Reklama

Reklama

Tom na farmě

  • Kanada Tom à la ferme (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Tom, mladý reklamní textař z Montrealu, přijíždí na farmu kdesi v Québecu, aby se zúčastnil pohřbu svého milence jménem Guillaume. Je šokován, když zjišťuje, že ostatní neví, kdo je, ani v jakém vztahu byl k zemřelému mladíkovi. Guillaumova matka žije v domnění, že měl její syn v Montrealu přítelkyni. Francis, nejstarší z bratrů zesnulého, trvá na tom, aby vztah Toma a Guillaumea zůstal tajemstvím. A tak začíná rozehrávat s nic netušícím Tomem nebezpečnou a zvrácenou manipulativní hru, jejímž cílem je ochránit truchlící matku i dobré jméno rodiny. Rodí se zhoubný vztah, který skončí pouze za předpokladu, že vyjde najevo děsivá pravda. (Cinemax)

(více)

Recenze (65)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo zhlídl ve vlastní genialitě a očekává, že to uvidím stejně... Tak ne, Xaviere, po tomto rozháraném post-mortem gay thrilleru máš u mě našlápnuto na režiséra jednoho filmu. Hvězda za stodolní tango. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil, až uvidím nový Dolanův snímek, nicméně jsem nebyl s výsledkem úplně spokojený. Vizuální stránka filmu je opravdu pěkná, atmosféra dost trýznivá a bezútěšná, ale tak nějak mě nevzal příběh. Respektive příběh jako celek, protože jsem se nějak nedostal do děje a navíc jsem nechápal hodně iracionální chování postav. Dost možná se jednalo o režisérův záměr, ale mě to rušilo. Zkrátka film, který je dobře natočený, o tom žádná, ale prostě jsem se nedokázal vcítit do onoho světa, který mně byl představen - bohužel. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s podobně laděnými filmy musím udělit psychologickému dramatu Xaviera Dolana nadprůměrné hodnocení. Příbuzní i kolegové zemřelého mladíka se zaplétají postupně do sítě lží, jednak aby matka zůstala ušetřena toho jaký její syn vedl život a také kvůli tomu aby se rodina nedostala do problému. Ze začátku to vypadá, že vývoj příběhu bude předvídatelný, ale naštěstí se tak nestalo a Dolan rozjíždí nápaditou dramatickou jízdu, která má spád. Také, jak jsem se dočetl v některých komentářích, občas nelogické chování hlavního hrdiny má ale v příběhu svou důležitou roli a připadalo mi uvěřitelné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama s thrillerovým nádechem. 1) Atmosféra byla výborná stejně jako herci._____ 2) Hlavní postava mi přišla poněkud na hlavu padlá. Jako by se nám mladý Dolan snažil něco hlubokého říci, ale zatím to neuměl vyslovit. píše komentátor Jindrusa._____ 3) 24letý Xavier Dolan je spiritus agens díla - spolu s autorem knižní předlohy Michelem Marcem Bouchardem napsal scénář, film režíroval, zahrál si hlavní roli, podílel se na produkci, film sestříhal, navrhl kostýmy, zrežíroval si dabing, napsal i anglické titulky a nazpíval píseň Pleurs dans la pluie._____ 4) Spoiler. Své postavy definuje režisér takto: Tom, guilt tripped by the death of his lover, whom he sees in Francis, I think wants to subscribe to that abuse because he feels he deserves to be punished. This grieving process will help Tom redefine who he is. A ještě jeden postřeh: It´s about understanding people. Tom is a wounded animal and Francis is another sort of wounded animal. Francis has been alone his entire life, has known nothing but the farm. He´s the man of the house, works the land all day. He´s not been looked at for years. Tom is equally wounded, from the city, where you find similar loneliness – where it´s not the same, you don´t feel it the same way, but it can be just as striking. