Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (301)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skôr než zaspím je skôr výzvou na to, aby ste nezaspali pred tým, než sa dej konečne rozpletie. Ten je totiž tak zamotaný až prestáva byť časom zaujímavý. Pritom na začiatku veľmi dobrá premisa. Síce okukaná, ale strata pamäti vždy sľubuje vyriešenie nejakých tajomstiev a väčšinou sa človek môže tešiť na prekvapenia. I tu nejaké prišli, ale žiadne šoky to neboli. Atmosféra v podstate žiadna, psychológia postavy nie je silná, napätie na úrovni pretrhnutej gumky v gatiach. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaký remake na motivy 50x a stále poprvé, ale ve smutné verzi. To jsem se ale spletla, druhá polovina už tak krátkého filmu začala být čím dál tím víc zajímavější a napínavější a zamotanější. Chvíli jsem dokonce ani já nevěděla, kde je pravda. Hodně dobrá podívaná! ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Dříve než jde Nikča spát, Nikča spát, Nikča spát, Colin si s ní hraje rád, hraje rád, hraje rád. Udělá z ní chuděru, chuděru, chuděru, to všechno pro nevěru, jen pro nevěru." Atmosféra by se dala krájet od začátku do konce, Nikča zase řezat od vidim do nevidim, Colin byl se svou šišlavou aristokratickou britskou mluvou dobrej i v neobvyklé roli, ale náboj vystřelený rejžou jakoby zpomalily sedačky přede mnou a moje srdce tak zůstalo ledově klidné. (Wellington, NZ) ()

evanka 

všechny recenze uživatele

Nicol Kidman se každé ráno probouzí s vygumovanou hlavou a neví kde je a kdo je ten chlap vedle ní v posteli. Není to ale díky divokému večírku nýbrž tím, že trpí amnézií. Podle fotek v koupelně jí to začíná za chvíli docházet. Pak je tu i manžel Colin Firth, který je již připraven s fotoalbem v ruce a se stručným shrnutím posledních 10 let jejího života. Colin všechno zvládá zmatené Nicol vysvětlit během vstávání a snídaně a pak už spěchá do práce. Nicol bloumá neznámým domem dokud jí nezavolá její doktor a nenasměruje ji ke schovanému foťáku ve skříni, na který si Nicol po večerech nahrává takový deník. A tady na scénu přicházejí pochyby, podezření a honba za pamětí. Kdo jí z hlavy vymlátil všechny vzpomínky? Colin Firth tady pro změnu hraje toho špatného a to mu sluší a Nicol Kidman předvádí svoje vyděšené oči a svou křehkost, čímž mě nudila. Film začne být zajímavý až těsně před koncem. Jinak to postrádá napětí. Knihu jsem nečetla, ale film asi nedokázal pojmout rozsáhlejší děj a souvislosti, které by to mohly udělat zajímavějším. Klasický americký objímací a uslzený happy end tomu taky moc nepřidal. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka s hviezdnym obsadením a napínavým príbehom graduje síce pomaly, ale o to dramatickejšie. Napriek tomu by z filmu na základe napínavého bestselleru s hereckými esami išlo určite vykresať viac. Možno sa režisér príliš spoliehal na kvalitu obsadenia, herci ale nemôžu vybudovať tajuplnú atmosféru sami. Nevýrazná hudba a nie príliš zaujímavá kamera im moc nepomáhajú. Pritom Nicole Kidman už v mysterióznom thrilleri "Tí druhí" dokázala, že utiahne celý film v hutnej atmosfére a minimalistickom prostredí jedného domu. A že takéto dielo môže byť vynikajúce. Bohužiaľ pod vedením lepšieho režiséra. Tak si tu Nicole iba slušne odohrala úlohu vystrašenej a zraniteľnej hrdinky, ktorá začne odhodlane pátrať po tajomstve minulosti, aby získala späť svoj život. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

Reklama

Reklama