Reklama

Reklama

Newyorský policista Ralph Sarchie (Eric Bana), který se sám potýká s vlastními problémy, se ve snímku Chraň nás od zlého, pouští do vyšetřování série znepokojivých a nevysvětlitelných zločinů. Spojí své síly s nekonvenčním knězem (Edgar Ramírez), odborníkem na vymítací rituály, aby společně bojovali s nočními děsy a případy démonického posednutí, které ohrožují jejich město. Film se inspiroval knihou, která popisuje Sarchieho skutečné mrazivé případy. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (817)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film má (místy) celkem hustou atmosféru, daří se mu budovat napětí, vcelku dlouho se vyhýbá ukázat divákovi svoji pravou tvář (na což ale bohužel stejně dojde) a nabízí docela dost lekaček, možná sice mírně očekávatelných, avšak přesto fungujících. Stejně tak je potřeba pochválit masky a vcelku i triky. Ovšem na druhou stranu, „určité“ scény nepůsobí (vůbec) děsivě, nýbrž dost směšně (ostatně jako celá postava kněze a nejen jeho), podobně je tomu s mixem jazyků („mumlání“, latina, angličtina a jejich libovolné střídání…což je teda bohužel letitá praxe žánrových snímků, která mě už ale ani trochu nebaví), důraz na víru je maximálně iritující a konec…až tak banální a hloupou pointu jsem opravdu nečekal (avšak věřím, že řada amerických diváků ji přijme s pokorou, ehm). Za mě to budou lepší 3*; závěr, ze kterého se mi chce zvracet, zkrátka pohřbívá naději na vyšší hodnocení. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zvířecí horor - no fakt, "bafne" na vás (abyste nezapomněli, že jako koukáte na horor, protože jinak nic strašidelného ve filmu není) pes, kočka, netopýři, pavouci, hadi... a ještě určitě nějaké potvory, které už jsem zapomněl. Řemeslně je to sice docela OK, tak by to mohl být fajn horor, jenže a) Eric Bana se svou vinou z té nejvíc obhajitelné vraždy všech dob je pak už otravný b) Superdrsný chlastající a kouřící kněz se svou temnou minulostí jakbysmet c) vymítání ďábla tu připomíná nějakou počítačovou hru d) namontování Doors je hrozně křečovité a sice se ta hudba skvěle poslouchá, ale často vůbec nekoresponduje s dějem... člověk by se měl asi bát, ale místo toho si začne podupávat nadšeně do rytmu. Celkově neoriginální klišoidní podprůměr. (4/10) ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Talentovaný Scott Derrickson znovu překvapuje. Tentokrát jako režisér upachtěné mysteriózní nudy plné vyčpělých archetypů, kde se ani pro prachsprosté a urážející lekačky nechodí daleko. Ukřižovaná zviřátka, drásání asfaltu a self-cannibalism? Ano, jistě, díky, jsem pochopitelně patřičně zhnusen, páč něco tak repetitivně ubíjejícího jsem od oceňovaného gurua filmového napětí vážně nečekal. V budoucnu se jistě najde spousta lidí, pro které bude Chraň nás od zlého jejich prvním hororem vůbec. Všem těmto nyní mohu pouze v tichosti závidět a zároveň kroutit hlavou nad tím, proč se sakra Scotty rozhodl pro remake vlastní pecky V moci ďábla, akorát v jiném prostředí a s Ericem Banou. Ona perfekcionalistická režie totiž bolí o to více, děje-li se kolem ní celkově nula nula prd, a zejména pokud již divák kdysi všechno viděl ve stovkách jiných filmů předtím. Fakt začínám litovat toho, že sám sebe považuji za hororového fandu, tohle hledání kvalitních plín v tříhvězdičkovém obchodním centru plném zbytečných atrakcí už mě pomalu přestává bavit. P.S. Pro seriálové magory: žádný #sixseasonsandamovie nebude, a basta! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Lepší film, než som čakal. Fakt. Dvojhodinová stopáž neubíja, scenár, hoci má ďaleko k inteligencii, nie je vyložene blbý a dokonca i vždy nesympatický Bana nie je v titulnej úlohe protivný napriek tomu, že nehrá sympaťáka. Viac ma každopádne zaujal jeho parťák Joel McHale. A relatívne charizmatický Venezuelčan Ramírez. Páčilo sa mi, že policajt tu nie je osamelý vlk, ale člen spoločenstva, ktoré sa zaňho postaví, keď treba. Hoci je Zbav nás zlého typ hororu, kde sa máte báť nie atmosféry, ale skôr toho, že v nečakanej chvíli zvrieskne hudba, v jednotlivostiach to nie je zlé. Miestami je to dokonca veľmi atmosférické (úvodné objavenie novorodenca, finálny exorcizmus alebo pekný moment, keď obaja parťáci kráčajú nočnou chodbou a hrá do toho Doors). Problém je v tom, že režisér to nedokázal zlepiť do jednoliateho celku. Rozhodne mu nepomohlo ani to, že výsledok pôsobí miestami prestrihane (exorcizmus potajme sleduje afroamerický policajt, následne zahlási „fúha to je sila“ a ide domov) a WTF (dvaja policajti pozerali video zo ZOO, prvý videl sekundový záber znetvoreného muža, druhý nie, prvý sa druhého spýtal, či to nevidel, druhý povedal, že nie a namiesto toho, aby záznam pretočili, pozerali ďalej). ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Eric Bana vs. Démoni vs. The Doors:) Scotta Derricksona považuju za výborného hororového režiséra a až na uklouznutí v podobě Hellraiser: Inferno, na mě všechny filmy, které jsem od něj zatím zhlédla, silně zapůsobily. Od démonického V moci ďábla, po němž se mi opravdu lehce neusínalo, přes kritiky i diváky strhaný remake Den, kdy se zastavila Země, který mi nepřišel tak špatný, až právě po Deliver Us From Evil. "Exorcist, Possession Movies" miluju a tento snímek svému žánru ostudu rozhodně nedělá. Výborně budovaná hustá atmosféra, děsivé výjevy, nějaké ty tradiční lekačky (ze kterých jsem já vždycky po*raná:), úžasná hudba, Erica Banu skvěle doplňující Joel McHale a naprosto dokonalá, mrazivá scéna vymítání, která nemá ve filmovém světě konkurenci. Vymítání nebohého člověka za doprovodu kultovního songu Break On Through (To the Other Side) nemá chybu a povznáší už tak strhující scénu na novou úroveň. Vůbec by mi nevadilo, kdyby písničku nechali dohrát až do konce. Chraň nás od zlého je poctivá žánrovka, která sice pracuje s osvědčenými postupy i schématy, ale snímku to na kvalitě a děsivosti nic neubírá. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Hoci marketingová kampaň zdôraznila, že film je „inšpirovaný skutočnými zápiskami“, dej je celý napísaný režisérom Derricksonom, ktorý zo zápiskov vytvoril príbeh. (Arsenal83)
  • Olivia Munn o filme povedala: "Pred týmto filmom som neverila v nadprirodzeno. Potom, čo som však videla reálne zábery new-yorskej polície o exorcizme, už naplno verím." (Arsenal83)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 95. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Kdo natočí marveláckého Dr. Strange?

Kdo natočí marveláckého Dr. Strange?

04.06.2014

Marvel v minulých letech zaměstnal řadu zajímavých režisérů, momentálně ale řeší problémy s Ant-Manem. Toho kvůli tvůrčím neshodám opustil Edgar Wright (Soumrak mrtvých, Scott Pilgrim proti zbytku… (více)

Reklama

Reklama