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Dolan sa pokúsil skĺbiť drámu s niečím ešte ponurejším, depresívnejším. Tajomno a stúpajúce napätie na vás dýchnu okamžite, no samotný príbeh negraduje, vyjasnenie faktov sa črtá iba veľmi pomaly. Akoby sa všetky postavy nadýchli aby niečo povedali, a nikto vlastne nič nepovedal. Nakoniec z tých všetkých náznakov a veľavravných pohľadov zasadených do zaujímavého prostredia nevznikne niečo celistvé. Na chlapec s chlapcom tému som už od Xaviera zvyknutá a dokonca nemám nič proti tomu, že ju recykluje znovu a znovu, ak to robí dobre. V Tomovi sa akosi nechal uniesť a popri krásnej hudbe a bezchybnom strihu zabudol, že mu nevidíme do hlavy a jeho myšlienkové pochody nie sú vždy jasné. Ale verím, že si to našlo/nájde svojich divákov. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Po svých prvních režijních debutech z pouhých 20 a 21 let, Zabil jsem svoji matku a Imaginární lásky, se Dolan pustil do složitější struktury dramatu a podle mě trochu narazil na vlastní limity. Námět je velmi silný, objevování třináctých komnat u svého předčasně zemřelého milence a jeho rodiny žijící na venkovské farmě. Realizace ale již pokulhává. Dolan se snaží o budování atmosféry pomocí podkresu dramatickou hudbou v interiérech nebo vzdáleného hřmění v exteriérech. Avšak onen dramatický level zbytečně nasazuje hned v úvodu a v momentě, kdy má zápletka gradovat, hudbu a hřmění používá stále stejné. Napětí neroste a příběh jde jakoby spíš do nějakého vakua. Možná měl Dolan s touto látkou ještě pár let počkat i za tu cenu, že by si hlavní roli pak již sám nezahrál. Škoda. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* hodně zvláštní film. Ani by mi nevadilo, že je poněkud zvrácený a nelogický, protože to tak někdy v životě bývá, že je to hodně o vášni a emocích. Ale hlavně to moc nikam nevede a nevím zda je poučný. Podobně vyznívající příběh byl vidět v seriálu Okurka a tam byl zpracován odlehčeněji a ne tak zbytečně rozvláčně. Takže pro mě zklamání. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si měl protentokrát přečíst obsah, protože filmy o gayích fakt nemusím. Tady na mě ale naštěstí nečekali žádné sexuální scény, tak to bylo v pohodě. Každopádně i tak se mi Tom na farmě nelíbil. První čtvrt hodina vypadá celkem slušně, ale pak to jde dost dolů. Celé je to takové chladné a bez atmosféry, hlavní hrdina Tom se chová strašně nelogicky (už po tom pohřbu, kdy se pořádně ukáže, co je rodinka jeho přítele zač bych v nejvhodnější a nejbližší chvíli zdrhl k jakémukoli autu a jel pryč (obzvlášť, když na té farmě byla auta dvě a on uměl řídit) nebo bych aspoň využil šance a zavolal policii, ale to Toma vůbec nenapadne, místo toho poslušně poslouchá magora Francise - a že těch příležitostí neměl málo), byl mi nesympatický a jeho jednání jsem vůbec nechápal. Resp. chápal bych ho, kdyby Dolan pořádně přitlačil snad na všechno, hlavně na psychiku postav, která je zde hodně slabá. Vlastně o Tomovi víme jen to, že chodil s Guillaumem (jak se poznali a jak umřel Guillaume film samozřejmě neřekne, to by bylo moc práce se scénářem) a že pracuje v reklamce - btw, to v té reklamce nebylo nikomu divné, že se Tom tak dlouho neozval? Prostě to je celé blbě vymyšlené a po stránce psychologického thrilleru sakra slabé. Přitom natočené a zahrané je to dobře, ale nedrží to pohromadě a ve scénáři je spousta mezer. A to z toho námětu šla vyždímat dost, ale Dolan na to evidentně neměl koule (což je u gaye celkem blbý, hehe) a tak z Toma na farmě zůstává jen zmršený a nevyužitý potenciál. Bohužel. 2* ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Už to predchádzajúce Dolanove "veľdielo" Laurence Anyways ma akosi nezaujalo, tak som trochu dúfal, že tento krát to bude o niečo lepšie. No s poľutovaním musím uznať, že Dolanov štýl mi proste opäť nesadol a ani Tom à la ferme u mňa nezaznamenal zmenu názoru na tohto kanadského režiséra/scenáristu/herca. Námetovo to ani tentokrát nebolo vôbec na zahodenie, ale ten štýl, ktorý sa silou mocou snaží pôsobiť nesmierne psychologicky pôsobí v konečnom dôsledku až neprirodzene. Obzvlášť, keď správanie takmer všetkých postáv zostáva pre mňa viacmenej nepochopiteľné... ()

