výborne vykreslil vyhrotené situácie i ponorkové stavy, ktorým sa v týchto podmienkach nedá vyhnúť. Dosť chýbajú širokouhle zábery a panoráma Himalájí, no z tv rozpočtu to iste nešlo. Je poznať, že sa točilo v domácich podmienkach. 70%. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhlasová hra, kterou někdo přenesl do stanu a nechal nebohé herce deklamovat tupé dialogy. Během stupidních rozhovorů hlavních aktérů někdo mlátil do stanu, aby markýroval vítr. Otřesně statické a nezáživné. Šefrankovi nelze upřít téměř světový rekord, natočil dobrodružné drama tak, že největším dobrodružstvím je čekání na závěrečné titulky a dramatem to, zda divák dočká konce v bdělém stavu. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sc. Ed.Verner a V.Cibula, dramaturg J. Hubač, kamera Petr Polák, vypravěč J.Adamíra. Na poměry televizního rozpočtu důstojné zpracování scénáře, které ovšem s léty stále více trpí schematičností dramatizace. Tu nepřekonají ani vyrovnané herecké výkony, ♫ hudba K.Svobody jen přizvukuje prvnímu plánu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, ale bohužel odfláknuté. Raději bych si toto poslechla v rádiu a byla bych tím naprosto fascinovaná jako malý Vašek z filmů od Marie Poledňákové a nebo bych si to klidně přečetla jako nějaký dobrodružný román. Bylo by to totiž mnohem zajímavější. Záběry hor byl moc pěkné. Nakonec mi z toho všeho vyšel jako nelepší Jiří Adamíra, který měl funkci vyprávěče. Jeho hlas byl úžasně charismatický. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (25. 12. 1939 – 26. 5. 1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst, kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek, který se tragédii na Makalu věnuje, je Vynes na horu svoj hrob (1979). (sator)

Reklama

Reklama