Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ale pořád mám před sebou tu tvář. Je někde vzadu, tam za tím davem." Tenhle film v mém vnímání rozhodně "tam někde vzadu" neskončí. Dvanáctiletý Chuck možná není jako ostatní, a především jeho starší (nevlastní) sestra mu to dává mnohdy pěkně "sežrat". Ale rozhodně není hloupý, jak si to o sobě ze začátku sám myslí. Setkání s bývalým učitelem McLeodem, mužem se znetvořenou pravou tváří, se pro Chucka stává životní šancí. Z toho vzájemného sbližování těchto dvou vyděděnců mě asi nejvíce bavila scéna, kdy spolu dotyční "hrají" Shakespearova Kupce benátského. Tehdy jsem si sledování filmu vysloveně užíval. Pak přišel jistý zlom a poslední zhruba půl hodiny jsem se na scénáristu (resp. autora literární předlohy) trošku zlobil, kam ten příběh nasměroval. Naštěstí to neskončilo zas tak zle, tedy zejména pro Chucka. Z celého filmu si jinak určitě odnáším jednu silnou myšlenku a to že, "toho co neznají, se lidé bojí". Možná ten film na úplně plný počet hvězdiček není. Kvůli téhle silné myšlence ale maličko přimhouřím oči. ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Ako to ten Mel Gibson robí, že mu to tak fantasticky ide aj za aj pred kamerou? A ja neviem, v čom je lepší. Pretože ako réžia, tak aj hl. postava Justina McLeoda je príjemná. A to nadmerne. Jeho výzor je v dokonalom kontraste s jeho vnútornými vlastnosťami - zohavený muž s veľkým srdcom. Hlavne puto k malému chlapcovi, ich postupné zbližovanie a porozumenie je prekrásne. Mel Gibson má veľký zmysel pre cit a dokáže z každého námetu vyťažiť a vystihnúť maximum. Už len z tohto režijného debutu sa dá ľahko vydedukovať, že Gibson je obrovský talent a že do filmov dáva hĺbku. /85%/ ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Každý divák (včetně mě) velebí Quentina Tarantina, ale všimnul si někdy někdo, jaké pecky natočil Mel Gibson? A hlavně jak. Vždyť už jeho prvotina před velebeným Statečným srdcem, bylo velice povedeným dramatem. Hlavní role si střihli Mel se začínajícím a ještě talentovaným Nickem Stahlem. Ta lehkost s jakou Gibson umí točit je zkrátka fantastická. 75% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film ma veľmi chytil za srdce. Príbeh o tom, že človeka netreba posudzovať iba podľa zovňajšku, či neoverených alebo klamlivých podozreniach a obvineniach. Takisto treba brať do úvahy, že človek sa môže zmeniť a svoju nepodarenú minulosť oľutovať. Jeho dĺžka mi neprekážala a zaujali ma tie rôzne príbehy ľudí. Je to taký polosmutný film, ktorý o veľa veciach vypovedá. Jeden z mojich najobľúbenejších. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Mlady chlapec (Nick Stahl) nachazi potrebnou pomoc na vytribeni vseobecnych znalosti ke zkousce na prestizni skolu u byvaleho ucitele (zaroven i reziser Mel Gibson), ktery nyni zije osamele mysteriozni zivot. Film o pratelstvi, duvere a vsudepritomne lidske omezenosti a strachu z neceho nebo nekoho odlisneho. 70% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Režisér a představitel Justina McLeoda Mel Gibson vzpomínal na jedno z úskalí vzniku filmu: "Vzhledem k tomu, že jsem hlavní roli musel vzít sám, znamenalo to pro mě mimořádně dlouhé pracovní dny, protože trvalo hodiny, než byla hotová moje speciální maska - a líčili mě ještě předtím, než štáb postavil scénu. Tolik sil jako u tohoto filmu jsem ještě nikdy nemusel investovat. Jednou jsem dokonce usnul uprostřed rozhovoru se svým asistentem - jako starý dědeček, který si právě zdřímnul. Když jsem se probudil, měl jsem před sebou dobře dvacet polarioidových fotek, jak slastně spím s otevřenou pusou." (NIRO)

Reklama

Reklama