kittylinda 

všechny recenze uživatele

všechno tak "opravdové a surové" až člověk zapomene na to, kým doopravdy je. stačí si film přesunout do společenské roviny a stává se z něj něco víc, než jen ne úplně dotáhnutý psychologický thriller. the closet is the monster. "tanec s vlkem" scéna naprosto za odměnu. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky jsem tomu dala až po delším rozmyšlení. Nebyla jsem si jistá, co přesně si mám z příběhu odvodit a jestli bylo zpracování dost poutavé. Musím ale uznat, že když jsem o snímku s odstupem času přemýšlela, hrozně se mi líbilo, jak schválně nejasně zde byla zobrazovaná sexualita dvou hlavních hrdinů. Vztahy jsou zde velice prapodivné, za to plné emocí. Není to úplně zábavné, úplně top, ani bůhvíjak chytré, ale Dolan má slušný talent, který těmi čtyřmi hvězdami ocením. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2014] Xavier Dolan nás k Tomovi na farmě nalákal především díky vynikajícímu Mommy a tak očekávání byla poměrně vysoká. Tom na farmě je další psychologické drama tohoto mladého a velmi zajímavého režiséra. Bohužel o třídu horší nežli Mommy. Herecky opět na vysoké úrovní (a to si hlavní roli zahrál sám Xavier Dolan), ovšem nějak mi unikali motivace jednotlivých postav k jejich chování. Herecky i atmosfericky opět na vysoké úrovni, ale jako celek filmu něco chybí. Rozhodně se ale do budoucna vyplatí sledovat tvorbu Xaviera Dolana. ()

frings 

všechny recenze uživatele

Lidé jako Francis skutečně existují. Lidé jako Tom také skutečně existují. Psychologie těchto dvou postav je zde dokonale vykreslena a já si to užíval...škoda tak do prázdna otevřeného děje, ale hloubavý divák dokáže odhadnout pokračování vztahu, který byl tak skvěle rozehrán. ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Práve som objavil nové vražedné combo. Kanadsko-francúzske filmy. Nemám potuchy o čom to bolo, kde sa to odohrávalo, čo sa tým malo povedať a celkovo, na kerú piču tento film vznikol. ODPAD! ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Nový Dolanův snímek mě vzhledem k tomu, jak povedená mi přišla jeho předchozí tvorba, bohužel docela zklamal. Rádoby psychologické téma, odhalující skryté démony charakterů spolu s avizovaným Stockholmským syndromem, musel divák hodně usilovně hledat a já ho tedy asi nenašla. Nevadí mi filmy, které stojí více na dojmech, než dlouhých dialozích, nicméně pokud je nevyřčeného tolik, že chování postav působí naprosto nelogicky a nepochopitelně, tak už to je asi za únosnou mírou. Např. Stockholmský syndrom sám - závislost týraného na svém tyranovi, se vyznačuje především dlouhodobostí a opakováním vzorce cukr/bič. Ovšem v tomto snímku je Francis brutální od první chvíle, kdy Toma potká a za "cukr" by se asi měly považovat chvíle, kdy ho zrovna nemlátí? Přesto Tom z jakéhosi důvodu nechce odjet a raději s ním rodí telata, no nevím....nějak tomu prostě nevěřím. Další hyped up movie, který vyšel nazmar. Jediné, co nezklamalo, je Dolanův "touch" pro vizuální stránku a hudbu. 50% ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Xavier Dolan si ma získal filmom Mami!. Dovtedy som ho skoro vôbec nevnímal a som si stále viac vedomí toho, aká chyba to bola. V tomto filme skvele demonštruje to aký je neskutočný multitalent. Zrežírovať a zahrať film s takýmto prehľadom v tak mladom veku je naozaj výnimočné. Atmosféra konštatne hustla, konflikty sa vyostrovali a psychologická dráma gradovala až k veľkému finále ktoré ma dokonale usadilo do sedačky. Dopozeranie ďalších Dolanových filmov sa stáva povinnosťou. 90% Febio fest 2015 Kino Lumiere ()

Reklama

Reklama